Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Amicitia VMC peilt mening leden via KNVB Onderzoekstool

Ruud Scheper
KNVB Media
31 mei 2018, 12:22

Vorig jaar zomer trad er een nieuw bestuur aan bij Amicitia VMC. Benieuwd naar de mening van de leden zette de club uit Groningen de KNVB Assist Onderzoekstool in. - Foto: KNVB Media

Vorig jaar zomer trad er een nieuw bestuur aan bij Amicitia VMC. Benieuwd naar de mening van de leden zette de club uit Groningen de KNVB Assist Onderzoekstool in. “We wilden ons oor eens te luister leggen”, verklaart voorzitter Wim Boerkamp. “Dat kan ik iedere andere club zeker aanraden.”

We waren benieuwd naar de mening van de leden, hoe ervaren zij het?

Een nieuw bestuur, nieuwe kansen. Wim Boerkamp lacht. De voorzitter trad een jaar geleden met een bijna volledig nieuw bestuur aan bij de Groningse vereniging. “Je hebt als bestuur natuurlijk zelf ook wel ideeën over waar je naar toe wilt”, vertelt de preses. “Maar we waren ook benieuwd naar de mening van de leden. Hoe ervaren zij het? En wat zouden zij graag anders zien?”

Mening peilen

Om die reden werd er gezocht naar een manier om die mening te kunnen peilen. “Het gevaar schuilt hem er in dat je alleen de mening van de ‘Inner Circle’ te horen krijgt”, weet Boerkamp. “Maar we waren nou juist ook nieuwsgierig naar de ideeën van de leden die hier gewoon een balletje komen trappen en zich verder niet zo met het beleid van de club bezighouden. Die wilden we ook eens horen. Dat levert soms juist weer interessante invalshoeken op.”

Via verenigingsadviseur Otto Kooi van de KNVB kwam Amicitia VMC op de hoogte van de KNVB Assist Onderzoekstool. Een heel prettige en laagdrempelige manier om de mening van je leden eens te peilen, vindt de voorzitter. “Voor ons was het heel plezierig dat we deze tool konden gebruiken, want daardoor hebben we zelf geen lijst met vragen hoeven te maken.”

Heel tevreden

Het spreekt allemaal erg voor zich. Dat kregen we ook terug vanuit de mensen die de lijst hebben ingevuld

De mogelijkheid om zelf aanvullende vragen in te voegen, liet de club aan zich voorbij gaan. “De standaard vragenlijst was volgens ons zo volledig dat dat niet nodig was.” Met de respons van een ruime veertig procent was Boerkamp heel tevreden. “Je weet dat het lastig is om respons te krijgen op dit soort onderzoeken. Dit was prima. Hier kunnen we zeker wel wat mee.”

Ook over de gebruiksvriendelijkheid was Amicitia VMC erg te spreken. “Het spreekt allemaal erg voor zich. Dat kregen we ook terug vanuit de mensen die de lijst hebben ingevuld. We hebben geen wanklank gehoord. Het was kat in het bakkie. We zitten er nu aan te denken om de tool te gebruiken bij de junioren, om eens te horen hoe de ouders van onze jeugdleden de club ervaren.”

Aanrader

Of hij het zou aanbevelen? Boerkamp knikt. “Absoluut. Het is altijd goed om de mening van je leden te horen. Om je beleid te onderbouwen en om draagvlak te creëren. Daarbij gaat het dus niet alleen om de inhoud, maar ook om de steun voor het beleid.”

Het is altijd goed om de mening van je leden te horen

Met de resultaten wil de vereniging in de komende tijd aan de slag gaan. Een van die punten, de hygiëne, staat daarbij hoog op het lijstje. “Het signaal was duidelijk; er kan nog wel wat verbeterd worden. Dat betekent dat we daar meer op moeten gaan inzetten. Misschien in de vorm van een professionele organisatie die dat op zich neemt. Daar gaan we zeker over nadenken.”

KNVB Assist Onderzoekstool KNVB Assist Onderzoekstool Kijk hier voor meer informatie over de KNVB Assist Onderzoekstool.

Stel jouw training samen met Rinus

Je trainingen en seizoensplanning bij de hand. Thuis en op het veld.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen