Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Samen sta je sterk, weet SV Noordeloos

Ruud Scheper
KNVB Media
2 februari 2018, 12:49

Voetbalclub SV Noordeloos is met dik driehonderd leden een belangrijke schakel in de leefbaarheid van het gelijknamige dorp, dat zo’n 1700 inwoners telt. - Foto: SV Noordeloos

Voetbalclub SV Noordeloos is met dik driehonderd leden een belangrijke schakel in de leefbaarheid van het gelijknamige dorp, dat zo’n 1700 inwoners telt. “We hebben elkaar allemaal nodig”, weet ook voorzitter Gijs Moerings. En die boodschap is niet aan dovemansoren gericht.

Saamhorigheid. Gijs Moerings knikt. Het is een term die wel op de voetbalclub én het dorp in de gemeente Giessenlanden van toepassing is. “Ik zeg het wel eens zo; ‘wij zijn geen vereniging, wij zijn een club’. Iedereen is bij ons even belangrijk, iedereen telt. Dat zie je ook op de zaterdagmiddag na de wedstrijden in de kantine terug. Iedereen is geïnteresseerd in elkaar. Er zijn geen aparte kliekjes. Dat maakt het zo mooi om hier onderdeel van te zijn.”

Vertrouwen

De club is niet van het bestuur, maar van de leden, benadrukt de preses. “Wij proberen veel vertrouwen en verantwoordelijkheden aan de leden te geven.” Dat bleek nog maar eens nu zo’n drie jaar geleden, toen de club een ‘patatavond’ organiseerde om met die leden vrijblijvend van gedachten te wisselen. Er waren problemen met de trainingscapaciteit en ook het gebruik van de kleedkamers had zijn maximum inmiddels overgeschreden. De patatavond was een mooie gelegenheid om daar eens over na te denken.

De actie 'Draag je steentje bij' werd een groot succes, onder andere door de verkoop van verjaardagskalenders.

Een goede brainstormsessie resulteerde in een plan dat uiteindelijk drie jaar in beslag zou nemen en de accommodatie flink op de schop zou gooien. Eerst werd een nieuw kunstgrasveld aangelegd om de trainingscapaciteit te vergroten. Op het oude trainingsveld werden vervolgens een aantal nieuwe kleedkamers gebouwd.

Prijzig avontuur

Een prijzig avontuur, vertelt Moerings. Maar omdat de club inmiddels verzelfstandigd was, kon het geen beroep meer doen op de gemeente. Om die reden werd de actie ‘Draag je steentje bij’ in het leven geroepen. Inwoners en lokale ondernemingen werd gevraagd om financiële steun of om de handen uit de mouwen te steken. Het werd een groot succes door onder andere de verkoop van verjaardagskalenders en het sponsoren van kleedkamers, de bestuurskamer en toiletpotten.

Er kwamen zelfs mensen uit het dorp meehelpen die verder helemaal niets met de voetbal te maken hadden

Maar daar hield het niet mee op. “Er kwamen zelfs mensen uit het dorp meehelpen die verder helemaal niets met de voetbal te maken hadden”, zag de voorzitter. Hoe dat kan? Hij haalt zijn schouders op. “Ik denk omdat de mensen beseffen dat de voetbalclub een belangrijke rol speelt in de leefbaarheid van het dorp. En natuurlijk ook omdat het gewoon gezellig is om samen iets te doen en ze zo trots kunnen zijn op het eindresultaat.”

Veel vrijwilligers

Sowieso heeft de club over het aantal vrijwilligers niet te klagen. Van de Vutters die de velden onderhouden tot de jeugdleden die op vrijdag voor een zakcentje de kleedkamers schoon maken en van de jeugdtrainers tot het barpersoneel; bijna alle leden doen wel wat voor de club. “Iedereen pakt zijn verantwoordelijkheid", ziet ook Moerings. “En daardoor zijn anderen ook weer eerder geneigd een bijdrage te leveren.”

De groep Vutters die de velden onderhouden.

De koers wordt dan misschien wel vanuit het bestuur bedacht, de invulling daarvan ligt bij de leden. “Het wordt niet opgedragen of opgelegd. De commissies zijn vrij om de zaken zo in te richten als zij dat goed achten. We proberen te enthousiasmeren en geen belemmeringen op te werpen. Dat, en het feit dat iedereen even belangrijk is binnen onze club, zorgt voor de gemoedelijke sfeer binnen SV Noordeloos. We zijn maar een kleine club, we hebben iedereen nodig. Dat wordt er al van jongs af aan in gebracht.”  

Gratis koffie

Om de onderlinge binding tussen de ouders en die met de club nog meer te versterken is de koffie gratis op doordeweekse avonden. “Ouders die hun kinderen naar de training brengen, blijven dan gemakkelijker nog even plakken”, weet de voorzitter. Het is maar een klein dingetje, weet ook hij. “Maar ook dat draagt bij aan de saamhorigheid binnen de club.”

Op het oude trainingsveld werden vervolgens een aantal nieuwe kleedkamers gebouwd.

Niet alle verenigingen hebben de luxe dat zij zwemmen in de vrijwilligers, realiseert Moerings zich. “Benader de zaken positief”, tipt hij. “En geef aandacht aan de mensen die wat doen. Maak het ook niet te groot, knip projecten zo nodig op in behapbare dingen. Zo boek je sneller succes, is het beter te overzien en houd je mensen enthousiast.”

Vrijwilligers Vrijwilligers Voetbal kan alleen bestaan door de inmiddels ruim 400.000 vrijwilligers die week in week uit helpen bij een voetbalclub bij hen in de buurt.

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen