Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wijzigingen in het populaire 7x7 35/45+ voetbal

KNVB Media
KNVB Media
2 juli 2020, 11:19

Met ingang van seizoen 2020/’21 worden er twee verbeterpunten doorgevoerd. - Foto: KNVB Media

Een groot aantal verenigingen en voetballers heeft afgelopen seizoen deelgenomen aan een onderzoek over de huidige tevredenheid van het 7x7 35/45+ voetbal voor mannen op vrijdagavond. Uit dit onderzoek blijkt dat steeds meer verenigingen starten met deze voetbalvorm. Maar ook zijn de deelnemers heel tevreden over de wedstrijdvorm die op de vrijdagavond wordt gehanteerd. Om de voetbalvorm nog aantrekkelijker te maken voor een grotere groep voetballers worden er met ingang van seizoen 2020/’21 twee verbeterpunten doorgevoerd.

Aantal teams per poule

Een grote meerderheid van de voetballers gaf in het onderzoek aan voorstander te zijn de toernooien te spelen in poules bestaande uit 5 teams. In enkele districten werd hier al mee geëxperimenteerd, maar de meeste poules bestonden tot dusver uit 4 teams. Besloten is daarom om met ingang van het seizoen 2020/’21 de poules zoveel mogelijk te laten bestaan uit 5 teams. Dit betekent dat het aantal wedstrijdavonden in zowel het najaar als het voorjaar wordt uitgebreid van 4 naar 5. Iedere wedstrijdavond spelen alle teams voortaan dan 4 wedstrijden. Daar waar het niet mogelijk is om een poule van 5 te maken, bijvoorbeeld omdat de reisafstanden dan te groot worden, zal een poule van 4 teams worden samengesteld.

Spelregels

Ook over de spelregels zijn de voetballers over het algemeen heel tevreden. Toch is er een regel die zij graag willen veranderen. Het betreft de hervatting bij een uitbal. Nu wordt het spel hervat met een ingooi, maar een duidelijke meerderheid van de voetballers geeft de voorkeur aan het inpassen of schieten van de bal. Op basis hiervan is dan ook besloten deze spelregel met ingang van het seizoen 2020/’21 te wijzigen. Bij het inpassen of schieten van de bal staat de tegenstander op minimaal 5 meter afstand en het is toegestaan om direct te scoren.

Let op: deze spelregelwijziging geldt niet alleen voor het 7x7 op vrijdagavond, maar ook voor de 7x7 competities die voornamelijk op zaterdag en zondag worden gespeeld.

Opgeven van teams najaar 2020; mogelijk tot 1 augustus

In onderstaande overzichten is te zien welke teams tot dusver voor de najaarsreeks 2020 zijn aangemeld. De inschrijfperiode is op 17 juni weliswaar gesloten, maar het is nog tot 1 augustus mogelijk om teams aan te melden (of wijzigingen aan te brengen in de eerdere opgave). Dit kan door een mail te sturen naar onderstaand emailadres met vermelding van de categorie waarin het team wenst uit te komen. Als een team niet direct kan worden ingedeeld, wordt het op een wachtlijst geplaatst. De indelingen en het wedstrijdprogramma worden in het tweede deel van augustus gepubliceerd.

KNVB Contact

Voor aanvullende vragen aan de KNVB.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen