Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

ONT: ‘Verduurzamen én besparen. Wie wil dat nou niet?’

KNVB Media
KNVB Media
15 mei 2018, 12:27

Het complex van ONT van bovenaf gezien. - Foto: ONT

Aan enthousiasme over de verduurzamingsmaatregelen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd geen gebrek bij het Friese ONT. Zeker niet bij voorzitter Jeen Visser, de kartrekker achter het project. “Ik kan er wel een hele avond over vertellen.” En dat treft, want meerdere clubs kloppen bij de club uit het Friese Opeinde aan voor meer informatie. Niet vreemd, vindt de preses. “Want verduurzamen én besparen. Wie wil dat nou niet?”

Er gaat eigenlijk geen maand voorbij of Visser krijgt wel vragen van een vereniging uit de buurt over de verduurzaming bij de club. ‘Hoe zijn ze begonnen’, ‘hoe zit dat met de subsidies’ en ‘wat levert het op’? Hij kan ze inmiddels wel dromen. “Soms komen ze bij ons langs om er over te praten, soms ga ik zelf naar de club toe.” De voorzitter van ONT doet het graag. “Binnen de lijnen moeten we elkaar beconcurreren, maar buiten de lijnen moeten we elkaar zoveel mogelijk helpen.”

Maatschappelijk verantwoord

Binnen de lijnen moeten we elkaar beconcurreren, maar buiten de lijnen moeten we elkaar zoveel mogelijk helpen

Het verduurzamen van de accommodatie kan een club veel opleveren, weet de preses inmiddels uit ervaring. Een jaar of tien geleden al kwam het bij ONT op de agenda. “We wilden graag ‘maatschappelijk verantwoord verenigen’”, vertelt Visser. “Laten zien dat we meer zijn dan een voetbalclub alleen.” Het verduurzamingsproces kwam in 2015 in een stroomversnelling door het afschaffen van de ecotaks. “Dat scheelde ons 2500 euro per jaar. Het heeft ons extra getriggerd om er mee aan de slag te gaan.”

De zonnepanelen leverden, toen die in oktober 2016 waren neergelegd, direct geld op.

Maar zomaar beginnen wilde ONT niet. Weloverwogen werd er een plan van aanpak gemaakt. Het besparen op de elektra stond daarbij bovenaan het lijstje. Een energiescan moest allereerst uitwijzen wat en waar er precies op bespaard kon worden, voor er geïnvesteerd zou worden in zonnepanelen. “We wilden niet overinvesteren”, verklaart Visser. En dat was een juiste keuze. “Het bleek dat we enorme stappen konden zetten.”

Tijdklokken en verlichting

Welke stappen dat dan zoal waren? Voor de hand liggende zaken als het direct uitschakelen van de veldverlichting na de training en het sowieso niet onnodig laten branden van lichten. Maar ook op andere, misschien minder voor de hand liggende vlakken was een wereld te winnen. “We hebben tijdklokken op apparaten geplaatst die veelal alleen in het weekend worden gebruikt. De biertap bijvoorbeeld, of de koelkast in de bestuurskamer. Met een investering van vijftig euro heb je tien van die klokken. Door deze maatregelen hebben we het energieverbruik met in totaal twintig procent naar beneden gehaald. Het bewustwordingsproces ging haar vruchten afwerken.”

De feestelijke opening van ONT energieneutraal.

Er bleef zelfs geld over. Een gouden investering dus

Na deze maatregelen lag de weg open voor het aanschaffen voor zonnepanelen, maar opnieuw ging ONT niet overhaast te werk. “We wilden dat de terugverdientijd maximaal vier á vijf jaar was”, herinnert Visser zich. In het eerste voorstel lukte dat niet, maar na het aanvragen van subsidies, een crowdfundingsactie onder leden, teams, besturen en commissies en het verkrijgen van andere giften, lukte dat wel. Sterker nog, het benodigde bedrag werd niet alleen naar beneden bijgesteld, het werd zelfs volledig opgehaald.

Gouden investering

“We hebben een subsidie aangevraagd bij het RVO en kregen ook een subsidie van onze huisbankier, de Rabobank”, vertelt de initiatiefnemer. “Vervolgens zijn we naar de leden gestapt. Voor 199 euro konden zij een paneel ‘kopen’.” Die actie bleek een schot in de roos. “Uiteindelijk hebben we zeventig van de 154 panelen ‘verkocht’ aan teams, commissies en individuele leden. En na een bijdrage van de supportersvereniging en een veiling ten behoeve van dit doel, hadden we meer dan genoeg geld opgehaald. Er bleef zelfs geld over. Een gouden investering dus.”

De wethouder in actie.

Door die situatie leverden de zonnepanelen, toen die in oktober 2016 waren neergelegd, direct geld op. “Omdat het geld nog niet direct bij ons binnen was, moesten we wel een voorinvestering doen, een tijdelijke lening van 20.000 euro. Die lening hebben we met behulp van Stichting Waarborgfonds Sport - dat garant wilde staan voor de lening - vrij gemakkelijk kunnen verkrijgen.” Het is een belangrijke tip voor andere clubs wat ONT betreft. “Want we merken dat dit niet bij iedereen bekend is.”

Besparing van 5500 euro

We merken dat het gewaardeerd wordt dat we zo met maatschappelijk verantwoord verenigen bezig zijn

Onlangs hoorde de Friese vereniging wat de zonnepanelen hadden opgebracht in 2017, het eerste volledige kalenderjaar dat de panelen op het dak lagen. “Ruim 35.000 kilowatt, meer nog dan verwacht”, vertelt de voorzitter trots. “Dat betekent een structurele jaarlijkse besparing van 5500 euro. Dit jaar hebben we nog wat kosten van de lening die we moesten afsluiten, maar die kosten zijn volgend jaar ook verdwenen.”

Het bord met sponsoren van de zonnepanelen dat in de kantine hangt.

Een bijkomend voordeel van de verduurzaming van sportpark Douwekamp is de toestroom van nieuwe sponsoren en vrijwilligers. “We merken dat het gewaardeerd wordt dat we zo met maatschappelijk verantwoord verenigen bezig zijn, ook bij sponsoren en vrijwilligers die niet zoveel met voetbal op hebben. Je boort zo dus een heel nieuwe doelgroep aan. En we merken duidelijk dat we meer in de belangstelling staan. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten.”

Duurzaamheid Duurzaamheid Steeds meer voetbalverenigingen zijn bewust of onbewust bezig met duurzaamheid. Duurzame voetbalaccommodaties zijn helemaal van deze tijd en hebben de toekomst.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen