Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Politiek in gesprek over regels voor vrijwilligers

KNVB Media
KNVB Media
3 februari 2017, 12:33

De KNVB is blij dat de landelijke politiek aandacht heeft voor de knelpunten en verbetermogelijkheden rondom vrijwilligerswerk. - Foto: KNVB Media

Afgelopen week is met staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gesproken over de regels voor vrijwilligerswerk. Aanleiding was de initiatiefnota ‘Vrijwilligers zijn kampioenen’ van het Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA). Het Tweede Kamerlid wil meer waardering en minder regels voor vrijwilligerswerk. De KNVB en NOC*NSF waren betrokken bij de totstandkoming van de initiatiefnota.

De KNVB is blij dat de landelijke politiek aandacht heeft voor de knelpunten en verbetermogelijkheden rondom vrijwilligerswerk. Ieder weekend genieten miljoenen Nederlanders van voetbal. Dit is echter niet vanzelfsprekend. Het voortbestaan van het Nederlands voetbal valt of staat bij de inzet van al die talloze vrijwilligers. We voeren daarom zelf een actief beleid om onze clubs te helpen bij het werven en behouden van vrijwilligers. We onderschrijven de noodzaak om onnodige barrières en regels weg te nemen om vrijwilligerswerk aantrekkelijker te maken.

Vrijwilligerswerk op de werkvloer

Alle politieke partijen erkennen het belang van de miljoenen vrijwilligers in onze samenleving. Het speelt een centrale rol in het versterken van de sociale samenhang in de samenleving. Wel werd door de Kamerleden gewezen op het mogelijke risico van verdringing van arbeidsplaatsen, wanneer betaalde krachten worden vervangen door vrijwilligers. Uiteindelijk stemde een Kamermeerderheid in met een motie die richting geeft aan het beleid om werkgevers vrijwilligerswerk te stimuleren en mogelijk te maken. Overheid, bedrijfsleven en sport kunnen nu op het gebied van vrijwilligerswerk de handen ineen slaan. Voor overheid en bedrijfsleven is het interessant om werknemers bij sportverenigingen mee te laten lopen en daarmee nieuwe competenties te laten ontwikkelen in een andere omgeving.

De hoogte van de vrijwilligersvergoeding kwam ook aan bod. Helaas is de politiek niet voor een verruiming van de vrijwilligersvergoeding. Wel wordt het in de toekomst makkelijker bij (eenmalige) sportevenementen om vrijwilligerswerk uit te voeren, omdat de sportorganisatie niet meer over een speciale status (ANBI/SBBI) hoeft te beschikken. Tenslotte beloofde staatssecretaris Van Rijn (VWS) tijdens het debat om relevante ontwikkelingen rondom vrijwilligers aandachtig te blijven volgen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen