Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

VV Helpman enthousiast over KNVB Assist Kennisavonden

KNVB Media
KNVB Media
5 oktober 2017, 12:30

VV Helpman krijgt de eerste seizoengids amateurconvenant FC Groningen aangeboden. Op de foto van links naar rechts: Coen Hut, Renzo Terpstra (beiden VV Helpman), Niek Hollewand & Jan van Driel (Ambassadeur Amateurconvenant). - Foto: FC Groningen

Een concreet probleem binnen de club? Nee, dat hadden ze bij vv Helpman niet. Maar op het moment dat Coen Hut en Renzo Terpstra hoorden van de KVNB Kennisavond die in het stadion van FC Groningen gehouden zou worden, twijfelden ze geen moment. “Het is altijd goed om onderling van gedachten te wisselen.”

Nu het voetbalseizoen van start is gegaan, trekt de KNVB het land weer in met KNVB Assist Kennisavonden. Het doel: verenigingen met elkaar in contact brengen en kennis en informatie uitwisselen. Een van de eerste avonden van het nieuwe seizoen vond plaats in Groningen, in het stadion van de plaatselijke FC.

In contact komen

Het is altijd interessant om te horen hoe andere verenigingen er in staan en met dingen omgaan

Coen Hut, hoofd wedstrijdzaken bij vv Helpman, reisde samen met zijn collega Renzo Terpstra af naar de bijeenkomst. Enthousiast keerde hij een paar uur later terug. “Waarom wij naar de Kennisavond zijn gegaan? Wij zijn van mening dat het altijd goed is om op dit soort avonden aanwezig te zijn. Je komt in contact met andere clubs en wisselt ideeën uit. Het is altijd interessant om te horen hoe andere verenigingen er in staan en met dingen omgaan.”

Tijdens de KNVB Assist Kennisavonden in het Noordlease stadion stond het creëren van een plezierige en veilige sportomgeving voor pupillen centraal. Niet alleen het spelen van een wedstrijd heeft invloed op het spelplezier en de ontwikkeling van een speler, maar ook de bijdrage van iedereen langs het veld speelt hierin een belangrijke rol, zo hoorden Hut en zijn collega.

Rol van ouders

Na een gezamenlijke inleiding gingen de deelnemers uiteen in twee workshops, waarbij gekozen kon worden uit een sessie over de rol van trainers en coaches en een sessie over de rol van ouders. Hut en Terpstra hadden gekozen voor de laatste. “We hebben er wel over nagedacht om ons op te splitsen, maar daar hebben we uiteindelijk van afgezien. We hebben beiden geen technische achtergrond en de kennissessie over de rol van ouders paste ons daarom het beste. Het is sowieso prettig om ergens met z’n tweeën te zijn, dan kun je het er na afloop ook nog eens samen over hebben.”

Dat vind ik zo leuk aan deze avonden. Je bent echt met elkaar in gesprek

In de sessie die volgde, ontstond een uitermate plezierig gesprek, zo vertelde Hut. “Het was niet zo zeer een discussie, meer een uitwisseling van ervaringen. Daar heb je altijd wat aan. En uiteindelijk blijkt dat hoewel iedereen zijn eigen manier heeft om met dingen om met dingen om te gaan, de basis hetzelfde is. Dat is namelijk respectvol met elkaar omgaan. Daar was iedereen het wel over eens.”

Luidruchtig publiek

Verschillende vragen passeerden in de twee uur durende sessie de revue. Hoe ga je om met ouders die zich wel heel luidruchtig uiten langs de zijlijn bijvoorbeeld? En wat te doen als dat niet je ‘eigen’ ouders zijn, maar de ouders van de tegenpartij? ‘Ook dan moet het gesprek met hen aan worden gegaan’, vonden de aanwezigen. ‘Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan’.

De avond was ingestoken op het nieuwe pupillenvoetbal, maar dat betekende niet dat het tot dat onderwerp beperkt bleef. “Het werd veel breder getrokken”, zag Hut. “We hebben eveneens gesproken over de rol van ouders bij oudere jeugd, maar ook over bijvoorbeeld het mDWF of het opvangen van een nieuw lid bij de vereniging. Dat vind ik zo leuk aan deze avonden. Je bent echt met elkaar in gesprek. En hoewel wij bij vv Helpman alles aardig op de rit hebben, kunnen dingen altijd beter. Je neemt altijd wel iets van een ander mee.”

Aanrader

Als er weer een bijeenkomst wordt georganiseerd, zijn wij zeker van de partij

De hoofd wedstrijdzaken van vv Helpman zou iedereen dan ook van harte aanraden om toch vooral naar de Kennisavonden af te reizen. “Nou ja, iedereen?” Hut lacht. “In ieder geval alle clubbestuurders en coördinatoren van verenigingen. Je komt met elkaar in contact en steekt wat van andere verenigingen en de KNVB op. Wij hebben er in ieder geval echt wat aan gehad. Als er weer een bijeenkomst wordt georganiseerd, zijn wij zeker van de partij.”

KNVB ASSIST Kennisavonden KNVB ASSIST Kennisavonden Lees hier meer over de KNVB Assist Kennisavonden en meld je aan voor de sessie bij jou in de buurt.

Stel jouw training samen met Rinus

Je trainingen en seizoensplanning bij de hand. Thuis en op het veld.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen