Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tips en adviezen voor veilig en verantwoord gebruik kleed- en doucheruimtes

KNVB Media
KNVB Media
21 augustus 2020, 11:04

We moeten veilig en verantwoord gebruikmaken van de kleed- en doucheruimtes. - Foto: KNVB Media

We mogen weer en daar zijn we maar wat blij mee! Maar ‘gewoon’ gaan voetballen is er helaas niet bij dit jaar. Het coronavirus is voorlopig nog niet weg, waardoor veel clubs beginnen aan een onzekere periode. Vanuit de clubs krijgen we veel vragen over het gebruik van de kleed- en doucheruimtes. Hierbij volgen wij ten alle tijden het protocol ‘Verantwoord Sporten’ vanuit het NOC*NSF.

Verantwoord Sporten Verantwoord Sporten Ga naar de website van NOC*NSF voor de richtlijnen voor verantwoord sporten.

Tips en adviezen

Hieronder hebben we een aantal tips/adviezen voor het veilig en verantwoord gebruik maken van de kleed- en doucheruimtes onder elkaar gezet:

 • Probeer zoveel mogelijk de trainingen en wedstrijden te spreiden over de speeldagen en eventueel uit te wijken naar andere dagen.
 • Gebruik ook alternatieve momenten om te trainen en wedstrijden te spelen, zoals de woensdagmiddag voor de pupillen en vrijdagavond voor jeugd/senioren.
 • Maak met de teams afspraken over het aantal spelers dat voor- en na afloop van de wedstrijd tegelijk gebruik maakt van de kleed- en doucheruimte.
 • Maak met de teams afspraken over hoelang spelers voor- en na afloop van de wedstrijd mogen gebruik maken van de kleed- en doucheruimte.
 • Indien mogelijk; maak voor één elftal gebruik van meerdere kleedruimtes.
 • Indien mogelijk; maak na elk teambezoek de kleed- en doucheruimte schoon (richtlijnen geven aan minimaal één keer per dag).
 • Indien mogelijk: laat voetballers omgekleed naar de sportaccommodatie komen en na afloop thuis douchen. Dit kan zeker gelden voor thuisspelende teams.
 • Vraag iedereen (o.a. ouders) om de kleedruimtes niet te betreden wanneer dit niet noodzakelijk is.
 • Vraag iedere speler/scheidsrechter om zelf een bidon/drinkfles voor tijdens de wedstrijd/rust mee te nemen.
 • Vraag leden/bezoekers om privé-eigendommen mee te nemen naar het veld om meer teams kwijt te kunnen in één kleedkamer.
 • Verwerk de kleedkamer-indeling in Sportlink_Club, zodat deze ook zichtbaar wordt op Voetbal.nl. Ook als er GEEN kleedkamer beschikbaar is, dit op deze manier vermelden. Voetballers en trainers kunnen dan thuis al zien of zij wel/geen kleedkamer tot hun beschikking hebben.
 • Indien nodig bij bijv. slecht weer: creëer een plek waar door de scheidsrechter de spelerspascontrole en het voorbereidende gesprek met de club-assistenten kan plaats vinden.
 • Kijk ook eens op twitter met #Samenvooruit voor voorbeelden en tips van verenigingen, onderaan dit artikel al een aantal voorbeelden.
 • Hieronder is een poster te downloaden die je bij je kleed- en doucheruimtes kunt ophangen om de richtlijnen die gelden onder de aandacht te brengen.

Poster gebruik kleedkamer Poster gebruik kleedkamer Download hier de poster met de maatregelen voor een verantwoord gebruik van de kleedkamer.

Materialen voor op accommodatie

De KNVB heeft signing en posters ontwikkeld die je kunt gebruiken om de richtlijnen van jouw club zichtbaar te maken op de accommodatie! Signing en posters Signing en posters Kijk hier voor de signings en posters voor jouw accomodatie.

Voorbeelden #samenvooruit

Eén tweetje

Neem een kijkje op de Community Eén Tweetje voor voorbeelden en adviezen van andere verenigingen hoe zij hiermee omgaan.

Eén Tweetje Eén Tweetje Neem een kijkje op de community Eén Tweetje.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen