Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Kantine SC Leeuwen meer dan alleen plek voor derde helft

KNVB Media
KNVB Media
12 oktober 2014, 13:55

Na een brand verrees een gloednieuwe, duurzame en multifunctionele kantine bij SC Leeuwen. - Foto: KNVB Media

Het noodlot sloeg toe, eind 2013. In de nacht van zondag 29 op maandag 30 december zag een voorbijganger een rode gloed boven de kantine van SC Leeuwen. De brandweer rukte meteen uit met groot materieel, maar het bleek tevergeefs; de kantine brandde tot op de grond toe af.

Even wankelde de vereniging gedesillusioneerd op haar benen, maar met een overweldigende hoeveelheid steun vanuit de gemeenschap en ver daar buiten werd de rug gerecht. Het gevolg mag er zijn; een gloednieuwe, duurzame en multifunctionele kantine.

Draagvlak

"Achteraf is die brand misschien wel ons geluk geweest”, begint Rob Roza, voorzitter van de vereniging. Dat klinkt misschien raar, zo beseft hij zelf ook wel. "Op het moment dat de brand uitbrak hadden we het, net als veel andere kleinere clubs, gewoon financieel gezien heel erg lastig. Maar na de brand bleek dat we heel veel draagvlak hadden in de omgeving.”

In de weken die volgden stroomden de steunbetuigingen en donaties bij de club binnen. Een heus benefietconcert met 800 bezoekers leverde daarnaast zoveel geld op dat meteen kon worden gestart met de wederopbouw. Een paar maanden na de fatale decembernacht stond er alweer een nieuwe kantine.

Ook werd bekend dat de club winnaar is geworden van de derde projectronde van de Klaas Jan Huntelaar Foundation en daardoor bijna 19.000 euro ontvangt. Het geld zal gebruikt worden voor de (duurzame) inrichting van het clubhuis. "Er zijn in de maanden van de wederopbouw aan de lopende band initiatieven ontplooit”, vertelt Roza. "Door de brand zijn we er achter gekomen dat je heel veel kunt als club. Dat was geweldig om mee te maken.”

Multifunctioneel gebouw

Terwijl de inrichting van de kantine na de zomer steeds verder vorderde, ontstond het idee om het gebouw ook op andere manieren in te gaan zetten. "Het werd zo mooi dat we ons steeds meer beseften dat we er meer uit konden halen dan alleen als een plek waar de derde helft gehouden kan worden.”

Dat en het besef dat de club wat terug moest doen voor de steun die het had gekregen van de samenleving, maakte dat de voetbalvereniging in gesprek ging met verschillende partijen. "De kantine moet een sportieve en sociale ontmoetingsplaats worden, een multifunctioneel gebouw dat ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden”, verduidelijkt de voorzitter. "Dat versterkt de bindende werking met gemeente, ouders, scholen, sponsoren en andere verenigingen.”

De accommodatie van de club wordt om die reden opengesteld voor de sportdagen van de verschillende nabijgelegen scholen. Daarnaast worden de theorielessen van een regionale rijschool in de kantine gehouden, is de vereniging in gesprek met de scouting om de mogelijkheden te bekijken voor een gedeelde huisvesting en voert het tevens gesprekken met de gemeente Roermond en VVV-Venlo. "Er kunnen trainingen, workshops en voorlichtingsavonden worden gegeven”, somt Roza op. "En financieel gezien is het ook geweldig voor de club, zo eerlijk moet je ook zijn. We zijn financieel weer helemaal gezond.”

Samen sta je sterker

Roza geniet van de ontwikkelingen binnen zijn vereniging. Samen sta je sterker, zo beseft hij nu meer dan ooit tevoren. "Je staat als voetbalclub niet los van de gemeenschap, je bent onderdeel daarvan. En samenwerken met anderen, wat is er nou mooier dan dat?”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen