Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sportclub Brummen profiteert van verduurzaming

KNVB Media
KNVB Media
31 januari 2018, 7:59

Bij Sportclub Brummen is inmiddels iedereen om. - Foto: KNVB Media

Nee, ze stonden niet massaal op de banken bij sportclub Brummen toen voorzitter Bert Garssen een paar jaar geleden voorstelde om de club duurzamer te maken. Maar inmiddels is heel de club om. En dat is geen wonder, want het levert de voetbalvereniging een enorme besparing op.

Het was eind 2013 dat  Garssen het balletje opwierp in de vergadering van het bestuur. De waterrekening was hoog en werd ieder jaar hoger en hetzelfde gold voor de rekeningen van gasverbruik en elektra. Dat moest anders kunnen, betoogde de voorzitter. “Het werd niet met heel veel enthousiasme ontvangen”, herinnert hij zich. “Maar ook niet met heel veel tegenzin.”

Scepsis weggenomen

De ideële doelstelling speelde wel een rol, maar uiteindelijk moest het ons ook gewoon een duidelijke bezuiniging opleveren

'Wat kost dat wel niet?' en 'wat levert het ons op?', waren twee van de onvermijdelijke vragen die werden gesteld. “Het moet ons wel wat opleveren”, beaamde de voorzitter. “De ideële doelstelling speelde wel een rol, maar uiteindelijk moest het ons ook gewoon een duidelijke bezuiniging opleveren.” Dezelfde vragen waren ook op de ledenvergadering te horen. “We hebben toen twee bijeenkomsten belegd waarop deskundigen vertelden over het hoe en wat. Daarmee werd het grootste deel van de scepsis weggenomen en hebben we draagvlak gecreëerd.”

Twee leden van de onderhoudsploeg werden verantwoordelijk gemaakt voor de uitvoering van de klus.  Als eerste werd in kaart gebracht wat de club de laatste jaren aan gas, water en licht had betaald. Direct werd een eerste succes geboekt. “Het bleek dat we 13.000 euro teveel hadden betaald. Dat bedrag kregen we terug.” Een tip aan andere verenigingen? Garssen knikt. “Mijn advies zou zijn om je meterstanden eens zelf te controleren. Ga niet in blind vertrouwen af op wat de energieleverancier heeft berekend. Die inschatting is vaak veel te hoog.”

Plan van aanpak

Vervolgens werd een plan van aanpak gemaakt, waarbij begonnen werd met de kleinere aanpassingen. “Het plaatsen van dubbel glas bijvoorbeeld”, vertelt Garssen. “Of het plaatsen van een thermostaatkraan op de radiatoren. We hebben dat zoveel mogelijk gedaan met inzet van lokale aannemers qua levering en inzet van vrijwilligers bij plaatsing. Dat zou ik andere verenigingen ook adviseren. Doe zoveel mogelijk met lokale bedrijven, daarmee bouw je ook krediet op voor een volgende keer dat je ze nodig hebt.”

Garssen: “Mijn advies zou zijn om je meterstanden eens zelf te controleren. Ga niet in blind vertrouwen af op wat de energieleverancier heeft berekend. Die inschatting is vaak veel te hoog".

Via een lening bij verschillende leden van de club kwam er extra geld vrij voor de bouw van nieuwe duurzaam te bouwen kleedkamers. “Binnen veertien dagen hadden we 35.000 euro bij elkaar. Ongelofelijk snel natuurlijk. En binnen twee jaar hadden we het geld alweer terugbetaald. Dat is ook belangrijk. Daarmee maak je je betrouwbaarheid waar.”

Zonnepanelen en LED-verlichting

Op het dak van de nieuw gebouwde kleedkamers werden bovendien 66 zonnepanelen geplaatst. Het was, met het plaatsen van LED-verlichting in en rondom de gebouwen, een nieuwe stap in het duurzamer maken van het sportpark. De kosten die deze investeringen met zich meebrachten, werden voor een aanzienlijk gedeelte opgevangen door een subsidie, gekregen van het RvO; een EDS subsidie van dertig procent op duurzame maatregelen. “Een ingewikkelde procedure die nogal wat administratieve rompslomp tot gevolg had”, geeft Garssen eerlijk toe. “Maar het loonde de moeite."

  • Het totaal aan subsidie heeft ca. € 34.000 bedragen, incl. € 10.000 via het RABO-Coöperatiefonds. Uit eigen middelen is in totaal ca. € 107.000,00 geïnvesteerd.

De laatste stappen in het in 2013 opgestelde energie beleidsplan waren de LED-verlichting op twee velden, het vervangen van de energie slurpende vrieskisten in nieuwe milieuvriendelijkere exemplaren en het plaatsen van een Cv-ketel inclusief een warmtepomp. “De gemeente Brummen was direct enthousiast toen we destijds onze plannen presenteerden, maar wilde geen cent bijdragen” Uiteindelijk heeft de gemeente wel bemiddeld in een lening bij het SVn tegen een lage rente van 1,6 procent, waardoor we die laatste aanpassingen konden realiseren.” 

Teller loopt terug

Zorg voor een gefaseerde aanpak, niet alles kan in één keer worden geregeld

Het duurt even voor je de investering terugverdiend hebt, moet de voorzitter van Sportclub Brummen toegeven. “Maar we zien nu al dat de teller terugloopt. En door de investeringen hebben we de laatste drie jaar de contributie niet hoeven te verhogen. Mijn tip aan andere verenigingen is om te kiezen voor een gefaseerde aanpak, niet alles kan in één keer worden geregeld. En om een projectleider aan te stellen die het hele proces begeleidt. Wij hadden een man van achterin de zeventig, die dat geweldig heeft gedaan. En tot slot; doe het met z’n allen. Dat is misschien wel het allerbelangrijkste. Dat iedereen er achter gaat staan.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen