Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jonge bestuurder: "Tof om een duurzame bijdrage te leveren"

KNVB Media
KNVB Media
29 januari 2018, 16:40

“Maar het állerbelangrijkste is dat het leuk is om met anderen iets neer te zetten" - Foto: KNVB Media

Jonge bestuurders van sportverenigingen vertellen over hun ervaringen, drijfveren en welke meerwaarde zij zien voor de club en zichzelf. Jill Eekhart, voorzitter van csv DVVA, is zo'n jonge bestuurder. Zij doet haar verhaal vanuit haar vorige rol als algemeen bestuurslid.

Jill Eekhart

Kan je jezelf kort introduceren?

"Uiteraard! Ik ben Jill Eekhart, 31 jaar. Energieke dame met een passie voor sport, en voetbal in het bijzonder. Ik ben zelf voetbalster - positie: laatste vrouw - in dames 4 van en algemeen bestuurslid bij voetbalvereniging csv DVVA, Door Vriendschap Verenigd Amsterdam. Ik ben werkzaam als product manager bij Sanoma Media, woon samen met mijn vriend en ben enorm liefhebber van de Spaanse taal en cultuur." 

Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging?

"Ik ben ruim twee jaar geleden het bestuur ingestapt. Mij werd gevraagd het lustrum te organiseren ter ere van het 85-jarig bestaan van DVVA. Samen met tien vrijwilligers hebben we toen verschillende activiteiten neergezet, waaronder een lustrumgala, introduceerden we ons eigen clubbier en hebben we een lustrumglossy uitgebracht. Momenteel ben ik verantwoordelijk voor activiteitencoördinatie gedurende het seizoen en vrijwilligersbeleid."

Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit? 

Maar het állerbelangrijkste is dat het leuk is om met anderen iets neer te zetten

"Het bestuur bij DVVA wordt gevormd door zeven enthousiaste sportbestuurders. Qua jonge sportbestuurders zit het eigenlijk wel goed bij ons: voor deze rubriek zouden we bijna allemaal in aanmerking komen. Behalve de penningmeester, zijn we allemaal namelijk tussen de 30 en de 35 jaar oud. Naast mijzelf is er nog een vrouw actief in ons bestuur; zij is verantwoordelijk voor de coördinatie van de damestak."

Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?

"In het voorjaar van 2015 ben ik begonnen als bestuurslid. Onze voorzitter gaat na de zomer aftreden en ik ben kandidaat om hem op te volgen. Als de ALV die kandidatuur ondersteunt, hoop ik zeker een aantal jaar als voorzitter door te gaan in het bestuur."

Wat was voor jou de reden om in het bestuur toe te treden?

"Toen ik hoorde dat DVVA op 25 maart 2016 haar 85-jarig bestaan zou vieren, dacht ik: daar moeten we iets mee doen! Het aanstaande jubileumjaar maakte me nieuwsgierig naar de historie van de club. Daarnaast is organiseren iets dat in mij zit en wat ik leuk vind om te doen. Ook vind ik dat betrokkenheid bij je vereniging er bij hoort. Als lid kom je niet alleen iets halen, maar heb je ook iets te brengen. Maar het állerbelangrijkste was - en is - dat het leuk is om met anderen iets neer te zetten."

Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder?

Ik vind het tof om een duurzame bijdrage te kunnen leveren en te zien dat investeringen die je doet tot resultaat leiden

"Een pluspunt voor mij is dat we een leuk bestuur hebben en een goed team vormen. Plezier is belangrijk. Ook vind ik het tof om een duurzame bijdrage te kunnen leveren en te zien dat investeringen die je doet tot resultaat leiden. Daarnaast doe je ervaring op die je ook weer mee kunt nemen in andere situaties, bijvoorbeeld op het werk." 

"Minpunten? Laten we het houden op uitdagingen! Wat dan de uitdagingen zijn voor een bestuurder? Bij besturen hoort verantwoordelijkheid en dat betekent dat je door leden op veel verschillende dingen wordt aangesproken. Daarvan is het gevaar dat je als bestuur of bestuurder te veel dingen zelf gaat oppakken. Leren 'nee' zeggen hoort er bij. En dat is niet altijd makkelijk, noch leuk. Overigens vind ik het belangrijk dat leden hun weg vinden naar het bestuur als ze zaken signaleren die ze anders zouden willen; maar niet alles is altijd een taak voor het bestuur. Ik probeer anderen te enthousiasmeren om zelf dingen op te pakken als dat kan." 

Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?

"Het voetbalseizoen is nu bijna afgelopen en dit seizoen is goed verlopen. In het nieuwe seizoen staat er een mooie uitdaging te wachten: we gaan de hoognodige verbouwing realiseren. Daar zitten nog wel de enkele uitdagingen, taken en acties aan vast. En voor mij ligt hopelijk een persoonlijke uitdaging in het verschiet in een nieuwe rol als voorzitter. De invulling daarvan is een uitdaging an sich, al was het maar omdat ik de eerste vrouw zou zijn die deze functie gaat bekleden binnen DVVA." 

Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?

"Ja! Zoals ik al zei is het mooi om met een team resultaten te boeken en echt impact te hebben op je vereniging. Maar een bestuur is natuurlijk niet de enige plek waar je je tijd en energie in kwijt kunt. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen de motivatie en tijd heeft om als bestuurder aan de slag te gaan. Een vereniging heeft ook andere vrijwilligers nodig en ook daar kun je leren en ervaren hoe leuk het kan zijn om iets te doen voor je vereniging. Bij DVVA proberen we dat ook echt te stimuleren; eigen initiatieven en inzet voor de club worden beloond met kleine dingen op teamniveau." 

Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?

Een club heeft ook andere vrijwilligers nodig en ook daar kun je leren en ervaren hoe leuk het kan zijn om iets te doen

"In mijn ogen liggen er kansen op verschillende gebieden. Zoals in de introductie van deze rubriek al wordt gememoreerd, bestaan de besturen van sportverenigingen nog voornamelijk uit oudere mannen. Persoonlijk krijg ik de kriebels als ik hoor van een voorzitter die al twintig jaar die rol vervult binnen een club. Daarmee is de drempel heel hoog om als jongere een bijdrage te leveren. Je wordt al snel afgeschilderd als dat broekie die overal tegen aan schopt."

"Aan de andere kant zie je de trend dat jonge mensen steeds minder geneigd zijn zich te willen binden. Door studie, bijbanen, festivals, andere hobby’s en carrière, is het lastig om elk weekend vrij te houden voor je team en voor je sport. Er is zoveel om uit te kiezen, waarvan een bestuursfunctie een van de opties is." 

"Wat er moet gebeuren? Ik las laatst een quote van Minke Booij, tot voor kort Manager Vrouwenvoetbal bij de KNVB. Zij zei, in relatie tot de acceptatie van vrouwenvoetbal in Nederland: ‘Wil je mensen om je heen verzamelen die je helpen, dan denk ik dat het meer effect heeft als je positieve verhalen vertelt. Ik geloof niet in de strategie van blijven zeuren.’ Heel treffend!" 

"Dat kun je doorvertalen naar het motiveren van jonge mensen om aan de slag te gaan als sportbestuurder. Blijf positief over je vereniging en je bestuurstaken. Straal uit dat het leuk en leerzaam is, dat is meer inspirerend dan iemand die constant klaagt over de hoeveelheid werk. Zorg als club voor een benaderbaar bestuur en sta open voor spontane initiatieven. En wat een drempel kan verlagen: denk goed na wat je van iemand vraagt; maak je hulpvraag concreet, behapbaar en deel taken op. Kijk naar de talenten en interesses die iemand heeft en laat hem of haar op dat vlak een passende bijdrage leveren. Een student marketing, vraag je voor de social media. Een accountant eerder als penningmeester." 

Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?

"Ik vind het positief dat er verschillende initiatieven worden ontwikkeld rond jonge sportbestuurders en diversiteit in besturen. Zo is in mei een congres georganiseerd door de KNVB over diversiteit in besturen. En dit voorjaar heb ik deelgenomen aan een collegereeks voor jonge sportbestuurders. Dit was een initiatief van Nyenrode Business Universiteit en de Hanze Hogeschool. Het programma ‘Sportbestuurders van Morgen’ was onder meer gericht op het bij elkaar brengen van jonge sportbestuurders en hen ervaringen en inzichten te laten delen. Dit was een hele gave ervaring en heeft voor mij het belang van jonge mensen die zich inzetten voor het bestuur van hun club of vereniging bevestigd. Het kunnen sparren met gelijkgestemden was ontzettend waardevol. Hopelijk slagen de plannen om volgend jaar een tweede editie te organiseren, want dat zou ik eenieder kunnen aanraden."

Sport Knowhow XL Sport Knowhow XL Dit artikel is afkomstig van Sport Knowhow XL.

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen