Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Phishing mail; wat kun je er tegen doen?

KNVB Media
KNVB Media
25 september 2017, 10:55

Phishing mail zit sluw in elkaar - Foto: KNVB Media

Verschillende sportverenigingen hebben onlangs te maken gekregen met phishing mail. Bij dit soort nepmails wordt een betaalverzoek gedaan namens de voorzitter of penningmeester van de club. Wat kun je doen tegen dit soort fraude?

Criminelen achter phishing mail hebben het de laatste tijd steeds vaker op sportclubs gemunt. Deze phishing mail zit doordacht in elkaar. De mails die clubbestuurders ontvingen lijken op een persoonlijk bericht namens de voorzitter, inclusief een betaalverzoek. Het lijkt dus op een 'vertrouwd' mailtje.

Een voorbeeld van een dergelijke mail:

Hoi Harry,

Ik heb je nodig om een betaling aan een ontvanger vandaag, wat bankgegevens heb je nodig om de betaling te maken?

Groet, Freek

De mails die clubbestuurders ontvingen lijken op een persoonlijk bericht namens de voorzitter

De hackers hebben waarschijnlijk via internet de namen van de voorzitter en een ander bestuurslid achterhaald. Deze gegevens zijn ook makkelijk te vinden op de meeste clubsites. Op het moment dat een clubbestuurder de mail antwoordt, zal blijken dat het om phishing gaat. Bij het beantwoorden is namelijk te zien dat het antwoord niet naar de voorzitter gaat, maar naar een ander mailadres dat lijkt op het mailadres van de clubpreses.

Vervolgens zal de oplichter een forse factuur sturen naar de penningmeester met een rekeningnummer in Duitsland, Engeland of Spanje. De details van dit soort phishing verschillen, maar er zijn gevallen bekend waarbij het om een factuur van 3.500 euro ging. Op de factuur stonden ook geen bedrijfsgegevens van het buitenlandse bedrijf vermeld.

Hoe herken je nepmails? 

Voor clubbestuurders is het dus ook zaak hier alert op te zijn. Deze nepmails zijn te herkennen aan de zinsbouw die vaak niet klopt. Belangrijker is om op het reply-/antwoordadres te letten. Deze is vaak anders dan het e-mailadres van de afzender. Het antwoord gaat dan bijvoorbeeld naar Bijvoorbeeld: voorzitter@<club>.com in plaats van het echte mailadres voorzitter@<club>.nl. Wees scherp en voorkom dat jouw vereniging de dupe wordt. Twijfel je over de betrouwbaarheid van de factuur? Neem dan telefonisch contact op met de afzender in de mail, zodat jij zeker weet dat je te maken hebt met een collega van de club.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen