Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

SC Overamstel wil milieuvriendelijkste sportpark van Nederland worden

Ruud Scheper
KNVB Media
4 november 2018, 12:30

Het huidige clubgebouw van SC Overamstel. Verderop in de tekst staat de gewenste nieuwe situatie. - Foto: SC Overamstel.

De plannen van SC Overamstel liegen er niet om. Het energiezuinigste sportpark van Nederland worden, daar streeft de Amsterdamse vereniging naar. Zonnepanelen, PowerWindows, optimale isolatie en apparaten die gebruikmaken van 12 volt moeten daarvoor gaan zorgen.

Ze liggen er al heel wat jaren, de plannen voor een verbouwing bij SC Overamstel. “De kleedkamers stammen uit begin jaren zestig. Die zijn gewoon niet meer van deze tijd”, weet ook penningmeester Dirk Jan Methorst. Maar omdat altijd onduidelijk was wat er met de Jaap Edenbaan - die aan het complex grenst - en daarmee wat er met de voetbalclub zou gaan gebeuren, werden de plannen steeds op de lange baan geschoven, waar SC Overamstel op een ‘short track besluit’ gerekend had.

Impasse doorbroken

We laten het skelet van de kleedkamers staan en verbouwen de boel op zo’n milieuvriendelijke manier dat we uiteindelijk nul op de meter hebben

Dit jaar werd de impasse eindelijk doorbroken. De Jaap Edenbaan blijft voorlopig gespaard, zo luidde het verdict. SC Overamstel kreeg het recht van opstal. Dat betekent concreet dat wanneer de vereniging in de toekomst tóch moet verkassen, de gemeente de kosten op zich neemt. Het betekent daarmee ook dat de zo vurig gewenste nieuwe kleedkamers eindelijk gerealiseerd kunnen gaan worden.

Dat dit op een zo milieuvriendelijke manier zou moeten gebeuren, was voor de Amsterdammers zonneklaar. “Het leeft onder onze leden en ook bij leden van bezoekende clubs”, merkt Methorst. De verbouwing moet acht nieuwe kleedkamers, een verbouwd clubhuis en een nieuw bijgebouw opleveren. “We laten het skelet van de kleedkamers staan en verbouwen de boel op zo’n milieuvriendelijke manier dat we uiteindelijk nul op de meter hebben.”

Energiecentrale

De eerste stap om dat te realiseren moet het installeren van 140 zonnepanelen op het dak van de voetbalvereniging worden. Daarnaast worden alle ramen zogenaamde PowerWindows – ramen met kleine zonnecollectoren in de panelen – zodat ook via die weg extra stroom wordt opgewekt. “We worden vrij vertaald een energiecentrale die veel meer energie opwekt dan het gebruikt,” vertelt Methorst.

De situatie zoals die binnen een paar jaar bij SC Overamstel gerealiseerd moet zijn.

Wat er met de overgebleven energie moet gebeuren? De penningmeester heeft wel een idee. “We denken zo’n dertigduizend kilowatt te kunnen opwekken. Daarvan hebben we slechts iets van achtduizend kilowatt zelf nodig. De rest willen we graag verkopen. Het zou mooi zijn als een bedrijf dat van ons overneemt en voor ons verkoopt.” Methorst heeft goede hoop dat dat plan gaat slagen. “We zijn al met onze drankleverancier in gesprek of zij de stroom kunnen doorverkopen aan restaurantjes en cafés in de stad.”

12 volt

De wens van de club is om ook zelfvoorzienend te worden wat betreft de verlichting van het sportpark. “En we zijn momenteel met de gemeente Amsterdam in gesprek om de warmte die vrijkomt van het datacenter op het Sciencepark en bij de verkoeling van de Jaap Edenbaan te gaan gebruiken voor de verwarming van het clubhuis en kleedkamers.”

We willen ook vooral een statement maken door meer voor het milieu te doen en andere clubs uitdagen daar ook over na te denken

Tot slot wil de club alle apparaten zoveel mogelijk op 12 volt aansluiten. “Heel veel apparaten hebben slechts 12 volt nodig om te werken. Neem mobiele telefoons, koelkasten of lampen. Een adapter zet de 220 volt om in die 12 volt, de rest gaat verloren. Dat vinden we zonde. Daar kun je aanzienlijk in besparen wanneer je de apparaten op 12 volt kunt aansluiten.”

Duurzaamste van Nederland

Al die maatregelen moeten het sportpark van SC Overamstel binnen een paar jaar tot het duurzaamste van Nederland maken. Een uitdagend streven, bekent Methorst. “Of het lukt is een tweede, maar we willen ook vooral een statement maken door meer voor het milieu te doen en andere clubs uitdagen daar ook over na te denken.” Zijn tip aan die andere clubs? “Probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden en deel je ervaringen. Daar kunnen andere clubs alleen maar weer wat van opsteken.” De Groene Club De Groene Club Bezoek de website van De Groene Club en meld je aan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen