Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

SV Zevenhoven heeft alle vrijwilligers in beeld

KNVB Media
KNVB Media
13 maart 2018, 11:14

SV Zevenhoven heeft een goede inventarisatie gemaakt van alle vrijwilligers. - Foto: KNVB Media

Wie doet precies wat? En hoe lang doet iemand het al? Het zijn vragen die het bestuur van SV Zevenhoven zichzelf een aantal jaren geleden stelde. Door de vrijwilligers goed in beeld te brengen, kan de Zuid-Hollandse club hen nu op gepaste wijze belonen en in het zonnetje zetten.

"Een tekort aan vrijwilligers hebben we nooit gehad. Wel merkten we dat er wat onvrede heerste. Een aantal voelde zich ondergewaardeerd en had het idee dat ze niet gezien werden", legt voorzitter Judith Roling uit. "We zorgden wel eens voor een bedankje door middel van een uitje of een waardebon. Maar het was niet structureel en ook niet voor iedereen. Sommige taken lijken ook heel vanzelfsprekend en dan vergeet je wel eens een bedankje of een complimentje."

Inventarisatie

Het gaat er niet om wat je geeft. Het uitspreken van de waardering is het meest belangrijk

Het was de hoogste tijd om een goede inventarisatie van de vrijwilligers te maken. "We hebben een spreadsheet gemaakt waarin precies staat wie elke vrijwilligers is, wat zijn taak is, hoe lang hij dit al doet en wat hij in het verleden heeft gedaan. Deze lijst werken we twee keer per jaar bij. Voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie en seizoensafsluiting bekijken we of er iemand is met een jubileum of dat er iemand een hele bijzondere taak heeft uitgevoerd. Hem of haar zetten we dan in het zonnetje. Vaak doen we dit met bloemen of een flesje wijn. Het gaat er niet eens om wat je geeft. Het uitspreken van de waardering is het meest belangrijk."

Ook alle beloningen zijn gelijk getrokken. "We doen niet meer aan uitjes of waardebonnen. We nodigen iedereen uit die van waarde is geweest voor de club voor de vrijwilligersbarbecue. Het is elk jaar erg gezellig en iedereen voelt zich gewaardeerd. Daarbij houden we goed in de gaten of er speciale situaties zijn waarbij we een vrijwilliger een kaartje of een bloemetje moeten sturen."

SV Zevenhoven heeft nu meer tevreden vrijwilligers.

Ereleden

SV Zevenhoven geeft ook de ereleden tegenwoordig meer aandacht. "We hebben een bord opgehangen in de kantine met hun namen, ook hebben ze een prominente plek op onze website. Bovendien denken we met het bestuur consequent na of er leden zijn die in aanmerking komen voor een dergelijke titel."

Door middel van een enquête heeft de club ook beter inzicht in de kwaliteiten en wensen van de leden voor vrijwilligerswerk. "We hebben gevraagd of iedereen antwoord wilde geven op deze vragen. Zo hebben ze bijvoorbeeld aangegeven wat hun achtergrond is en welk vrijwilligerswerk ze eventueel willen doen. Op deze manier kunnen we gericht mensen benaderen wanneer er iemand nodig is. Dat werkt beter dan bijvoorbeeld een oproep op de website. Het resultaat is dat we nu meer tevreden vrijwilligers hebben."

Vrijwilligers Vrijwilligers Alles over het werven en behouden van vrijwilligers op KNVB Assist.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen