Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Besluiten promotie en degradatie mannen veldvoetbal 2022/'23 beschikbaar

KNVB Media
KNVB Media
16 september 2022, 13:30

Elk district heeft zijn eigen besluiten wat betreft promotie en degradatie. - Foto: KNVB Media

Als je geen kampioen meer kunt worden, op welke plek moet je dan precies eindigen om mee te mogen doen aan de nacompetitie? Of erger nog, als het seizoen niet verloopt zoals gehoopt: waar moet je eindigen om degradatie te ontlopen? Alle regels hierover vind je in de promotie- en degradatiebesluiten, waarin met ingang van het seizoen 2022/’23 een aantal veranderingen zijn doorgevoerd voor de mannen. De besluiten voor promotie en degradatie in het vrouwenvoetbal volgen later.

Promotie- en degradatieregelingen mannen

Op 18 juni jl. heeft de ledenraad besloten tot een aantal veranderingen in de voetbalpiramide van de standaardteams mannen. De belangrijkste veranderingen zijn dat de (sub)top van de piramide in de komende seizoenen smaller wordt gemaakt en dat de teams die uitkomen in de derde divisie, de nieuwe vierde divisie én de eerste klasse vanaf het seizoen 2023/’24 gemengd worden ingedeeld. Lees hier het besluit van de ledenraad.

Door deze veranderingen ontstaan er in de (sub)top sterkere competities met kleinere krachtsverschillen en ontstaat er een betere aansluiting tussen de eerste klasse en de nieuwe vierde divisie. In de lagere klassen ontstaan competities met kleinere reisafstanden en meer derby’s.

Nieuwe piramide

Om de nieuwe piramide te realiseren vindt in de seizoenen 2022/’23 en 2023/’24 in de 1e klasse tot en met de 4e klasse een versterkte degradatie plaats. Hierdoor wordt het aantal poules als volgt.

NiveauAantal poules seizoen 2022/'23Aantal poules seizoen 2024/'25
1e klasse118
2e klasse2216
3e klasse4332
4e klasse6057*
5e klasse3150*

* flexibel, afhankelijk van aantal teams per regio.

PD-regeling per district

In de promotie- en degradatieregelingen die per district zijn opgesteld, is beschreven welke teams promoveren/degraderen en welke teams zich plaatsen voor de nacompetitie. Hiermee zal ook de eerste fase van de versterkte degradatie te zien zijn.

Besluiten promotie en degradatie veld Besluiten promotie en degradatie veld Waar moet je in de competitie eindigen om in aanmerking te komen voor promotie of juist om bijvoorbeeld degradatie te ontlopen? Dat alles staat aangegeven in de promotie-degradatiebesluiten.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen