Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

SV Kronenberg trots op splinternieuwe kleedlokalen

Ruud Scheper
KNVB Media
11 juni 2018, 11:00

Bij SV Kronenberg kregen ze splinternieuwe kleedlokalen. - Foto: KNVB Media

De kleedkamers van SV Kronenberg waren wat gedateerd. Secretaris Henk Selen kan er niet onderuit. Maar sinds vorig jaar zomer kijken bezoekende teams bewonderend naar de prachtig verbouwde kleedlokalen. “Een kleine vereniging als de onze, met zo’n mooie accommodatie, dat zie je niet vaak.”

We hadden bruine tegels uit eind jaren zeventig, dat is nu wel anders

Trots, ja, dat zijn ze zeker bij de Limburgse vereniging in Kronenberg. Een paar jaar waren ze al in gesprek met de gemeente Horst aan de Maas. Want die kleedkamers, het kon echt niet meer. “Bruine tegels uit eind jaren zeventig”, zo omschrijft Selen de doucheruimtes. “Dat is nu wel anders. We hebben inmiddels frisse witte tegels gekregen met kleuraccenten oranje, die de clubkleuren weergeven. Het is echt heel mooi geworden.”

Muurvast

Na voorbereidende werkzaamheden door vrijwilligers van de club werden vier lokale sponsoren ingeschakeld, die de verschillende werkzaamheden oppakten.

Jarenlang zat het gesprek tussen voetbalclub en gemeente muurvast. “We zijn een geprivatiseerde club”, legt de secretaris uit. “Onze gebouwen hebben we dus in eigen beheer.” Prettig in sommige omstandigheden, maar een investering als deze, kon de club niet zelf bekostigen. “We hadden er in de afgelopen jaren al zelf veel geld in gestoken. Geld om nog meer investeringen te doen, was er simpelweg niet.”

Uiteindelijk werd er een jaar geleden dan toch een oplossing gevonden. “We hebben bij de gemeente aangegeven dat bij de renovatie duurzaamheidsmaatregelen zouden worden meegenomen zoals spaarknoppen op de douches en sensor-geschakelde LED-lampen in de kleedkamers. Daar waren ze wel gevoelig voor.” Het voorgestelde bedrag van veertigduizend euro werd vervolgens door de gemeenteraad beschikbaar gesteld.

Kosten gedrukt

Na voorbereidende werkzaamheden door vrijwilligers van de club – gecoördineerd door een plaatselijk betrokken adviseur uit de bouwwereld – werden vier lokale sponsoren ingeschakeld, die de verschillende werkzaamheden oppakten. “Dat ging om tegelwerk, elektra, sanitaire voorzieningen en schilderwerk”, somt Selen op. “Zij hebben dat tegen zeer schappelijke prijzen gedaan, waardoor de kosten gedrukt werden en we binnen budget zijn gebleven.”Geld om nog meer investeringen te doen, was er simpelweg niet

De kleedkamers van SV Kronenberg kregen frisse witte tegels met kleuraccenten oranje, die de clubkleuren weergeven.

Het resultaat mocht er wezen. “We hebben heel veel positieve reacties gekregen. Zowel van onze eigen leden als van clubs die op bezoek komen. Onze accommodatie is er echt op vooruit gegaan. En daarnaast besparen we natuurlijk ook op water en stroom. Maar hoeveel dat precies is, weten we nog niet. Daarvoor moeten we nog even de eerste resultaten afwachten.”

SV Kronenberg: 'Verduurzaming is een actueel thema waar zowel sponsoren als de gemeente wel gevoelig voor is'.

Veldverlichting

Een enorme besparing op de kosten zal het niet zijn, zo realistisch is Selen wel. “Dan moet je ook de verlichting op de velden aanpakken. Dat gaat om heel wat meer kilowatt.” Ze hebben er wel over nagedacht, bekent hij. “Maar dat kostenplaatje is voor ons momenteel gewoon niet haalbaar. Misschien gaan we er in de toekomst nog eens mee aan de slag.”

Het is niet de enige vervolgstap waarover de club nadenkt. “We hebben een asbesthoudend dak. Dat is wel een groot probleem. Ook daarover zijn we met de gemeente in gesprek. Uiteindelijk moet dat opgelost zijn voor 2024, de tijd begint dus wel enigszins de dringen. Het zou zich prima lenen voor zonnepanelen, maar ook daarvoor geldt; het kostenplaatje moet wel te realiseren zijn.”

Flinke stap

Of hij het andere verenigingen zou aanraden? Selen knikt. “Absoluut. Als je net als wij een gedateerde accommodatie hebt, zou ik zeker gaan kijken wat er voor mogelijkheden zijn om daar wat aan te doen. Verduurzaming is een actueel thema waar zowel sponsoren als de gemeente wel gevoelig voor is. Het zijn misschien maar kleine stappen, maar voor een kleinere vereniging als de onze kunnen een paar kleine stappen een flinke besparing opleveren en een goede stap richting de toekomst betekenen.”

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen