Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Twentse clubs pionieren met zeven tegen zeven in het vrouwenvoetbal

KNVB Media
KNVB Media
11 april 2015, 19:40

Vrouwenteams van UD Weerselo, v.v. Oldenzaal, RSC Rossum, FC Berghuizen, FC Aramea, MVV'29, Phenix en DTC'07 werken sinds kort samen een competitie af. - Foto: KNVB Media

Ze trekken eens in de twee weken ten strijde om het spelletje te spelen dat ze zo na aan het hart ligt. Vrouwenteams van UD Weerselo, v.v. Oldenzaal, RSC Rossum, FC Berghuizen, FC Aramea, MVV'29, Phenix en DTC'07 werken sinds kort samen een competitie af. Alleen dan niet met elf tegen elf, maar met zeven tegen zeven.

Het is een nieuwe competitievorm in Oost-Nederland, die enige jaren geleden werd geïntroduceerd bij de mannen, maar nu ook haar intrede heeft gedaan bij de vrouwen. Het initiatief komt van een groepje enthousiaste voetbalsters uit Weerselo en Oldenzaal. "Samen hebben we contact gezocht met de KNVB", blikt Sandra Pool van v.v. Oldenzaal terug op het ontstaan van de competitie. "De voetbalbond stond direct heel positief tegenover het plan. Een zeven-tegen-zevencompetitie voor vrouwen bestond al wel in het westen, maar niet hier in het oosten van het land. Terwijl er hier wel een doelgroep is die voetbal heel leuk vindt."

Recreatief

De vrouwen werken in de eerste maanden van 2015 een halve competitie af, die op maandag 23 februari werd afgetrapt op het veld van v.v. Oldenzaal. Het is de bedoeling dat de competitie met ingang van het seizoen 2015/2016 een vervolg krijgt  . "Het is allemaal heel recreatief en we voetballen puur voor de lol, maar wel onder de vlag van de KNVB", zegt Pool. "Dat betekent dat de bond het organisatorische deel voor haar rekening neemt. Zij delen de wedstrijden in. Al bepaalt de thuisspelende club uiteindelijk op welke avond van de week de wedstrijd wordt gespeeld."
 
Pool ziet de zeven-tegen-zevencompetitie als een mooi alternatief voor de reguliere competitie. "Voor v.v. Oldenzaal gold dat we niet genoeg speelsters bij elkaar kregen voor een gewone competitie. Bovendien ben ik 36 en was ik wel een keer klaar met elf tegen elf. Wat ook handig is aan deze competitie, is dat we doordeweeks voetballen. Daardoor heb je in het weekend je handen vrij voor andere dingen." Wel voetbalt het anders met zeven speelsters in een team, merkt Pool. "Je moet het spelletje echt opnieuw uitvinden. Bovendien speel je maar twee keer 35 minuten tegen elkaar." 

Bindmiddel

De veranderingen worden echter voor lief genomen. Bij veel van de vrouwen die deelnemen aan de zeven-tegen-zevencompetitie staat het plezier voorop. "Bij Oldenzaal is het team een vriendinnengroep, met voetbal als bindmiddel. Wanneer dat wegvalt, valt ook een deel van de vriendschap weg. Nu kunnen we elkaar iedere keer dat we samen spelen zien. Bovendien zijn we ook nog eens lekker buiten bezig. Ook dat geeft een fijn gevoel."
 
De eerste ervaringen over de nieuwe vrouwencompetitie in Twente worden dan ook als positief ervaren. "Ik ben zelf laaiend enthousiast", zegt Pool. "Het voelt voor ons ook positief dat we veel medewerking van de KNVB krijgen. Ook zij zien het belang van deze competitie in. Als er niet iets wordt geboden voor deze doelgroep, bestaat de kans dat deze groep voor de club verloren gaat. Op deze manier voorkom je dat."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen