Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Divisie MO17; de ideale tussenstap voor ambitieuze meiden

KNVB Media
KNVB Media
8 juli 2020, 11:42

De Divisie MO17 is vanuit ontwikkelperspectief de ideale stap tussen de Jeugd Onder 15 competitie en de doorstroming naar de seniorenteams. - Foto: KNVB Media

De KNVB streeft ernaar om leuke en goede competities te organiseren waarin jeugdspelers in een veilige omgeving met veel plezier kunnen leren voetballen. In goede competities worden zo veel mogelijk wedstrijden gespeeld waarin teams aan elkaar gewaagd zijn. Zo introduceerde het zo’n twee aar geleden een pilot waarbij ambitieuze voetballende meiden in de leeftijd rond vijftien met en tegen elkaar speelden in een gelijkwaardige competitie, de zogenoemde Divisie MO17. Deze voetbalsters kwamen eerder uit voor een gemengd team of speelden in een gemengde competitie. De Divisie MO17 is vanuit ontwikkelperspectief de ideale stap tussen de Jeugd Onder 15 competitie en de doorstroming naar de seniorenteams. Clubs zijn enthousiast en de KNVB is tevreden over de voortgang.

“We wilden iets met het gemis van een passend competitieaanbod”, zegt Roos Brouwer, medewerker voetbalontwikkeling bij de KNVB. “Uiteindelijk is het doel van de KNVB dat we meiden met de ambitie om zichzelf op een zo hoog mogelijk niveau uit te dagen een competitieformat aan te bieden dat bij hen past.”

Brouwer vervolgt: “Twee jaar geleden zijn we daarom met een pilot gestart. Verenigingen met meidenteams in de JO15 die door moesten stromen naar O16 of O17 zijn aangeschreven om tegen elkaar te voetballen in een semilandelijke Divisie MO17. Uiteindelijk zijn er in het seizoen 2018/’19 twintig teams gestart in twee competities. Clubs die met hun teams deelnemen aan die competitie zijn tevreden over het format. Belangrijk voor het succes is de competitieve balans. Het is altijd afwachten wat de niveauverschillen zijn, maar in de praktijk blijkt dat de teams in die competitie erg aan elkaar gewaagd zijn.”

Aanpassingen op maat

Uit de praktijk blijkt daarnaast dat hoe meer ervaring een vereniging heeft met het spelen in de Jeugd Onder competitie, des te meer kans van slagen een team heeft om op competitief niveau mee te draaien in de competitie. Vandaar dat de KNVB dit als belangrijke criteria stelt voor deelname aan de Divisie MO17 competitie. Verder wordt 95% van de wedstrijden geleid door een KNVB-official en valt de competitie onder de A-categorie.

De clubs die deelnemen aan de Divisie MO17 moeten beloond worden voor de energie die zij steken om zich sterk te maken voor hun voetballende meiden

“We hebben aanpassingen op maat doorgevoerd”, benadrukt Brouwer. “De clubs die deelnemen aan de Divisie MO17 moeten beloond worden voor de energie die zij steken om zich sterk te maken voor hun voetballende meiden. Zij moeten immers flink wat meer kilometers maken ten opzichte van deelname aan de reguliere competitie, dat vaak meer lokaal georganiseerd is. Daarom is het erg belangrijk dat alle teams aan elkaar gewaagd zijn.” Voor een speelster is de ondergrens in leeftijd om deel te nemen veertien jaar. “Het blijkt namelijk dat hoe minder verschil er zit in leeftijden binnen een team, des te beter de competitieve balans is”, stelt Brouwer.

Op de kaart

In seizoen 2019/’20 heeft de pilot een tweede seizoen gedraaid. Vanwege het coronavirus moest het seizoen noodgedwongen voortijdig worden afgebroken. Inmiddels is de pilot wel zover ontwikkeld dat de Divisie MO17 wordt toegevoegd aan het reguliere aanbod. De KNVB heeft de invulling van de Divisie MO17 voor het komende seizoen 2020/’21 afgerond. “Het meiden- en vrouwenvoetbal staat bij steeds meer clubs op de kaart”, weet Brouwer. “Het aantal verenigingen dat deelneemt aan het ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal stijgt en meer clubs hebben een prominente plaats voor het meiden- en vrouwenvoetbal in het jeugdvoetbalbeleidsplan. We denken daarom dat steeds meer clubs in aanmerking zullen komen om deel te nemen aan de Divisie MO17. De KNVB helpt verenigingen graag om het meiden- en vrouwenvoetbal binnen de club nóg beter in te richten.”

Wil je meer informatie of heb je behoefte aan ondersteuning? Neem dan contact op met Anouk ter Bille.

Anouk ter Bille

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen