Opleidingsvergoeding; wanneer maakt de club er aanspraak op?

KNVB Media
KNVB Media
donderdag, 10:45

De opleidingsvergoeding is een beloning voor clubs voor het opleiden van de speler. - Foto: KNVB Media

Iedere amateurvereniging is trots wanneer een speler die vroeger in de jeugdopleiding van de club voetbalde een mooie transfer maakt. Behalve dit fijne eergevoel, levert zo’n overgang clubs veelal nog een leuke bijdrage op in de vorm van een opleidingsvergoeding.

De opleidingsvergoeding is een beloning voor clubs voor het opleiden van de speler. Hiermee willen de FIFA en de KNVB de opleiding van jonge voetballers stimuleren. De vergoeding wordt betaald aan clubs waar de spelers in hun jonge jaren (tot en met twintig jaar bij de KNVB) voetbalden. Dat geldt voor zowel profclubs als amateurclubs.

Clubs hebben recht op de opleidingsvergoeding als een speler die zij hebben opgeleid voor een betaaldvoetbalorganisatie:

  • is uitgekomen in vijf bindende wedstrijden van het eerste elftal, of
  • de speler een spelerscontract heeft gesloten met die BVO.

De hoogte van de opleidingsvergoeding voor amateurverenigingen bedraagt 562 euro per opleidingsjaar. Voor de complete regeling omtrent de opleidingsvergoedingen wordt verwezen naar het Reglement Overschrijvingsbepalingen Algemeen, Opleidingsvergoeding en Solidariteitsbijdrage in de reglementenbundel van de bondsvergadering. Ga hiervoor naar pagina 109.

Het meest recente overzicht van spelers waar een vergoeding mee gemoeid is, is op te vragen bij Marlou van Westing

Opleidingsvergoeding nationale transferAlle informatie over de nationale opleidingsvergoeding vind je op KNVB Assist Bestuurders.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven