Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

‘De vrouwen zijn nog enthousiaster dan de mannen’

KNVB Media
KNVB Media
11 januari 2018, 13:07

De walking football-dames van SV Bedum in hun sponsortenue. - Foto: KNVB Media

Walking football is bij SV Bedum een groot succes. Binnen drie jaar is de groep veteranen die wekelijks een balletje trapt op het complex gegroeid tot 36 man. Het inspireerde initiatiefnemer Jan van Woudenberg om ook een groep op te starten voor vrouwen.

Toen hij in het voorjaar van 2017 het idee opperde om op de club met walking football voor vrouwen te beginnen, kreeg hij in eerste instantie weinig bijval. "Dat gaat je nooit lukken, is wat ik vooral te horen kreeg. Maar wanneer het zo goed werkt bij mannen, dan moet het toch geen probleem zijn om ook vrouwen te enthousiasmeren?"

Aanmeldingen uit de regio

De gedachtegang van Van Woudenberg bleek te kloppen. Hij vond in zijn directe omgeving een aantal dames die mee wilde doen en zij gingen vervolgens op zoek naar nog meer speelsters. "We begonnen met een klein clubje dames uit het dorp. Maar nadat we op TV Noord waren geweest, kregen we ook aanmeldingen vanuit de regio. Inmiddels hebben we een groep van veertien vrouwen."

De dames van SV Bedum zijn een hechte groep geworden.

Van Woudenberg versoepelde hiervoor wel de leeftijdsgrenzen. "Wanneer je nooit gevoetbald hebt, is het moeilijk om boven je zestigste nog te beginnen. Daarom kunnen vrouwen zich vanaf 50 jaar aanmelden."

Regels

Een voormalig looptrainer verzorgt de warming-up en daarna doe ik het technische gedeelte

Ook de regels zijn versoepeld, iets dat hij ook bij de mannen heeft ingevoerd. "Bij walking football mag je niet rennen. Wij houden echter aan dat je zonder bal wel in draf mag zijn. Het leverde namelijk vaak gedoe op of iemand nu wel of niet had gerend. Bovendien is snelwandelen een onnatuurlijke beweging wanneer je dat niet eerder hebt gedaan. Het zorgde nog wel eens voor blessures. Iedereen vindt deze regel erg prettig. En bij toernooien passen we ons uiteraard gewoon aan."

De vrouwen komen elke donderdagmorgen samen. "Een voormalig looptrainer verzorgt de warming-up en daarna doe ik het technische gedeelte. We zijn bij de basis begonnen met leren schieten, passen en vrijlopen. In een jaar tijd hebben ze een flinke vooruitgang geboekt."

Steun

Bovenal is voetbal voor de dames een sociaal gebeuren. "Het is een hechte groep geworden. Ze beginnen en eindigen met koffie. En wanneer er bijvoorbeeld iemand in het ziekenhuis ligt, sturen ze allemaal steunbetuigingen. Erg mooi om te zien."

Van Woudenberg houdt bewust afstand. "Ik voetbal zelf bij de mannen en daar moet je ook niet ineens een paar vrouwen bijzetten. Zo is het andersom ook. Wanneer zij beginnen met koffie, ga ik daar niet bij zitten. Ik zet dan alles op het veld klaar."

Enthousiasme

Het enthousiasme binnen de groep is groot. "Ze hebben er erg veel plezier in. Ze zijn misschien nog wel enthousiaster dan de mannen. Toen ze hoorden dat ze in de zomer niet door konden trainen, omdat de velden dicht gingen, baalden ze daar flink van."

Van Woudenberg verwacht dat de groep de komende tijd groter wordt. "We gaan hiermee de boer op. We gaan een filmpje laten maken waarin we tonen hoe de trainingen eruit zien. Daarbij maken we ook duidelijk dat we op een klein veld spelen en je helemaal geen achtergrond met voetbal hoeft te hebben om aan te sluiten. Dit filmpje willen we laten zien tijdens de braderie in Bedum. Daarmee hopen we nog meer dames over de streep te trekken."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen