Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vertegenwoordig sport ook ná de gemeenteraadsverkiezingen

KNVB Media
KNVB Media
23 maart 2018, 14:56

In het voorjaar van 2018 starten politieke partijen de onderhandelingen om tot een lokale coalitie te komen. - Foto: KNVB Media

Het is de afgelopen periode veelvuldig in het nieuws geweest: de naderende gemeenteraadsverkiezingen. Op woensdag 21 maart bepaalt Nederland het lokale politieke landschap. Maar ook in de periode van collegevorming in gemeenten tussen 21 maart en medio mei 2018 kan de sport nog volop een rol spelen. Als voetbalclub kun je hierin participeren.

Het draagvlak om als gemeente aan de slag te gaan met het lokale sportbeleid is groot. Een meerderheid van de Nederlandse bevolking ziet graag dat gemeenten zich blijven inzetten voor sportstimulering en het beheer en onderhoud van accommodaties. Dat blijkt uit onderzoek van Mulier Instituut.

Lokale coalitie

Ook sportclubs erkennen hun maatschappelijke rol en zijn steeds meer bereid om zich in te zetten voor de maatschappij. Om als open club te opereren, die meedenkt over samenwerkingen met andere sportclubs, buurthuizen, onderwijsinstellingen en de omliggende wijken, heeft het de steun van de politiek nodig. Anderzijds zijn partijen gebaat bij een gezonde leefomgeving, waar sport en bewegen een rol in speelt, om de sociaaleconomische doelstellingen te behalen.

In het voorjaar van 2018 starten politieke partijen de onderhandelingen om tot een lokale coalitie te komen. Ook in dit stadium kunnen sportclubs input leveren die voor alle betrokkenen van waarde is. Deze vijf tips kunnen helpen om hiermee aan de slag te gaan.

1. Formuleer de boodschap: kort én lang

  • Zorg dat je jouw doelen met betrekking tot sport in de gemeente helder op een rij hebt.
  • Formuleer de boodschap voor het nieuwe college in 150 tekens, maar ook in 150 woorden en desnoods 150 pagina’s.
  • Werk op basis van argumenten en zorg ervoor dat het duidelijk is namens wie je optreedt.

2. Samen sta je sterker

Maak je coalitie zo breed mogelijk. Als anderen jouw boodschap brengen en ondersteunen, sta je een stuk sterker om sport op de agenda te brengen.

3. Betrek de samenleving

Stuur aan op een zogenaamd ‘Maatschappelijk gesprek’. Dit kan als er een conceptakkoord wordt gemaakt waarop de samenleving wordt gehoord en input kan geven, nog voordat het college van burgemeester en wethouders gevormd is.

4. Benader de informateur

Indien aangesteld, benader de informateur van de collegevorming om sport te agenderen. De trend van het aanstellen van een informateur is er een die zich vooral voordoet bij de grotere gemeenten, waar de collegevorming steeds complexer en technischer wordt.

5. Denk mee met de beslisser

Voer een zogenaamde ‘organisatiecheck’ uit. Is het gewenste beleid met betrekking tot sport haalbaar, en wat is er in de vorige periode door het college allemaal gerealiseerd met betrekking tot sport? Dit laat zien dat je meedenkt met de beslisser en constructief en oplossingsgericht meedenkt.

Gemeenteraadsverkiezingen Gemeenteraadsverkiezingen Samen met voetballiefhebbers en clubs kan de lokale politiek geïnspireerd worden door de kracht van voetbal in te zetten. Alles over sport Alles over sport Dit artikel is mede tot stand gekomen met de informatie van Allesoversport.nl en Hofstaten Public Affairs.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen