Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Weer flinke toename aantal rookvrije voetbalverenigingen

KNVB Media
KNVB Media
6 mei, 11:50
1:14

Het aantal rookvrije voetbalverenigingen is in ruim een jaar tijd met iets meer dan 50% gestegen. - Foto: KNVB Media

Het aantal rookvrije voetbalverenigingen is in ruim een jaar tijd met iets meer dan 50% gestegen. Van 432 in september 2019 naar 652 aan het eind van vorig jaar. In totaal zijn er ruim 1700 sportclubs in Nederland geheel, of gedeeltelijk rookvrij.

De Rookvrije Generatie heeft als ambitie dat er in 2035 een Rookvrije Generatie is - kinderen die in 2017 geboren zijn, zijn dan 18 jaar. Sportclubs spelen een belangrijke rol bij dit streven. Steeds meer sportverenigingen kiezen ervoor rookvrij te worden. Inmiddels zijn 137 voetbalverenigingen al geheel rookvrij. De overige 515 voetbalclubs zijn gedeeltelijk rookvrij.

Rookvrij worden is voor de KNVB en andere sportbonden in Nederland ook een belangrijke ambitie, omdat wij een rookvrije sportomgeving willen aanbieden aan kinderen. Dit geldt voor zowel de kantine als de buitenruimte. Door rookvrij te zijn, zet de sportvereniging een nieuwe stap als gezonde omgeving voor kinderen.

RCL

In het Preventieakkoord is afgesproken dat vanaf 2025 alle sportverenigingen rookvrij moeten zijn, dat geldt ook voor de buitenruimte. In de nieuwe campagne 'De wereld wordt rookvrij. Wen er maar aan' van de Hartstichting, Longfonds en KWF (initiatiefnemers van de Rookvrije Generatie) wordt aangetoond dat rookvrij het nieuwe normaal is in Nederland. In de campagne is een grote rol weggelegd voor RCL uit Leiderdorp, dat in 2017 de eerste rookvrije voetbalclub van Nederland werd. De video met RCL is bovenaan dit bericht te bekjken.

Enquête

Om een nog beter beeld te krijgen van hoeveel voetbalclubs er op dit moment rookvrij zijn en om verenigingen te helpen rookvrij te worden, heeft de KNVB een enquête uitgezet onder haar verenigingen. Lees hieronder de uitkomsten.

Bijna driekwart voetbalclubs heeft ambitie volledig rookvrij te worden Bijna driekwart voetbalclubs heeft ambitie volledig rookvrij te worden Lees het artikel op KNVB Assist.

Rookvrije voetbalvereniging Rookvrije voetbalvereniging Gaat u ook voor een rookvrije sportaccommodatie? Bekijk dan hier handige informatie of neem contact op met uw KNVB verenigingsadviseur.

Rookvrije generatie Rookvrije generatie Kijk hier voor meer informatie.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen