Beregeningswijzer vanwege hitte en extreme droogte

KNVB Media
KNVB Media
3 augustus, 10:49

Om beheerders daarbij te adviseren is een beregeningswijzer beschikbaar met praktische tips voor het beregenen van velden om deze in optimale conditie te houden. - Foto: KNVB Media

Nederland heeft te maken met extreem droog weer en langdurige hitte. Beheerders van sportvelden kunnen het extra beregenen nauwelijks bijbenen. Desondanks hoopt de KNVB dat beheerders, in gebieden waar geen beregenings- of onttrekkingsverbod geldt, door blijven gaan met het beregenen om de velden wedstrijdklaar te krijgen voor het komende voetbalseizoen.

Om beheerders daarbij te adviseren is een beregeningswijzer beschikbaar met praktische tips voor het beregenen van velden om deze in optimale conditie te houden.

Zijn de velden al (deels) verdroogd? Dan hierbij enkele tips:

  • Zo lang het voetbalveld geel van kleur is, kun je er beter niet op lopen of voetballen. Geel gras is niet dood, maar breekt wel af bij het betreden ervan.
  • Maai een verdord voetbalveld niet. Doe dit pas weer als het regelmatig geregend heeft en het gras weer een aantal centimeter lang is. Hoe langer het gras is, hoe beter de grond het beschikbare vocht vasthoudt.
  • Bemest een geel voetbalveld niet in droge periodes. Tijdens droogte gaat het voetbalveld als het ware in ‘zomerslaap’. Het gras stopt met groeien zodat het alle energie kan steken in het gezond houden van de wortels. Niet groeien is dus een overlevingsmechanisme.
  • Bij aanwezigheid onkruid: verwijder onkruid (het best is handmatig). Onkruid is meestal bestand tegen hitte en droogte en ‘steelt’ het vocht uit de grond dat het gras zo hard nodig heeft.
  • Wanneer het gras weer groeit kun je langzaamaan beginnen met maaien. Maai nooit meer dan een derde deel van het gras af en zorg ervoor dat je messen van de grasmaaier vlijmscherp zijn.
  • Houd rekening met het extra doorzaaien van het voetbalveld als de weersomstandigheden weer beter worden.

Attent zijn bij oefenwedstrijden en trainingen

Er wordt op verschillende plekken weer getraind en er staan oefenwedstrijden gepland. Probeer hierbij de natuurgras(trainings)velden zoveel mogelijk te ontzien door gebruik te maken van de kunstgrasvelden.

En voor teams, begeleiding en arbitrage is het zaak om goed met de warme weersomstandigheden om te gaan. Lees daar meer over in onderstaand artikel op KNVB Assist.

Tropische temperaturen: attent zijn bij wedstrijden en trainingenLees het artikel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven