Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Communicatie is key bij samenwerking, weten DSC, Alem en RKVSC

KNVB Media
KNVB Media
26 juni 2018, 10:28

De meiden schoven aan in een combinatieteam dat ging voetballen onder de naam Stichting SOM (Stichting Oud Maasdriel). - Foto: KNVB Media

Goed communiceren is het sleutelwoord wanneer je gaat samenwerken. Jan Burg, hoofd jeugdopleiding van DSC uit Kerkdriel, stelt het met klem. “Communiceren met de clubs onderling en met je leden.” En geef het de tijd, tipt hij. “Het is een proces dat tijd nodig heeft.”

Nu een dikke twee jaar geleden kwamen de plannen voor samenwerking binnen de jeugdafdelingen voor het eerst van de grond. De gecombineerde jeugdtak van Alem en RKVSC kon tot en met Onder 15 steeds een team op de been krijgen, maar bij de meiden en jongens Onder 17 en Onder 19 lukte dat niet meer. “Die jongens en meiden waren er nog niet klaar voor om bij de senioren te gaan voetballen”, weet Burg. “Vandaar dat we met elkaar in gesprek zijn gegaan over een samenwerking.”

Stichting SOM

Kinderen moeten kunnen voetballen op het niveau dat bij ze past

Die gesprekken leidden al snel tot een overeenkomst. De meiden schoven aan in een combinatieteam dat ging voetballen onder de naam Stichting SOM (Stichting Oud Maasdriel), terwijl de jongens onder dezelfde naam plaatsnamen in de JO17-3 van DSC. Een win-winsituatie voor alle verenigingen, vertelt Burg. “Wij hadden een mager bezet meisjesteam dat hierdoor sterker werd en konden bij de jongens voor het eerst drie B-elftallen op de been krijgen. En zij konden op deze manier hun jongens en meiden in hun eigen leeftijdscategorie aan het voetballen houden.”

In goed overleg werd besloten om een jaar later twee spelers van de JO17-3 door te schuiven naar de JO17-1 van DSC. “Op basis van hun niveau hoorden ze daarin gewoon thuis”, verklaart het hoofd opleiding. “Daar hebben we het goed over gehad, met de ouders, de kinderen en met de andere clubs.”

Kind staat centraal

Niet iedereen was het altijd met die beslissing eens, bekent Burg. “Maar dat houd je toch. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken.” ‘Die speler neemt de plaats in van een speler van onszelf’, hoorde hij. “Dat klopt, maar wij hebben het belang van het kind centraal gezet. En zo moet het ook zijn, volgens mij. Die kinderen moeten kunnen voetballen op het niveau dat bij ze past, waar ze wat kunnen leren. Voor iedereen is het leuker wanneer hij of zij op zijn eigen niveau speelt.”

Wij hebben het belang van het kind centraal gezet

Dat die samenwerking soms wel spannend is, zeker voor de kleinere clubs, snapt ook het hoofd opleiding van DSC best. De angst om een speler kwijt te raken aan de grotere buurman, is niet geheel ongegrond. “Daarover moet je constant in overleg blijven”, vindt hij. “Een van de spelers die vorig seizoen in onze JO17-1 speelde, sluit dit seizoen aan bij de eerste selectie van Alem. Dat is een belangrijk signaal.”

Niveau gaat omhoog

Dat je dan opleidt voor een andere vereniging? Burg haalt zijn schouders er over op. “Ja, dat klopt. Maar nogmaals, wij stellen het belang van het kind centraal. En die moet zich kunnen ontwikkelen op zijn of haar niveau. Voor de andere spelers uit dat team is het ook goed trouwens. Het niveau gaat omhoog. Daar heeft iedereen baat bij.”

Het is een proces dat tijd nodig heeft, weet hij nu uit ervaring. “Je moet rustig kijken hoe het loopt. Bij sommige, vaak wat oudere leden, ligt een samenwerking toch wat gevoeliger. Maar bij die kinderen niet. Die komen elkaar toch overal tegen. Ze gaan samen naar school en naar elkaars verjaardagen. Dat speelt veel minder een rol. Dus geef het de tijd, het is niet iets dat je van vandaag op morgen moet hebben geregeld.”

Toekomst

Blijf open en eerlijk met elkaar communiceren

In dat kader zijn de verenigingen onderling ook al in gesprek over de toekomst van de damesteams. De meiden die nu nog gezamenlijk spelen in Stichting SOM MO19, moeten in de komende seizoenen naar de senioren. Het damesteam van Alem speelt daar in de vijfde klasse, terwijl DSC in de derde klasse actief is. “Misschien moet je dan kijken welk niveau het beste bij de speelsters past”, stelt Burg. “Het duurt nog even, maar we hebben geleerd dat je zulke processen op tijd moet beginnen.”

Of hij het aan andere verenigingen zou aanraden, het samenwerken met een buurvereniging? Burg knikt. “Zeker. Maar houd er rekening mee dat het gevoelig kan liggen en dat het een proces is dat tijd nodig heeft. En blijf open en eerlijk met elkaar communiceren. Dat is het belangrijkst. Ben je bang voor iets, spreek dat dan uit en heb het er met elkaar over. Alleen zo heeft een samenwerking kans van slagen.”

Samenwerking tussen clubs Samenwerking tussen clubs In een tijd waarin iedereen z’n beste beentje voor moeten zetten om de vereniging overeind te houden, kan goede samenwerking met andere verenigingen en instanties in de omgeving van grote waarde zijn.

Rinus

Het grootste aanbod voetbaltrainingen, losse oefeningen en meerweekse programma’s. Plan ze in, vink ze af en zorg voor gevarieerde trainingen en een goede ontwikkeling van je team!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen