De Groene Club: clubs kunnen jaarlijks € 7.000 besparen

KNVB Media
KNVB Media
8 maart, 12:00

Clubs kunnen veel winst boeken door energiezuinige maatregelen te treffen. - Foto: KNVB Media

Eind 2017 is er een pilot gestart met dertig sportclubs. Vandaag, op de vakbeurs Dag van de Sportaccommodaties, heeft De Groene Club de eerste resultaten bekendgemaakt. De besparingspotentie blijkt enorm: de gemiddelde club kan maar liefst € 7.000 per jaar besparen op de energierekening.

Clubs die alle maatregelen uit het energieadvies nemen verdienen hun investering van € 72.500 in gemiddeld tien jaar terug

De Groene Club is een initiatief van de KNVB, KNHB en KNLTB samen met de provincies Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland om clubs te helpen bij de verduurzaming van hun sportaccommodatie. In deze pilot doen twintig voetbal-, vijf hockey- en vijf tennisclubs mee uit de drie provincies. Uit de energiescans blijkt dat een club gemiddeld 42.000 kWh elektriciteit en 2.600 m3 gas kan besparen door het nemen van duurzame maatregelen. Alle vijfduizend voetbal-, tennis en hockeyclubs in Nederland hebben daarmee een jaarlijks bespaarpotentieel van maar liefst 13 miljoen m3 gas en 210 GWh aan elektriciteit. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse gas- en elektriciteitsverbruik van respectievelijk 8.600 en 60.000 huishoudens.

De belangrijkste resultaten van de energieadviezen zijn terug te vinden in onderstaande infographic.

Duurzame maatregelen

De meeste clubs kunnen snel en eenvoudig starten met besparen door de binnenverlichting te vervangen voor ledverlichting en bewegingssensoren en tijdschakelaars toe te passen. Veelvoorkomende grote maatregelen zijn ledveld- en baanverlichting, zonnepanelen en zonneboilers voor de verwarming van douchewater. Clubs die alle maatregelen uit het energieadvies nemen verdienen hun investering van € 72.500 in gemiddeld tien jaar terug.

Deelname als club

Benieuwd of uw club ook zoveel geld kan besparen op de energierekening? En wilt u meer weten over het traject? Bekijk dan de informatie over KNVB Assist Bestuurders of stuur een mail. Naar verwachting kunnen nieuwe clubs vanaf september 2018 deelnemen aan De Groene Club.

De Groene ClubDe Groene Club biedt inzicht in de huidige situatie en kennis om het energiepotentieel te realiseren.

De Groene Club

Wil jij op de hoogte gehouden worden van de vorderingen van De Groene Club? Of kunnen andere verenigingen leren van jouw ervaringen? Stuur dan een mail met jouw gegevens!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven