Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Basisniveau jeugdtrainers DVC ’26 en ZAP stijgt door Welkomstprogramma jeugdtrainers

KNVB Media
KNVB Media
8 oktober, 14:09

Foto: KNVB Media

In Nederland begeleiden maar liefst 70.000 trainers een jeugdteam. Zij hebben een grote invloed op het plezier en de ontwikkeling van meer dan 500.000 kinderen. Om alle startende jeugdtrainers in hun rol te ondersteunen, heet de KNVB hen welkom met het Welkomstprogramma jeugdtrainers. Tijdens het afgelopen seizoen werd dit programma gedraaid met 36 verenigingen, waaronder DVC’ 26 en ZAP.

Freek Hakkers is coördinator van de accommodatie van DVC ’26 en fungeert als Organisatorisch Coördinator bij de JO10-JO11. Hij licht toe waarom de voetbalvereniging uit Didam deelnam aan het Welkomstprogramma. “We vonden het belangrijk dat onze trainers hun kennis konden verbreden. Niet alleen door nieuwe kennis aangereikt te krijgen, maar ook door hen te stimuleren om zelf meer te gaan nadenken over hun functioneren. Hoe verzorg je nou een goede training voor een groep kinderen, en hoe ga je met zo’n groep om? Het Welkomstprogramma was een mooie eerste stap om de trainers met zulke vraagstukken bezig te laten zijn, maar ook om hen te enthousiasmeren om zich verder te ontwikkelen.”

Hoe verzorg je nou een goede training voor een groep kinderen, en hoe ga je met zo’n groep om? Dit was een mooie eerste stap om de trainers met zulke vraagstukken bezig te laten zijn

Variërend basisniveau

Het doel van het Welkomstprogramma is om alle jeugdvoetballers te voorzien van een trainer die in de basis gekwalificeerd is, zodat de kinderen optimaal spelplezier ervaren, zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen en langer blijven voetballen. Zoals alle verenigingen vaart DVC ’26 wel bij de inzet van vrijwilligers, ook op het trainingsveld. Vaak zijn zij niet opgeleid voor hun rol als trainer en dus is het Welkomstprogramma juist voor hen een uitkomst. “Het basisniveau van onze trainers lag best wel uit elkaar. Sommige trainers hebben een voetbalverleden en stonden al talloze keren op het voetbalveld, of ze geven les op scholen en zijn daardoor wel thuis in de omgang met groepen kinderen. Anderzijds is er ook een moeder die nog nooit heeft gevoetbald en nu een van onze jeugdteams onder haar hoede heeft. Zij was dan ook heel enthousiast dat het Welkomstprogramma aangeboden werd. We hoopten haar, maar ook de trainers die al meer ervaring hadden, met het Welkomstprogramma dezelfde nuttige kennis en kunde mee te kunnen geven.”

De wens voor deelname aan het Welkomstprogramma kwam in eerste instantie vanuit DVC ’26 als vereniging, niet zozeer vanuit de trainers. “Maar toen we de trainers vertelden dat we mee zouden doen aan het programma en we hen uitnodigden om zich aan te melden, was er wel degelijk veel belangstelling voor. Het verhaal van de KNVB was interessant, het was herkenbaar en tegelijkertijd vernieuwend. Over het algemeen waren alle trainers alleen maar hartstikke positief.”

Welkomstprogramma bij DVC' 26

Rode draad

Ook bij Zwaluwen Anna Paulowna, kortweg ZAP, zijn de geluiden veelbelovend. De ambitie om toe werken naar een situatie waarin alleen maar opgeleide trainers op het veld staan, kreeg met het Welkomstprogramma jeugdtrainers een duwtje in de rug. “We hebben veel jonge trainers die als assistent bij de jongste teams beginnen, maar ook een aantal ervaren, gediplomeerde trainers”, vertelt Carla Molenaar, Hoofd Opleiding bij ZAP. “Hen hebben we allemaal mee laten doen, zodat iedereen over dezelfde kennis beschikt en we de handvatten van de KNVB als een soort rode draad terug gaan zien in het handelen van alle trainers bij onze vereniging.”

We hebben jonge trainers, maar ook ervaren, gediplomeerde trainers. Hen hebben we allemaal mee laten doen, zodat we de handvatten van de KNVB als een rode draad terug gaan zien in het handelen van onze trainers

Het Welkomstprogramma jeugdtrainers bestaat uit vier onderdelen: het registeren in Sportlink, toegang tot het Assist Trainersdashboard, de Aftrapmodule en de ontwikkeling van een veilig sportklimaat. Voornamelijk de aandacht voor het pedagogische aspect was voor Molenaar erg belangrijk. “Training geven is een vak, het is niet iets waar iedereen zonder ondersteuning geschikt voor is. Je kunt er talent voor hebben, dat moet een beetje in je zitten, maar gelukkig zijn een heleboel zaken aan te leren. Die zaken reikte de KNVB aan, door te vertellen over de belangrijkste valkuilen voor een jeugdtrainer en hoe je die moet omzeilen. Het gedeelte over hoe je een groep opvangt, spelers individueel benadert en hoe je vóór, tijdens en na de wedstrijd positief moet coachen, vond ik heel waardevol. Daardoor gaat het basisniveau van onze trainers omhoog.”

Praktijkavond

Veel trainers bij ZAP voetballen zelf ook nog bij de vereniging en stonden daardoor al ingeschreven in Sportlink, inmiddels ook met de gewenste Verklaring Omtrent het Gedrag. Vervolgens gaf Molenaar aan alle trainers een uitleg over Rinus. Iedereen zou hier twee maanden lang, minstens één training per week, gebruik van maken. Het praktijkgedeelte van de Aftrapmodule was daarna een van de meest geslaagde onderdelen van het Welkomstprogramma. “De trainers observeerden hoe een tweetal een training en een wedstrijdje verzorgde. Daarna evalueerden ze wat de twee trainers goed deden of beter hadden kunnen doen. Iedereen ervaarde dat als heel nuttig, de trainers gaven aan dat ze eigenlijk nog wel zo’n praktijkavond konden gebruiken. Zelfs de gediplomeerden die al jarenlang in het vak zitten, ontdekten toch nieuwe dingen en aspecten die ze nog konden verbeteren. Zij werden weer enthousiast over hun vak als jeugdtrainer, net als de onervaren, nieuwe trainers. Dat is wat we wilden bereiken, dat de trainers werden getriggerd om zich verder te ontwikkelen en zich aan te melden voor bijvoorbeeld de cursus pupillentrainer of juniorentrainer.”

Zelfs de gediplomeerden die al jarenlang in het vak zitten, ontdekten aspecten die ze nog konden verbeteren. Zij werden weer enthousiast over hun vak, net als de onervaren, nieuwe trainers.

Regiofunctie

De KNVB rolt het Welkomstprogramma in het seizoen 2021/’22 verder uit over het land, met 250 deelnemende verenigingen. Ook bij ZAP en DVC ’26 komt het opleiden van trainers na hun deelname in het afgelopen seizoen nu niet opeens op een laag pitje te staan. Zij zetten hun ambities voort in de regio: ZAP trekt op met een andere vereniging door gezamenlijk een trainersgroep naar de cursus voor pupillentrainer te sturen, DVC ’26 heeft op verzoek van de KNVB aangegeven een regiofunctie te willen vervullen. Hakkers: “Nu is er in het Welkomstprogramma plek voor twintig trainers. Deze keer zaten wij vol, maar dat zal op een gegeven moment niet meer het geval zijn. Als een vereniging dan niet genoeg deelnemers heeft voor het eigen Welkomstprogramma of het niet kan faciliteren, kunnen ze bij ons terecht. Dat is een mooie rol, waardoor we verbonden blijven met de KNVB en als vereniging kunnen bijdragen een hoger basisniveau voor alle jeugdtrainers.”

Welkomstprogramma Jeugdtrainers Welkomstprogramma Jeugdtrainers In Nederland begeleiden maar liefst 70.000 trainers een jeugdteam. Zij hebben een grote invloed op het plezier en de ontwikkeling van meer dan 500.000 jeugdspelers en –speelsters. Daarbij dragen ze in belangrijke mate bij aan een veilige sportomgeving. Om alle startende jeugdtrainers in hun rol te ondersteunen, heten we hen graag welkom met het Welkomstprogramma jeugdtraine

Aanmelden

Wil je jouw vereniging aanmelden als één van de 250 verenigingen waar het Welkomstprogramma tijdens het seizoen 2021/'22 wordt aangeboden? Neem dan contact op Jolanka Vries. Ook wanneer je vragen hebt of meer informatie wil, kun je contact opnemen met Jolanka Vries via trainersvragen@knvb.nl

Jolanka Vries

Office Assistant

 


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen