Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wet werk en zekerheid: 'Minister Asscher, reik amateursport helpende hand'

KNVB Media
KNVB Media
8 januari 2016, 12:15

Foto:

Sinds 1 juli jongstleden gelden nieuwe voorwaarden voor flexibele arbeidscontracten. De nieuwe Wet werk en zekerheid heeft ingrijpende gevolgen voor arbeidscontracten in het amateurvoetbal, waar de KNVB ook een toenemende onrust signaleren. Het probleem voor amateurverenigingen is namelijk dat zij straks na twee jaar of drie tijdelijke contracten binnen twee jaar iemand in vaste dienst moeten nemen.

Uit onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van zowel verenigingen als spelers en trainers dat niet wil. Het is voor amateurverenigingen niet alleen financieel riskant – denk aan schommelende inkomsten, bijvoorbeeld door promotie en degradatie – maar zorgt er ook voor dat clubs niet langer op basis van sportieve aspecten keuzes kunnen maken. De kans bestaat dat amateurverenigingen trucjes gaan uithalen of zelfs grijze afspraken gaan maken om deze wet te omzeilen. Dat kan nooit de bedoeling van deze wet geweest zijn.

Wat wil de KNVB van de minister?

Het allermooiste zou zijn als Asscher een uitzondering voor de sport zou maken op de wet Werk en Zekerheid.

De KNVB vraagt de minister om de sport de hand te reiken. Het allermooiste zou zijn als minister Asscher een uitzondering voor de sport zou maken op de wet. Als dit niet lukt, dan is het wenselijk om weer terug te gaan naar een 'tussenpauze' van drie maanden in plaats van zes maanden dat mensen er 'tussenuit' moeten voor ze weer een nieuw tijdelijk contract mogen ondertekenen. Dat kwam veel voetbalverenigingen goed uit, omdat er in de zomermaanden niet gevoetbald wordt. Sinds 1 juli 2015  is dit niet meer mogelijk, omdat deze tussenpauze is verhoogd naar zes maanden.

Voorbereiden op veranderingen

Als dat echter ook geen optie is, dan pleit de bond voor tijd en ondersteuning voor verenigingen om met de veranderingen om te gaan. Een mogelijkheid is het maken van een aparte voetbal CAO, waarin verenigingen en spelers/trainers afspraken kunnen maken over hun eigen contracten binnen het voetbal. Zo’n CAO bestaat nog niet. Amateurclubs zijn natuurlijk helemaal niet gewend om te werken met CAO’s. Daar werken vrijwilligers. Het mobiliseren van sociale partners en het vormgeven van een CAO kost tijd en is ingewikkeld. Daarom zou het mooi zijn als de minister hen daarbij kan ondersteunen en begeleiden.

De Wet werk en zekerheid brengt amateurclubs in het nauw. Hopelijk reikt Asscher de sport de helpende hand.

De verenigingsadviseur uit jouw regio kan je helpen bij vragen over de Wet werk en zekerheid. Meer informatie vind je op de pagina over wet- en regelgeving. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen