KNVB en Talpa maken vorderingen met pilot VoetbalTV

KNVB Media
KNVB Media
5 maart, 15:18

De eerste stap na de bekendmaking was het uitvoeren van een pilot bij vijftien voetbalverenigingen om alle functionaliteiten van VoetbalTV te testen. - Foto: KNVB Media

Eind vorig jaar kwamen Talpa en de KNVB naar buiten met de lancering van VoetbalTV, een platform waarop wedstrijden in het amateurvoetbal online uitgezonden gaan worden. Uiteraard hebben de partijen sindsdien niet stilgezeten. Een overzicht van de ontwikkelingen van de afgelopen maanden, waar het project nu staat en wat de plannen zijn voor de nabije toekomst.

Pilot

De eerste stap na de bekendmaking was het uitvoeren van een pilot bij vijftien voetbalverenigingen om alle functionaliteiten van VoetbalTV te testen. Verenigingen uit een gezamenlijke competitie in de Eerste Klasse A West 1 zijn gekozen als testgroep en bij al deze clubs is een VoetbalTV camerasysteem opgehangen. Vanaf 1 februari wordt live getest met het uitzenden van wedstrijden. Een gesloten groep van zo’n vijftig leden per club heeft de afgelopen periode kennis kunnen maken met de VoetbalTV app en daarmee de eerste beelden kunnen zien. Naast de wedstrijdbeelden zijn we ook aan de slag gegaan met speciale reportages en content rondom de teams uit de poule.

 
 

VoetbalTV is aan de slag gegaan met speciale reportages.

Een belangrijk onderdeel van VoetbalTV is het aanbieden van analysemogelijkheden

Social App

De VoetbalTV app heeft zijn eerste releases gehad en er wordt op dit moment hard gewerkt aan updates om het gebruiksgemak verder te optimaliseren. Voorlopig is de app daarom helaas nog niet te downloaden voor de smartphone. Pas wanneer de partijen tevreden zijn zullen we hem voor iedereen beschikbaar stellen. Uiteraard zal deze release gecommuniceerd worden.

Analysesoftware

Een ander belangrijk onderdeel van VoetbalTV is het aanbieden van analysemogelijkheden voor trainers en/of analisten van de club. Ook hierin worden mooie stappen gezet. Op dit moment wordt er een eigen platform ontwikkeld waarbij nauw wordt samengewerkt met de voetbaltechnische afdeling en analisten van de KNVB. De planning is dat bij de officiële start van VoetbalTV op 1 september de basisversie van de analyse software klaar is voor gebruik.

Koppelingen met de narrowcasting schermen in de kantine levert clubs interessante mogelijkheden op.

Kosten

De kosten van het technische platform, de camerasystemen en de ontwikkeling van de app zijn volledig voor rekening van VoetbalTV. Uitgangspunt is dat de investering wordt terugverdiend met de commerciële waarde van het platform. De kosten van een snelle internetverbinding (10 Mbit upload) en de installatiekosten dienen door de club betaald te worden. Op basis van de eerste ervaringen tijdens de pilot bedragen de installatiekosten gemiddeld €2.500,-. Samen met de partners van de KNVB wordt onderzocht of dit bedrag nog verder omlaag kan worden gebracht. De basisversie van de analysesoftware (met één gebruikerslicentie) is gratis. Voor de premium-versie zal in de toekomst wel een vergoeding gevraagd gaan worden.

Terugverdienen

Voor een club ontstaan verschillende mogelijkheden om de investering terug te verdienen

Voor een club die meedoet ontstaan verschillende mogelijkheden om de investering terug te verdienen. Denk aan een videoplayer op de website van de club, waarin de eigen lokale sponsors getoond kunnen worden. Ook gaan koppelingen tot stand worden gebracht met narrowcasting schermen in de kantine, die voor de eigen partners van een club interessant kunnen zijn. Samen met de eerste deelnemende verenigingen worden de mogelijjkheden hiervoor verder geïnventariseerd en ontwikkeld.

Officiële start VoetbalTV

De komende maanden blijven de betrokken partijen hard werken aan de genoemde ontwikkelingen. Daarnaast wordt het installeren van camerasystemen bij clubs in heel Nederland verder uitgerold. Alles met het doel om op 1 september 2018 de officiële start van VoetbalTV te kunnen laten plaatsenvinden met een social app, analysesoftware en minimaal honderd clubs die voorzien zijn van camera’s.

Wil je als club meedoen of heb je vragen? Stuur dan een bericht naar Voetbal TV of bezoek de website.

VoetbalTVBezoek hier de website van VoetbalTV.

VoetbalTV

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven