Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van het samenvoegen van jeugdteams tot een fusie

KNVB Media
KNVB Media
2 maart 2018, 11:04

De derby tussen SRC en VV Schagen, beide clubs staan aan de vooravond van een fusie. - Foto: KNVB Media

Spelplezier voor de kinderen is de basis van de samenwerking tussen SRC en VV Schagen. Beide clubs zijn op dit moment financieel gezond en hebben los van elkaar voldoende leden. Toch hebben zij de afgelopen jaren steeds meer jeugdteams samengevoegd en bereiken hiermee op meerdere vlakken succes. Nu de basis is gelegd, willen de clubs doorpakken en toewerken naar een volledige fusie.

Het idee ontstond een jaar of drie geleden toen de jeugdcoördinatoren van beide clubs met elkaar in gesprek raakten. "In onze toenmalige D1 hadden wij zeven goede voetballers. Het team zou door ons moeten worden aangevuld met jongens met minder talent", herinnert Taco Velseboer zich als jeugdcoördinator van VV Schagen. "Dit is voor niemand leuk. De betere voetballers missen de uitdaging, terwijl de minderen nauwelijks de bal krijgen. Omdat SRC hetzelfde probleem had, zijn we gaan onderzoeken of het mogelijk was om het D1-team samen te voegen."

Weerstand

Bij VV Schagen was er binnen de club weinig weerstand, bij SRC lag dit anders. "Wij zijn meer een familieclub, terwijl bij VV Schagen het presteren altijd een groter belang heeft gehad", legt Arjan Bakker (SRC) namens de samenwerkingscommissie uit. "Het was vooral de oudere generatie die het niet zag zitten."

Bakker wist dan ook dat hij medestanders moest vinden in de jeugdtak. Uiteindelijk schaarden 25 ouders, leiders en trainers zich achter een samenwerking. Met elkaar wisten zij het bestuur te overtuigen om het plan te onderzoeken.

Beide teams zijn klaar voor de derby. Jeugdspelers van de clubs zijn aan de hand van de selectiespelers het veld opgelopen.

Pilot

De clubs startten een pilot met het D1-team. Bakker: "Het was vanaf het begin een gelijkwaardige samenwerking. We hadden allebei zeven jongens met een goed niveau en samen vormden zij het nieuwe team. In een later stadium zijn we hiermee ook gestart met andere leeftijdscategorieën. Meestal is het aantal goede voetballers ongeveer gelijk. Het hoeft niet helemaal 50/50 te zijn, maar over het algemeen komt dit goed overeen."

Halverwege en na afloop van het eerste seizoen vulden de spelers en de ouders van het D1-team een enquête in. Velseboer: "Daaruit bleek dat de spelers meer plezier hebben in het voetbal sinds we de samenwerking zijn gestart. Een erg mooie uitkomst, die ons de kans gaf om door te pakken. De afgelopen jaren hebben we steeds lichtingen samengevoegd. Inmiddels doen we dit van Onder 10 tot en met Onder 19. Voor de allerjongste jeugd is de gezamenlijke Champions League opgezet. Vanaf het seizoen 2018/'19 werkt de gehele jeugdopleiding samen."

Grote stappen

Het is een zaak van geduld hebben, maar uiteindelijk denk ik wel dat wij er samen uitkomen

Sportief gezien maakt Schagen / SRC grote stappen. "Bijna alle eerste teams spelen hoofdklasse en doen daarin ook vaak bovenin mee. We willen nu doorgroeien door op technisch gebied meer structuur aan te brengen. Voor ons is van belang dat ook de trainers en teams bij de breedtesport worden ondersteund en begeleid. De komst van een Hoofd Jeugdopleiding gaat ons daarbij zeker helpen", vervolgt Velseboer.

Het succes, de verminderde financiële steun van de gemeente en de afname van de geboortecijfers in Schagen hebben ertoe geleid dat er door beide besturen nu een stichting is opgericht. Deze geeft sturing aan vier werkgroepen die een algehele fusie onderzoeken. De focus ligt hierbij op structuur en visie, financiën, accommodatie en communicatie. Velseboer: "Het is belangrijk om vast te stellen wat voor vereniging we met elkaar willen zijn. De rode draad is de werkgroep accommodatie. Zij moeten bepalen waar we ons het beste kunnen vestigen en voeren daarvoor meerdere gesprekken, waaronder met de gemeente."

"We zijn heel geleidelijk te werk gegaan en hebben het stappenplan altijd goed gecommuniceerd", legt Bakker het voorlopige succes uit. "Het is een zaak van geduld hebben, maar uiteindelijk denk ik wel dat wij er samen uitkomen. Bij beide clubs is zo’n 95 procent een voorstander van de fusie. Dat is een belangrijke basis."

Samenwerking tussen clubs Samenwerking tussen clubs In een tijd waarin iedereen z’n beste beentje voor moeten zetten om de vereniging overeind te houden, kan goede samenwerking met andere verenigingen en instanties in de omgeving van grote waarde zijn.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen