Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Opleiding HO C: Pittig, maar bijzonder waardevol voor elke vereniging

Sonny Sier
KNVB Media
16 juli 2019, 11:55

De deelnemers van de opleiding HO C in de regio West namen bij vv UNO hun diploma in ontvangst. - Foto: KNVB Media

Een applaus galmt door de bestuurskamer van vv UNO. Opgelucht en opgetogen zijn ze, de cursisten van het eerste seizoen van de opleiding tot Hoofd Opleiding C. Bij vrijwel alle verenigingen hebben de deelnemers gaandeweg het traject de jeugdopleiding al naar een hoger plan kunnen tillen. Maar dat is voor velen slechts het begin. "Nu even op vakantie, daarna de ideeën die ik heb opgedaan tijdens de opleiding HO C verder uitvoeren.”

Op diverse locaties in Nederland werd het afgelopen seizoen de opleiding tot Hoofd Opleiding aangeboden. Verdeeld over verschillende niveaus behaalden in totaal 60 cursisten hun officiële diploma. Honderden trainers en duizenden voetballers gaan hier in de toekomst profijt van hebben. In de regio West werd eind juni bij vv UNO de laatste van de elf bijeenkomsten gehouden. De tien deelnemers werkten daar hun laatste praktijkopdracht af en namen, na een korte presentatie over de persoonlijke ontwikkeling, hun certificaat in ontvangst.

HO maakt verschil

Jelle van IJperen: 'Eerst voerden we de taken uit op basis van goed geluk. Nu hebben we een idee waar we naartoe willen als club.

KNVB-docent Aart Korenhoff, heeft de cursisten gaandeweg het seizoen grote stappen zien zetten. "De deelnemers zijn naar elkaar toe getrokken en maakten elkaar sterker. De beste ontwikkeling zag ik bij de deelnemers die vanuit de club door één of meerdere praktijkbegeleiders ondersteund werden. Zo weet de deelnemer dat hij op verschillende vlakken binnen de vereniging kan rekenen op draagvlak en steun. Alleen dán kan een Hoofd Opleiding bij een club het verschil maken. Het was een pittig traject, het is de deelnemers niet komen aanwaaien. Maar met deze bagage kunnen zij de jeugdopleiding van hun club aanzienlijk beter structureren en vooruithelpen.”

Iets dat Jelle van IJperen van sv DESS uit Benningbroek kan beamen. Samen met moeder Anita, die de rol van penningmeester vervult bij de club, zijn zij het traject aangegaan. "Ik begon als jeugdcoördinator bij sv DESS en voerde mijn taken eigenlijk uit op basis van goed geluk. We hadden geen idee waar we naartoe wilden als club.”

Betere training

Anita vult aan: “Wij vonden het als bestuur een goed idee om de trainers van onze club meer gereedschap mee te geven. Wij zijn blij met elke ouder die trainer/coach wil zijn bij ons. Je maakt al verschil als je die mensen aandacht en concrete tips kan geven. Bijvoorbeeld hoe zij het beste met jeugdspelers om kunnen gaan rondom een training. Zeker bij een kleine club als vv DESS kunnen de verschillen in niveau binnen een team behoorlijk uiteenlopen. Het zorgen voor betere trainers zorgt ervoor dat wij de kinderen een betere training kunnen geven. Zo voorkomen wij uitstroom en kunnen we wellicht jongens of meiden langer aan ons binden.”

Jordy van der Star neemt zijn diploma in ontvangst. Bestuurslid Hans Hopma: 'Ik heb een enorme ontwikkeling gezien bij onze Hoofd Opleiding'

Ook voor vv Zwanenburg was het meer structuur aanbrengen binnen de jeugdopleiding de drijfveer om te starten met de opleiding. "Met de opleiding hebben we onze organisatie doorgelicht”, vertelt Hans Hopma, bestuurslid voetbalzaken van vv Zwanenburg. "Waar staat de club voor en waar liggen de verbeterpunten? Met die kennis hebben we prioriteiten gesteld die we de vanaf komend seizoen kunnen gaan oppakken. Ik heb een enorme ontwikkeling gezien bij onze Hoofd Opleiding, Jordy van der Star. Aan het begin van het seizoen hebben wij hem benaderd en hij was enthousiast. Tegen hem zeiden we: ‘of je de opleiding nu haalt of niet, jij wordt onze nieuwe Hoofd Opleiding.”

Naslagwerk

"Dat gaf een extra drijfveer om mij nóg meer in te zetten”, vervolgt Jordy. "Maar behalve de concrete plannen die ik heb kunnen uitwerken met de vele praktijklessen die we moesten uitvoeren bij de eigen club, heb ik me ook als mens ontwikkeld. Ik wil de trainers van vv Zwanenburg een naslagwerk geven met de visie van onze vereniging en concrete instrumenten om aan de slag te gaan. Vanuit de werkgroep met onder andere Hans heb ik veel steun gehad.”

Wel hoopt Jordy dat de opleiding in de toekomst nog praktijkgerichter wordt. "Ik ben meer iemand van de praktijk, minder van de theorie. Aan de ene kant is het goed dat we als club onze plannen op papier zetten, maar ik sta nog altijd het liefste gewoon tussen de andere trainers op het veld.”

Ingmar Brilman: 'Een Hoofd Opleiding maakt een plan over hoe je als club wilt voetballen en hoe je omgaat met het opleiden van betere trainers.'

Ook Ingmar Brilman, Hoofd Opleiding van Sporting Andijk, heeft veel ideeën opgedaan die hij bij zijn club wil toepassen. "Een Hoofd Opleiding kan een plan maken voor de langere termijn. Bijvoorbeeld over hoe je als club wil voetballen, hoe je omgaat met het opleiden van betere trainers. Hoe mooi is het als je als vereniging zelf interne bijscholingen kunt aanbieden aan trainers? Zo wordt het voor het beperkte kader dat er beschikbaar is voor club nóg leuker en toegankelijker om trainer te zijn. En dan niet alleen voor enthousiaste trainer die al langer meeloopt, maar ook voor de beginnende vader of moeder langs de lijn. Dat geeft een boost aan de gehele opleiding. De opleiding tot Hoofd Opleiding heeft me de inzichten gegeven om dat soort plannen op een gestructureerde manier binnen de vereniging uit te rollen. We gaan nu even op vakantie, maar daarna kan ik niet wachten om met de ideeën aan de slag te gaan.”

Het moet ook voor de beginnende vader of moeder langs de lijn nóg leuker en toegankelijker worden om trainer te zijn

Feedback en inschrijven

Aart Korenhoff geeft aan dat de feedback van de deelnemers waardevol is voor de kwaliteit van de opleiding. “Met die verbeterpunten van de deelnemers hebben we het lesprogramma voor het komende seizoen kunnen verbeteren. Daarmee is de opleiding nog meer op maat gemaakt.”

Ook in het seizoen 2019/’20 wordt de opleiding tot Hoofd Opleiding op verschillende niveaus en op diverse locaties in Nederland aangeboden. Een aantal hiervan is reeds van start, maar er zijn op verschillende locaties nog plaatsen vrij. Bekijk alle informatie op KNVB Assist Trainers en meld je aan.

Opleidingen tot Hoofd Opleiding Opleidingen tot Hoofd Opleiding Meld je aan voor één van de opleidingen HO die in het komende seizoen gehouden worden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen