Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Q & A Rubbergranulaat en milieu

KNVB Media
KNVB Media
11 oktober 2017, 23:22

Zembla deed onderzoek naar de milieu-effecten van rubbergranulaat bij kunstgrasvelden - Foto: KNVB Media

Het televisieprogramma ZEMBLA heeft 11 oktober 2017 in de uitzending “Tot op de bodem” achtergronden gegeven over de mogelijke milieurisico’s bij het gebruik van rubbergranulaat bij kunstgrasvelden.

Onderstaand enkele vragen en antwoorden voor voetbalverenigingen over deze uitzending.

 

Vraag 1.

Wat betekenen de gegevens die Zembla op woensdag 11 oktober bekend heeft gemaakt (uitloging van zink uit rubbergranulaat) voor sportverenigingen?

"We constateren dat de uitzending van Zembla deze keer vooral gaat over de potentiële milieurisico’s van het gebruik van rubbergranulaat in sportvelden. Sportverenigingen kunnen volgens de laatste gegevens van het RIVM gewoon gebruik maken van hun velden.”

 

Vraag 2.

Wie is verantwoordelijk voor de keuze wat voor soort veld er wordt aangelegd?

"Dat is afhankelijk van wie eigenaar is van de betrokken velden en wie de opdrachtgever voor de aanleg was. De eigenaar van voetbalvelden is in Nederland doorgaans de gemeente. Verenigingen huren veelal de velden. Slechts in een klein deel van de gevallen is een vereniging zelf de eigenaar van haar sportcomplex en velden. Als eigenaar zijn gemeenten doorgaans ook opdrachtgever voor de aannemers die de velden aanleggen. ’’

 

Vraag 3.

Wat gaat de KNVB met de gegevens uit de uitzending doen?

"De KNVB is geen specialist op dit vlak. Het is aan specialisten om een oordeel te geven over de door Zembla gepresenteerde zaken en om te beoordelen of die aanleiding geven tot vervolgonderzoek. Het RIVM is hierin een belangrijke partij. Het ministerie van I&M heeft het RIVM opdracht gegeven nader onderzoek te doen naar de milieueffecten.”


De KNVB zal de leden en verenigingen wijzen op de informatie over kunstgras en rubbergranulaat die we paraat hebben op onze website KNVB.nl en zorgen dat die up to date blijft.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen