Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrijwilligers in Oranje: ‘Dit maak je maar één keer mee’

Sonny Sier
KNVB Media
1 april 2016, 12:15

Foto: KNVB Media

Zelden zullen zij zo onder de indruk zijn geraakt. Voor even verruilden Sip Wijchers, Monique van de Pas en Samir el Gamal hun gekoesterde rol op de achtergrond voor een plaatsje in de spotlights. De uitgekozen vrijwilligers kregen de ultieme taak om respectievelijk als terreinknecht, koffiejuffrouw en voorzitter dezelfde werkzaamheden te verrichten die zij dagelijks bij hun amateurvereniging ook doen, maar dan bij het echte Oranje. Maar hoe overweldigend de hele ervaring ook was, over één ding zijn zij het eens: er gaat niks boven de eigen amateurvereniging.

Samir ontvangt eens in de twee weken in de onlangs verbouwde ontvangstruimte van RKTVC bestuursleden van medevierdeklassers. “We praten dan over koetjes en kalfjes. Maar dit is een duizend keer uitvergrote versie van wat er bij onze thuiswedstrijd komt kijken”, kijkt de vrijwilliger, die zich tijdens Nederland – Frankrijk voorzitter van Oranje mag noemen, zijn ogen uit langs het veld van de Amsterdam Arena. Naast hem nemen ook Sip en Monique de indrukken van het dan nog lege stadion tot zich. “Vorige week vrijdag was ik bezig met het trekken van de veldlijnen van mijn eigen club toen ik hoorde dat ik uit was gekozen. En nu sta ik hier…”, kan Sip, terreinknecht bij HFC’15 uit Groningen, het nog nauwelijks geloven. “Buiten mijn weten om hebben leden van de club mij opgegeven. Zij vonden dat ik wel verdiende”, vult Monique van het Tilburgse SV Reeshof aan.

Bondsvoorzitter Michael van Praag gaf bij de bekendmaking van de drie geluksvogels al aan dat er zonder vrijwilligers niet gevoetbald kan worden. Met de campagne ‘Vrijwilliger in Oranje’ hadden amateurverenigingen de kans om een vrijwilliger de waardering te geven die hij of zij verdient door hem of haar te selecteren voor de Oranjeselectie van het Nederlands elftal tegen Frankrijk. Uit ruim zevenhonderd aanmeldingen werd een voorselectie gemaakt van dertig personen die in aanmerking kwamen voor de functie van voorzitter, koffiejuffrouw en terreinknecht.

Bed op de club

Mijn vrouw vraagt zich af wanneer ik mijn bed er neerzet. Zo gehecht ben ik aan de club.

Sip profileert direct zijn deskundigheid. “Ik zie hier en daar nog wel wat kale plekken. Daar gaan we maar eens wat aan doen.” Daarna iets serieuzer: “Maar verder ligt het veld er heel knap bij. Beter dan het amateurveld van ons. Ik grapte op de club al dat de mensen daar zich geen zorgen hoeven te maken dat zij mij voor goed kwijt zijn aan Oranje. Ik laat HFC niet in de steek. Mijn vrouw vraagt zich af wanneer ik mijn bed er neerzet. Zo gehecht ben ik aan de club.”

Koffie in de kleedkamer

Terwijl de ‘groundsman’ wordt klaargestoomd om straks met een prikstok te schitteren op de grasmat, worden Monique en Samir naar hun werkomgeving geleid. De brunette fungeert als gastvrouw in het spelershome, iets dat zij doorgaans in de kantine van SV Reeshof is. “Gisteravond moest er nog een hoop geregeld worden op de club en vanochtend ging mijn jongste zoon op kamp. Maar nu geniet ik volop, samen met mijn man Joost en oudste zoon Quinn. Vooral voor hen vind ik het leuk. Zij zijn helemaal gek van voetbal en mogen nu alles van dichtbij meemaken.” Joost, zelf ook vrijwilliger bij Reeshof, werd toevalligerwijs al eens gekozen tot Kantineheld bij Voetbal International en is trots dat nu Monique in het zonnetje gezet wordt. “Monique heeft het zo verdiend. Iedereen kan bij haar terecht met vragen en zij is bij iedere activiteit betrokken. Ik ben apetrots.”

In de rust van de interland kan Monique het zelfs niet laten om koffie te brengen naar de kleedkamer van Oranje. “De wedstrijd is nog niet al te best, dus ze kunnen wel wat koffie gebruiken.”

Handen schudden

Ondertussen heeft Samir in de bestuurskamer van de Amsterdam Arena al de nodige handen geschud. De Gelderse voorzitter trekt de gehele middag en avond op met directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee en wordt voorgesteld aan iedereen die op hun pad komt. “Door aan zoveel mogelijk mensen wat vragen te stellen hoop ik ideeën op te doen die door te vertalen zijn naar het niveau van mijn club”, vertelt de leergierige voorzitter. “RKTVC organiseert bijvoorbeeld elk jaar een internationaal U17-toernooi. Memphis Depay speelde een paar jaar geleden nog op ons toernooi. Het zou mooi zijn als ik het evenement kan promoten of tips kan krijgen om het nog succesvoller te maken. Toevallig zijn wij ook bezig met een vrijwilligerscampagne. Grappig dat het initiatief zo samenvalt met mijn uitverkiezing.”

Superavond

Een unieke ervaring rijker verzamelen de drie vrijwilligers na afloop van de wedstrijd bij de bestuurskamer. Ware het niet dat Sip nog met zijn prikstok op het veld in de weer is. Als dank voor hun inzet krijgen de hoofdrolspelers uit handen van Van der Zee het tenue van het Nederland elftal uitgereikt, voorzien van hun achternaam. En volgens goed gebruik hoort bij een debuut ook een haasje als aandenken. Een functioneel aandenken zelfs, want tijdens hun werkzaamheden kunnen zij de oranje koffiekan, stropdas en het trainingsvest goed gebruiken.

Samir, die collega-voorzitter Van Praag wist te strikken voor zijn eerstvolgende toernooi, was dankbaar voor het geslaagde initiatief. “Een superavond. Heel bijzonder om als vrijwilliger zo in het zonnetje gezet te worden.” Of zoals de overijverige Sip het zou zeggen: “Hier kan geen geldbedrag tegenop. Dit maak je maar één keer in je leven mee.” Maar ondanks de bijzondere ervaring weet Monique waar zij het liefste koffie serveert. “Er gaat niks boven je eigen amateurclub.”

 

Wil je als verenigingsbestuurder meer weten over hoe jij vrijwilligers kan werven en binden aan de club? Bekijk dan de speciale themapagina’s over vrijwilligers. Ook de verenigingsadviseur uit jouw regio kan je helpen bij vraagstukken over dit onderwerp. Vrijwilligers Vrijwilligers Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen