Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vijf gouden tips voor nieuwe wedstrijdsecretarissen

KNVB Media
KNVB Media
24 september, 16:32

Veel nieuwe vrijwilligers zijn dit seizoen weer aan de slag gegaan als wedstrijdsecretaris. - Foto: KNVB Media

Wekelijks zijn vele duizenden wedstrijdsecretarissen actief bij hun vereniging. Maar aan het begin van het seizoen zijn er ook weer veel nieuwe vrijwilligers die bij hun club aan de slag gaan als wedstrijdsecretaris. Een aantal ervaren wedstrijdsecretarissen delen hun vijf gouden tips dan ook graag met hun nieuwe collega’s.

Tip 1: Ken de mensen waar je mee samenwerkt

Zorg ervoor dat je de mensen kent waar je mee samenwerkt: binnen je club, maar ook collega-clubs in de regio. Dat werkt altijd prettiger en beter. Stel je aan het begin van het seizoen voor. Wie je bent, hoe je te bereiken bent en wat je doet. Geef hierbij ook duidelijk de werkafspraken aan. Dit kun je bv. doen in een standaard mail naar alle leiders/coördinatoren. Dit kan je zelfs doen door aan het begin van het seizoen een aftrapbijeenkomst te organiseren binnen de club. Ook wekelijks een mailtje naar de coördinatoren/leiders over de stand van zaken met daarbij diverse regels en bepaling (bijv. invallersbepaling, vastgespeeld, bekerbesluiten) werkt veelal verhelderend. Deze regels en bepaling zijn terug te vinden op KNVB Assist Wedstrijdsecretarissen.

Tip 2: Loop regelmatig langs de velden

Loop daarnaast als wedstrijdsecretaris regelmatig langs de velden en kijk wat goed gaat en wat beter kan. Er is meer begrip voor je als je zelf zaken gezien hebt die niet goed gaan.

Loop regelmatig langs te velden om een beeld te krijgen van de praktijk.

Tip 3: Verdiep je in Sportlink

Het is handig om kennis van Sportlink te hebben. Volg bijv. online workshops, Webinars en lees de online-info. Zorg ervoor dat in Sportlink jouw gegevens up-to-date zijn, zodat andere verenigingen je makkelijk kunnen bereiken. Sportlink heeft ook een pagina gemaakt met handige informatie voor de wedstrijdsecretaris.

Tip 4: Laat wedstrijden niet te snel verplaatsen

Leiders moeten en kunnen lenen van andere teams. Kijk daarbij ook goed naar categorie A en B wanneer wedstrijden afgelast moeten worden door het weer. Wees streng naar leiders en trainers wat betreft het niet door laten gaan van wedstrijden. Uit ervaring wordt er te snel een beroep op jou gedaan. Ze willen niet de moeite doen om te lenen. Leg dit voor het begin van het seizoen bij de coördinatoren neer. Zij moeten dit regelen met de leiders. Daarnaast zijn de schoolvakanties doorgaans hectisch qua wijzigingen. Communiceer tijdig met de coördinatoren/leiders deze speelweekenden, zodat zij op tijd met de inventarisatie kunnen starten. Daarnaast kan je teams die van elkaar kunnen lenen achter elkaar inplannen, wat het lenen kan vergemakkelijken.

Tip 5: Zorg voor duidelijke werkafspraken

Maak duidelijke werkafspraken met coördinatoren, teams en/of leiders. De wedstrijdsecretaris is voor de KNVB de enige contactpersoon namens de club voor wedstrijd gerelateerde zaken. Maar het is wel handig als coördinatoren, teams en/of leiders weten wat er kan en mag. Wijs hen daarom op KNVB Assist Wedstrijdsecretarissen, daar vinden zij (net als jij overigens) alle informatie over wedstrijd gerelateerde zaken.

KNVB Assist Wedstrijdsecretarissen KNVB Assist Wedstrijdsecretarissen KNVB Assist Wedstrijdsecretarissen is hét kennisplatform voor wedstrijdsecretarissen.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen