Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Kennisavonden komen er weer aan in 2017

KNVB Media
KNVB Media
14 december 2016, 13:28

Tien Kennisavonden om vrijwilligers te ondersteunen. - Foto: KNVB Media

Als vrijwilliger steek je veel tijd en energie in het runnen van je club. KNVB en haar kennispartners ondersteunen je hier graag bij. Daarom organiseren we in het hele land tien Kennisavonden.

Tijdens deze bijeenkomsten doe je waardevolle kennis op, wissel je relevante informatie uit en ontmoet je bestuurders en coördinatoren van andere voetbalverenigingen.

Tijdens de kennissessies wordt specifiek ingegaan op de sterke vereniging. Want die zijn de basis voor een plezierig voetbalklimaat. Maar wanneer ben je dat nou? In onze ogen is een sterke vereniging in staat om in te (blijven) spelen op interne behoeften en externe ontwikkelingen. Met de kennis die je opdoet tijdens de kennissessies werken we samen aan sterke verenigingen!

Kennissessie 1: Alle voetballende kinderen centraal!

Hoe is binnen jouw vereniging de instroom en uitstroom van jeugdleden? Wat is de rol van ouders binnen en buiten de lijnen? Stellen de trainers altijd het 'kind centraal'?

Binnen deze workshop staat het creëren van een optimaal voetballeerklimaat voor alle voetballende kinderen binnen jouw vereniging centraal. Een nog beter voetballeerklimaat leidt tot nog meer plezier en ontwikkeling, waardoor kinderen langer bij de vereniging blijven voetballen. Samen met de aanwezige verenigingen willen we inzoomen op de meest belangrijke personen rond het voetballende kind.

— Vrijwilligers. onmisbaar voor iedere club.

Vragen die we willen bespreken zijn: Wat is een optimaal (voetbal)leerklimaat? Wat zie je dan bij de voetballende jongens en meiden? Wie spelen daarin een belangrijke rol? Wat vraagt dat van iedereen? Iedere aanwezige bestuurder of coördinator gaat met meerdere tips naar huis die direct in de praktijk toepasbaar zijn om dat optimale leerklimaat binnen jouw vereniging te realiseren!

Kennissessie 2a: Bouwen van een sterke organisatie

Eén van de drijvende krachten voor een sterke vereniging is dus een sterke organisatie. In deze workshop gaat Dirk Bader met jullie in gesprek over het bouwen (of behouden) van deze sterke organisatie. We zullen inzoomen op het belang van een eigen identiteit als club, wie ben je eigenlijk of zou je willen zijn? En hoe doe je dat dan?

Daarnaast zullen we het hebben over het belang van een zelfstandig en open bestuur. Elke bestuurder steekt vele vrijwillige uren in de club, maar gebeurt dat wel effectief en doe je wel de juiste dingen? Hierover gaan we graag het gesprek aan en geven we gerichte adviezen over.

Deze workshop wordt verzorgd door Dirk Bader. Hij is in het dagelijks leven coach en adviseur bij vele verschillende bedrijven. Daarnaast heeft Dirk als ex-bestuurslid en als procesbegeleider bij de KNVB de nodige ervaring met voetbalbesturen en het besturen van (voetbal)verenigingen.

Kennissessie 2b: Betrokken leden, de wens voor iedere club

In de vorige eeuw stonden de sportvereniging en de kerk centraal in de samenleving. Tegenwoordig staat het individu centraal. Er wordt van besturen een compleet andere aanpak dan vroeger gevraagd. Leden komen niet meer automatisch aanwaaien, ze moeten zich thuis voelen bij je vereniging.
Als je weet wie je als vereniging wilt zijn (zie workshop 'Bouwen van een sterke organisatie') is het vervolgens de kunst om leden betrokken en verbonden te krijgen. Veel besturen denken te weten wat hun leden willen, maar is dat wel zo? Hoe kom je daar eigenlijk achter? Als je die behoefte weet te achterhalen, dan kan je als vereniging daar met het juiste aanbod op inspelen.

KNVB Kennisavonden KNVB Kennisavonden Lees alles over de KNVB Kennisavonden

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen