Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

VV Hooglanderveen: Tien punten halen of contributieverhoging

KNVB Media
KNVB Media
23 februari 2018, 11:20

Bij VV Hooglanderveen moet elk gezin tien punten halen voor vrijwilligerswerk. - Foto: Judith van Lierop

VV Hooglanderveen is de afgelopen jaren flink gegroeid. Daarmee nam ook de hoeveelheid vrijwilligerswerk toe. Toen er klussen bleven liggen, vond Norbert van Hengstum het tijd om in te grijpen. De voorzitter voerde een puntensysteem in waarmee werk voor de club werd beloond.

"Dertien jaar geleden zijn we verhuisd naar de rand van een vinexwijk. We zijn hierdoor gegroeid van 450 leden naar 1450 leden. Vroeger kende je iedereen en was het gemakkelijk om iemand aan te spreken om werk voor de club te doen. Tegenwoordig kun je als lid of ouder eenvoudig verdwijnen in de anonimiteit en niets doen", legt Van Hengstum uit.

Te veel werk

Met koffie langs de velden gaan om nieuwe vrijwilligers aan te trekken, bleek geen effectieve methode. "Omdat je ze overrompelt, kregen we vaak genoeg een positief antwoord. Dit waren echter ook de eersten die vervolgens weer afhaakten. Hierdoor bleef er regelmatig werk liggen en kregen de vaste vrijwilligers te veel werk op hun bord. Het gebeurde wel eens dat zij hierdoor ook stopten."

Eén uur werk staat ongeveer gelijk aan één punt.

Met de invoering van een puntensysteem keerde Van Hengstum samen met een nieuw opgezette commissie het tij. Voor elke klus voor de club zijn punten te verdienen. Eén uur werk staat ongeveer gelijk aan één punt. Het oudste lid van elk gezin is premieplichtig en voor hem of haar moeten de punten binnen één seizoen behaald worden. Dat kan het lid zelf zijn, een ouder of grootouder. Gebeurt dat niet, dan volgt een contributieverhoging van 80 euro.

Rechtvaardig systeem

Van Hengstum noemt het systeem rechtvaardig. "Wanneer je zoon of dochter sport, moet je nu eenmaal meer bijdragen dan alleen contributie. Want stel je voor dat al het clubwerk uitbesteed moest worden, dan weet ik zeker dat 80 euro extra te weinig is om alles gedaan te krijgen. Het doel van dit beleid is dan ook handjes en geen geld."

De algemene ledenvergadering stemde in met het plan, waarna het kon worden uitgerold. "We hebben een online spreadsheet. Hierin staan de vacatures en kan iedereen na aanmelding zichzelf opgeven voor een klus. We houden dit ook zelf in de gaten. Wanneer mensen nu bijvoorbeeld nog niets hebben gedaan, sturen we een herinnering. Aanmelden alleen is natuurlijk niet genoeg om de contributieverhoging van 80 euro te voorkomen."

Het puntensysteem van VV Hooglanderveen heeft veel nieuwe vrijwilligers opgeleverd.

Verbeteren

In de toekomst wil Van Hengstum het systeem verbeteren. "We willen uiteindelijk toe naar een applicatie via sportlink. Hierdoor is het nog gemakkelijker om de vacatures te zien, je op te geven en een goed overzicht van het aantal punten te krijgen."

Dat het clubwerk nu beter wordt opgepakt, is een grote opsteker voor de club. Van Hengstum vindt echter dat er nog meer winst is geboekt. "We krijgen vaak ook te horen dat het werk leuk is. Het is gezellig en je leert nieuwe mensen kennen. Ook is er steeds meer het besef dat je iets moet doen voor de club. Dit systeem kan net dat zetje geven om dit te kunnen ervaren. Alles wat al gedaan wordt, is niet vanzelfsprekend."

Vrijwilligers Vrijwilligers Meer informatie over het werven van vrijwilligers.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen