Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Scholieren aan de slag als gediplomeerd scheidsrechter

KNVB Media
KNVB Media
28 januari 2016, 12:45

Het Calvijn College in Amsterdam en Stichting AORC/Lebo werken sinds een aantal jaar nauw samen om sport en onderwijs vorm te geven. Dit jaar is daar een scheidsrechtersopleiding aan toegevoegd. - Foto: KNVB Media

Het Calvijn College in Amsterdam en Stichting AORC/Lebo werken sinds een aantal jaar nauw samen om sport en onderwijs vorm te geven. Dit jaar is daar een scheidsrechtersopleiding aan toegevoegd, met als resultaat dat dertien leerlingen van het Calvijn College voortaan zaalvoetbalwedstrijden mogen fluiten. Negen jongens en vier meisjes kregen woensdag hun certificaat uitgereikt.

De cursus werd gegeven door de KNVB, tijdens één van de keuzewerkuren binnen het onderwijsprogramma van het Calvijn College, waar zaalvoetbalinternational Zaid el Morabiti werkzaam is als sportcoördinator. De leerlingen volgden theorielessen, waarbij met behulp van beelden allerlei situaties uit het zaalvoetbal werden doorgenomen. Daarnaast oefenden ze met elkaar. "Het is lastig om consequent te zijn en iemand te corrigeren", zegt cursist Youssra (16). "Helemaal als je die persoon ook nog goed kent."

Als praktijkonderdeel floten de leerlingen de afgelopen maanden bij zaalvoetbalwedstrijden van Amsterdamse basisscholen, voor kinderen uit de groepen 7 en 8. "En dat was best even wennen, want zij waren maar een paar jaar ouder dan die kinderen," zegt Ron Kauwen, landelijk zaalvoetbal competitieleider van de KNVB. Samen met Omar Tissoudali (sportmedewerker en speler van Eredivisieclub ASV Lebo) en Mohamed el Gayate (combinatiefunctionaris Stadsdeel Amsterdam Sport) begeleidde en trainde hij de dertien leerlingen.

Een stap naar minder geweld

Als praktijkonderdeel floten de leerlingen de afgelopen maanden bij zaalvoetbalwedstrijden van Amsterdamse basisscholen, voor kinderen uit de groepen 7 en 8.

Kauwen: "Het is goed voor de jeugd om een wedstrijd eens van de andere kant te bekijken. Op die manier merken ze dat het niet makkelijk is om scheidsrechter te zijn. De kennis die ze tijdens dit proces opdoen, zorgt voor meer respect op het veld en daarom heen. Een stap naar minder geweld op het voetbalveld."

Ook dat leidinggeven is volgens Omar Tissoudali heel belangrijk. Als sportmedewerker ziet hij regelmatig een gebrek aan respect in het spel. "Het is goed voor de leerlingen een wedstrijd een keer van de andere kant te zien. Zo merken ze dat het niet gemakkelijk is scheidsrechter te zijn en vervolgens veel meer respect en waardering te hebben naar een scheidsrechter of tegenstander."

Met het diploma op zak worden de dertien geslaagden ingezet bij bijvoorbeeld basisscholencompetities en andere sportactiviteiten in de stad. "De leerlingen hebben zich ingeleefd in een ander perspectief van het voetballen", zegt Jolanda Hogewind, directeur van het Calvijn College. "Ze beseffen dat zij een voorbeeld zijn voor anderen. Met dit scheidrechterdiploma op zak kunnen deze leerlingen in de toekomst makkelijker doorstromen naar bijvoorbeeld een sportopleiding. En wie weet fluit een van onze leerlingen in de toekomst wel een Champions League-finale."

Heeft u als school ook interesse in deze scheidsrechterscursus? Meld u zich dan aan via zaalvoetbal@knvb.nl.

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen