Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Samen lobbyen voor het lokale belang van voetbal

KNVB Media
KNVB Media
20 december 2017, 16:58

Samen zetten clubs de kracht van voetbal op de lokale politiek agenda! - Foto: KNVB Media

Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Het moment om voetbal stevig te positioneren bij de lokale politiek. Wat kan je als clubbestuurder doen?

Eens per vier jaar kiezen we raadsleden. De gemeenteraad is een belangrijke partner om voetbal mogelijk te maken in Nederland. Zij bepalen uiteindelijk het sportbeleid in de gemeente. De gemeenteraadsverkiezingen bieden een unieke kans om het belang van je voetbalvereniging op de politieke agenda te zetten.

Het is tijd voor actie

De gemeente investeert in sportaccommodaties, velden en de ontwikkeling van voetbal. Zonder de gemeente zou het amateurvoetbal in Nederland niet bestaan. Voor de toekomst van het verenigingsleven staat er bij de aankomende verkiezingen genoeg op het spel. Onlangs stelden het RIVM en SCP al dat Nederlanders in 2030 minder vaak lid zijn van een sportvereniging, indien er niets veranderd aan het huidige beleid.

Met het oog op de aankomende verkiezingen is daarom belangrijk om gezamenlijk actie te ondernemen

Met het oog op de aankomende verkiezingen is daarom belangrijk om gezamenlijk actie te ondernemen. Sport vormt het grootste sociale netwerk van Nederland. We kunnen als sportwereld samen veel bereiken. Het voetbal speelt hierin een belangrijke rol. Wij hopen dan ook dat alle voetballiefhebbers actief deelnemen aan de sportcampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018.

Veel verenigingsbestuurders staan al in nauw contact met hun gemeente. Maar de politieke arena gaat na 21 maart 2018 veranderen. Nieuwe gezichten in de gemeenteraad, bieden ook nieuwe kansen voor het sportbeleid. Ook kunnen bestaande afspraken onder druk komen te staan. De verkiezingslijsten zijn bekend. De verkiezingscampagnetijd staat voor de deur. Daarom is het tijd om aankomende raadsleden uit te nodigen en kennis te laten maken met de kracht van je vereniging. Ga eens een kopje koffie drinken met de aankomende raadsleden of lokale politici. En ga daarbij het gesprek aan over de toekomstige uitdagingen en kansen voor je vereniging.

Meer dan alleen voetbal

Lokale overheden houden zich natuurlijk met talloze beleidszaken bezig, waarvan sport slechts een klein onderdeel vormt. Dit is jammer, want sport en voetbal bieden een oplossing voor problemen op vele andere terreinen in de gemeente. De uitrol van sport op beleidsterreinen als jeugdzorg, sociale domein en gezondheidszorg moet meer handen en voeten krijgen.

Sportief denken kan een oplossing zijn voor veel maatschappelijke uitdagingen

Gemeentes krijgen de komende jaren veel voor hun kiezen. Sportief denken kan een oplossing zijn voor veel maatschappelijke uitdagingen. Bijvoorbeeld op het gebied van jeugdzorg; sporten ter preventie en bescherming. Of bij het begeleiden naar werk; help werkelozen weer aan een baan door vrijwilligerswerk. Juist omdat sport meerdere doelen kan dienen is het verstandig om bruggen te slaan naar andere beleidsterreinen. Uiteindelijk creëren we een win-winsituatie voor gemeente en verenigingen. We hebben immers allebei dezelfde ambitie; zoveel mogelijk mensen laten genieten van sport, een heel leven lang.

Sportcampagneteam in de buurt

Het bovenstaande verhaal moeten we als sport eenduidig en gezamenlijk gaan vertellen. Als sportwereld hebben we gemeentes echt iets te bieden. De onderlinge samenwerking in de sport is daarom ontzettend belangrijk. Verenigingen en lokale sportorganisaties kunnen zich lokaal verzamelen in Sportcampagne Teams. Deze zijn al in een aantal gemeenten opgericht en voeren gericht campagneacties uit om sport op de agenda van de lokale politiek te zetten.

Wil je ook aan de slag met de gemeenteraadsverkiezingen? Klinkt dat lobbyen als muziek in de oren? Sluit je dan ook aan bij het Sportcampagneteam in de buurt of zoek zelf contact met lokale politici om in gesprek te gaan. Samen zetten we de kracht van voetbal op de lokale politiek agenda!

Gemeenteraadsverkiezingen Gemeenteraadsverkiezingen Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Een mooie kans om voetbal in de verschillende gemeenten op de politieke agenda te zetten.

Sportcampagne verkiezingen gemeenteraad Sportcampagne verkiezingen gemeenteraad Op de website van NOC*NSF vind je alle praktische informatie over de sportcampagne richting de gemeenteraadsverkiezingen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen