Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voetbalkadercoach-opleiding valt in de smaak: “Ik ben er hartstikke enthousiast over”

KNVB Media
KNVB Media
31 maart 2023, 12:45

Vanaf maandag 3 april 2023 is de inschrijving geopend voor de opleiding tot VKC in het seizoen 2023/’24. - Foto: KNVB Media

Wil jij trainers verder helpen, uitvoering geven aan het jeugdvoetbalbeleid en ervoor zorgen dat spelers en speelsters zich met plezier en binnen een veilige omgeving kunnen ontwikkelen? Als je op deze manier je steentje wil bijdragen aan jouw vereniging, is Voetbalkadercoach (VKC) de rol die bij jou past. Een opleiding tot VKC kan je hier goed bij helpen! Vanaf maandag 3 april 2023 is de inschrijving geopend voor de opleiding tot VKC in het seizoen 2023/’24.

De VKC-opleiding van het seizoen 2022/’23 – tevens de allereerste editie van de VKC-opleiding - is bijna afgerond. Eén van de deelnemers die binnenkort zijn diploma zal ontvangen, is Richard Li. Hij is bij Voorschoten ’97 actief als Technisch Coördinator van de meidenafdeling, rondde de UEFA C-opleiding af en deed zijn jarenlange trainerservaring op bij verschillende clubs. Vorig jaar attendeerde de Hoofd Jeugdopleiding van Voorschoten ’97 hem op de nieuwe VKC-opleiding. “Hij zei dat het echt iets voor mij zou zijn”, aldus Li. “En dat bleek te kloppen. Ik ben er hartstikke enthousiast over.”

Drie kerntaken

Als VKC ben je (mede)verantwoordelijk voor de belangen van de trainers binnen de vereniging. In de opleiding tot VKC staan daarom drie kerntaken centraal: het maken van een jaarplanning, het verzorgen van scholingen en het begeleiden van trainers en coaches tijdens trainingen en wedstrijden. Vooral op dat laatste ligt de nadruk. “Ja, de rol van trainersbegeleider die een VKC kan vervullen, is erg belangrijk”, vertelt Li. “Daarvoor krijg je bij de opleiding de nodige handvatten, voornamelijk over de manier waarop je met trainers communiceert.”

Nu ik de opleiding heb gevolgd, weet ik dat het veel waardevoller is om de trainer zélf na te laten denken

Li noemt een voorbeeld van een les die hij zelf leerde. “Als ik bij een training aanwezig was en aan de trainer van dienst vroeg wat hij of zij beter zou kunnen doen, dan gaf ik vaak zelf al het antwoord. Nu ik de opleiding heb gevolgd, weet ik dat het veel waardevoller is om de trainer zélf na te laten denken. Zo had ik laatst een trainer die een te klein speelveld had uitgezet. De pionnen stonden niet goed en de meiden waren allemaal met elkaar aan het kletsen. Ik zag het probleem, maar vroeg aan hem: ‘hoe gaat het?’. Het ging inderdaad moeizaam, gaf de trainer aan. Eerder zou ik hebben gezegd dat hij het veld groter moest maken. In plaats daarvan vroeg ik hem nu wat hij zou kunnen doen om de situatie te verbeteren. Hij kwam er zelf mee dat het veld groter moest en gaf aan dat hij veel van dat moment had geleerd, omdat ik hem zelf over de oplossing liet nadenken. Ik hoefde dus juist niks voor te kauwen.”

Complimenten

De verbetering die Li ervaart, gaat ook aan de rest van Voorschoten ‘97 niet onopgemerkt voorbij. “Nu ik de opleiding tot VKC bijna heb afgerond, krijg ik enorm veel complimenten. Van andere trainers, maar ook van de speelsters. Zij merken dat ik duidelijk en rustig met ze te werk ga. Ik focus me op één ding, zoals het groter maken van zo’n speelveld. Als de speelsters daarna nog teveel kletsen, zoeken we daar als volgende een oplossing voor. Dat heb ik geleerd: pak één ding op. Je hebt al genoeg informatie te verwerken.”

—  De jeugd van Voorschoten '97. Zij profiteren straks weer van het feit dat hun trainers met behulp van de VKC nóg betere trainingen kunnen verzorgen.

Duidelijke, heldere communicatie zorgt niet alleen op het veld, maar binnen de gehele vereniging voor rust. De jaarplanning waar een VKC zich mee bezighoudt, is daar een goed voorbeeld van. Li: “We hebben bij Voorschoten ’97 nu gewoon afgesproken: de teaminschrijving moet op 19 mei rond zijn in verband met de selectieprocedure. Daarna kun je niet meer in aanmerking komen voor een hoogste elftal. Iedereen bij een vereniging realiseert zich dat afspraken en communicatie over zo’n deadline nodig zijn, maar is te druk om er echt werk van te maken. Dat we nu wel zo’n heldere, strakke planning kunnen hanteren, komt ook door de VKC-opleiding.”

Communicatietechnieken

“Voor mij was het een van de leukste opleidingen die ik gedaan heb”, sluit Li af. “Ik heb er echt veel geleerd en nu is het zaak om alles wat in gang is gezet, te borgen. Met die vervolgstap zijn we nu bezig. Wel merkte ik dat de communicatietechnieken die we behandelden, dus hoe je als trainersbegeleider met je trainers spreekt, voor sommigen wat lastig waren. Door mijn ervaring op het veld en in het werkende leven kon ik ermee uit de voeten, maar zeker voor de beginnende jeugdtrainers is dat moeilijk. Echter, hoe dan ook: ik ben heel enthousiast over de opleiding en heb er veel van opgestoken, dus ik zou hem zeker aanraden!”

Inschrijven

Van maandag 3 april tot en met 30 juni 2023 is de inschrijving voor de opleiding tot VKC in het seizoen 2023/’24 geopend. Aanmelden kan hieronder. Voetbalkadercoach Voetbalkadercoach Meer informatie of aanmelden? Klik hier!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen