Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ouders graag gezien bij Herpinia

KNVB Media
KNVB Media
11 april 2015, 19:27

Bij Herpinia uit het Noord-Brabantse Herpen bedachten ze het project 'Ouders Graag Gezien', om meer betrokkenheid te krijgen van vaders en moeders bij de vereniging van hun kroost. - Foto: KNVB Media

Het kind op een plezierige wijze laten genieten van het voetbalspel, dat is wat alle voetbalclub en ouders graag willen. Daar is echter meer voor nodig dan slechts een inschrijving bij een voetbalvereniging. Bij Herpinia uit het Noord-Brabantse Herpen bedachten ze het project 'Ouders Graag Gezien', om meer betrokkenheid te krijgen van vaders en moeders bij de vereniging van hun kroost. "De club, dat ben ook jij, zeggen we tegen elke ouder”, aldus Willie de Veer, voorzitter van de projectgroep.

Vrijwilligers zijn er wel te vinden bij Herpinia. Een probleem – net zoals bij zo veel amateurclubs: te weinig schouders dragen 'de lasten' van de vele taken die er zijn om alles in goede banen te leiden. De projectgroep Ouders Graag Gezien (OGG) wil daar graag verandering in brengen en ziet graag meer betrokkenheid. In 2010 begon de vereniging daarom met het project. "Het eerste deel waar de werkgroep aan heeft gewerkt is de verbetering van de informatieverstrekking. Opmerkingen van ouders tijdens een eerste bespreking in mei 2010 zijn als uitgangspunt genomen”, blikt Willie de Veer terug.

Verschillende taken

De bedoeling is dat in de komende jaren steeds meer ouders verschillende taken op zich nemen. Het motto: vele handen maken licht werk. "Wij denken door ouders van de jeugdleden actief en persoonlijk te betrekken bij Herpinia, de jeugd nog meer gestimuleerd en gemotiveerd wordt om met plezier en respect te voetballen bij onze club. De leiders kunnen zich dan nog meer concentreren op de begeleiding en coaching van het team. De ouders kunnen zo gerichter bijdragen aan het plezier, de motivatie en ontwikkeling van het team en van hun kind.”

De vrijwilligerstaken die OGG voor ouders in gedachten hebben zeer divers en herkenbaar. De Veer: "Denk aan het klaarzetten van de goals voor de wedstrijd en het op zijn plek zetten na afloop, het wassen van de shirts, het verzorgen van de ranja, het klaarzetten en opruimen van trainingsmaterialen, maar ook het schrijven van een wedstrijdverslag voor de website van Herpinia of het organiseren van een activiteit naast het voetbal. Het zijn allemaal taken waarbij de positieve aandacht kan uitgaan naar de spelers, het team en de leiding.”

Ook heeft de projectgroep OGO gewerkt aan de opstelling van gedragsregels voor ouders/verzorgers. "De emotie die met voetbal gepaard gaat, dient wel in goede banen te blijven. Dat begint bij bewustwording. Sporten met plezier en respect, door ouders graag gezien. Die boodschap herhalen we en bewaken we actief.”

Sfeer

Al deze initiatieven komen de sfeer binnen de vereniging, de ontwikkeling van het kind en de toekomst van de club ten goede, denkt De Veer. Al bij de aanmeldingsprocedure is duidelijk waar de club graag heen wil. "Met ouders van nieuwe leden wordt in de eerste weken na de aanmelding een kennismakingsgesprek gevoerd. Daarbij wordt informatie verstrekt over de vereniging, bijvoorbeeld in het boekje ‘Welkom bij Herpinia’. Ook de mogelijkheden om een steentje bij te dragen aan het team en mogelijk nu of in de toekomst aan de vereniging worden uitdrukkelijk besproken. Wij denken dat we samen met de jeugdcommissie en de ouders op deze manier ons steentje bijdragen om onze jeugdleden nog optimaler te kunnen laten genieten van het spelletje", besluit De Veer.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen