Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Noordwijkse clubs slaan handen ineen om meiden te laten voetballen

KNVB Media
KNVB Media
11 september 2015, 20:10

Twee bloedgroepen samensmelten. Dat kan nogal eens weerstand oproepen, zeker in de voetbalwereld. Maar in Noordwijk realiseerde een aantal nuchtere mensen al snel dat het niet anders kon. - Foto: KNVB Media

Twee bloedgroepen samensmelten. Dat kan nogal eens weerstand oproepen, zeker in de voetbalwereld. Maar in Noordwijk realiseerde een aantal nuchtere mensen al snel dat het niet anders kon. Als zij niet de handen ineen zouden slaan, zou een aantal enthousiaste tienermeiden waarschijnlijk stoppen met voetbal. Geen optie, en dus kozen vv Noordwijk en vv SJC voor een opmerkelijk samenwerkingsverband waarin de meisjes D van beide clubs ‘fuseerden’ tot één elftal: Samengesteld Team vv SJC/vv Noordwijk’ (ST SJC/Noordwijk MD1).

Het initiatief kwam vanuit vv Noordwijk dat sinds vijf jaar een meisjes- en vrouwentak opbouwt, maar nog niet in elke leeftijdscategorie een compleet team op de been kan brengen. Deze zomer ontstond er een gat bij de meiden die van de E-pupillen naar de meisjes D moesten overgaan. “Er waren simpelweg te weinig meiden om een volwaardig D-team te vormen. We wilden hen uiteraard wel iets blijven bieden. Anders waren ze misschien naar een andere vereniging overgestapt of helemaal gestopt met voetbal”, vertelt Heleen Parlevliet, die namens vv Noordwijk de samenwerking begeleidt. 

Contact met de buren

Noordwijk zocht daarop contact met de buren van SJC. Daar lag de situatie iets anders. Binnen SJC heeft het meisjes-en vrouwenvoetbal een langere historie en al meer dan veertig jaar een stevige plek binnen de vereniging. “Wij werden afgelopen zomer echter geconfronteerd met hele volle elftallen’’, legt wedstrijdsecretaris Linda Hazenoot uit. “Daardoor konden we bij de meisjes D een aantal speelsters niet plaatsen. Zij wilden niet met de jongens spelen en het C-team zat al vol.”
 
Beide clubs gingen om de tafel en kwamen al snel tot de conclusie dat de handen ineengeslagen moesten worden. Via informatieavonden werd het onderlinge koudwatervrees weggenomen. Parlevliet: “Bij ouders voel je vooraf meer weerstand. Begrijpelijk, want men heeft hart voor de eigen club. Onder het genot van een taart met logo’s van beide clubs hebben we alle vragen beantwoord en kregen we uiteindelijk groen licht.”
 
Een historisch moment. “Beide clubs wilden de meiden laten voetballen. Wel met de intentie dat het een samenwerkingsverband moest zijn en blijven’’, vertelt Linda Hazenoot. Op alle vlakken. Zowel Noordwijk als SJC heeft een trainer geleverd en het team traint en speelt op beide accommodaties. In de eerste competitiehelft zijn de thuiswedstrijden bij SJC gehouden, na de winterstop – als de verbouwing van het complex is afgerond – gaat MD1 op het vernieuwde Sportpark Duinwetering op puntenjacht.

Neutraal tenue

Uit praktische én sentimentele overwegingen is ook gekozen voor een neutraal tenue. Het rood-wit van Noordwijk en het zwart-wit van SJC heeft plaatsgemaakt voor een splinternieuw blauw-wit outfit. “Een heel bewuste keuze”, legt Hazenoot uit. “Vanwege het verenigingsgevoel. Oftewel:’moet ik in een tenue van de ander spelen?’ En omdat ouders anders wellicht dubbele spullen hadden moeten aanschaffen. We hebben contact gezocht met de lokale Sportraad en die was zo gecharmeerd van de samenwerking dat ze een bijdrage heeft geleverd voor de kosten van de tenues.’’ En net zo belangrijk: ST SJC/Noordwijk heeft een eigen Facebook-pagina.
 
Noordwijk, dat een minder stevig fundament heeft qua meisjes- en vrouwenvoetbal, ervaart het seizoen van het samengestelde MD1 als heel positief. “Een paar jaar geleden had ik deze samenwerking niet durven dromen’’, bekent Heleen Parlevliet. “Niet dat er sprake is van een vete, maar Noordwijk en SJC zijn toch twee gescheiden werelden. Deze samenwerking is uit nood geboren. Met het oog op de toekomst, om de doorstroming van meiden binnen vv Noordwijk te kunnen blijven garanderen. Je wilt de meiden natuurlijk het liefst onder je eigen hoede houden, maar daarmee redeneer je vooral vanuit het eigen ego. Het belangrijkste is dat je als club die meiden iets te bieden hebt, want uiteindelijk willen ze gewoon lekker voetballen.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen