Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

“Laat zien wat je kan”

KNVB Media
KNVB Media
24 september, 14:29

Foto: Niña George

”Voetballen leer je door te voetballen en training geven leer je door training te geven”, zegt Niña George. Zelf voetbalde zij op het veld en in de zaal, werd trainer en deed de trainerscursus UEFA C en UEFA B zaal. Inmiddels is zij bondscoach van de Nederlandse zaalvoetbalvrouwen en Hoofd Opleiding bij FC Medemblik. Hoewel George al haar hele leven het tegendeel bewijst, zijn er nog steeds vooroordelen over vrouwen in het voetbal. Zij laat zich er niet door tegenhouden en hoopt dat andere vrouwen dat ook steeds minder doen: “Laat zien wat je kan. Als je presteert, krijg je respect.”

Vooroordelen

De vooroordelen gaan vaak onbewust in het hoofd van vrouwen zitten, waardoor zij minder snel hun vinger opsteken als er naar trainers wordt gezocht binnen verenigingen. George: “Als er maar vaak genoeg wordt gezegd dat vrouwen geen verstand van voetbal hebben, gaan ze het op een gegeven moment ook zelf geloven. Als je Johan Derksen op televisie dingen hoort zeggen over vrouwelijke analytici… dat soort signalen draagt niet bij aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal.”

George herkent de onzekerheid bij veel vrouwen, maar is daar zelf al lang geleden overheen gestapt: “Het is een proces. Onbewust weet je bij jezelf dat je het kan, maar je voelt toch dat je het moet bewijzen. Als je het gewoon doet, krijg je respect. FC Medemblik maakt geen onderscheid tussen mannen en vrouwen, maar toen ik hier als Hoofd Opleidingen binnenkwam, vroeg de voorzitter wel of ik niet bang was voor de manier waarop anderen ernaar kijken. Ik heb er geen moeite meer mee en dat zei ik ook. Ik laat wel zien wat ik kan.”

Als je het gewoon doet, krijg je respect

Wat tijdsinvestering betreft maakt het niet veel uit in welke rol zij bij de club betrokken is: “Het is een kwestie van plannen. Mijn rol bij de zaalvoetbaldames is geen wekelijkse activiteit, maar als HO ben ik wel wekelijks op de club. Veel HO-en combineren die rol met training geven aan een team. Dat is belangrijk om voeling te houden met de praktijk.“

Van voetballen naar training geven

George begon zelf op haar vijfde bij Hollandia uit Hoorn met voetballen. Zij speelde tot en met de C1 samen met jongens en is gewend aan de mannenwereld. Toen zij geen dispensatie kon krijgen om bij de jongens te blijven spelen, is zij een paar jaar gestopt, maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en op haar achttiende stond ze weer op het veld bij VV MOC. “Daar ben ik ook begonnen met zaalvoetballen”, vertelt George. “Ik ben het veld en de zaal altijd blijven combineren en heb tot mijn 42e gespeeld. In de tussentijd haalde ik mijn UEFA C, want ik vond het leuk om ook trainen te geven.”

Training geven, dat was voor George eigenlijk vanzelfsprekend. “Ik coachte al heel erg veel toen ik zelf voetbalde, zowel in de zaal als op het veld. Ik kan het spel goed overbrengen op spelers en speelsters en hierdoor ben ik training gaan geven bij Hovocubo, de jongens A1 en de Heren 2. Hierna ben ik de vrouwen van Reiger Boys (FC Marlène) gaan trainen. Zij spelen op het hoogste niveau. Bij training geven lag mijn focus altijd op de zaal en op een gegeven moment vroeg Max Tjaden (bondscoach bij de zaalvoetbalmannen) mij als assistent-bondscoach bij de vrouwen.

Opleiding

George was altijd bezig met de kruisbestuiving tussen zaal en veld en toen de coronapandemie het zaalvoetbal tijdelijk onmogelijk maakte, richtte zij zich meer en meer op het veld. Via een vriend kwam zij terecht bij FC Medemblik, dat op zoek was naar een Hoofd Opleiding en zij begon vanuit de club aan de HO C opleiding, die zij aan het eind van het seizoen 2020/21 heeft afgerond. “Vanaf volgend seizoen ga ik echt aan de slag als HO”, aldus George.

Vanuit haar werk als product specialist bij een groot IT-bedrijf is George gewend aan internationale communicatie. Zij is dagelijks bezig met vragen als: wat gaat goed en wat kan beter? “Dat heb je binnen het voetbal natuurlijk ook”, zegt zij. Voor de HO-opleiding moest George een SWOT-analyse maken (Sterkte, Zwakte, Kansen en Bedreigingen). Daaraan gaf zij haar eigen draai. “Vanuit de opleiding werd gevraagd te focussen op één of twee punten, maar ik wil graag het totale plaatje in beeld hebben. Natuurlijk leg ik prioriteiten, maar ik kijk breder. Ik werk met meerdere mensen en we kunnen meerdere zaken tegelijk aanpakken. Vanuit mijn werk ben ik gewend aan de helicopterview en dat doe ik in deze rol ook.”

De opleiding heeft George inzicht gegeven in manieren waarop de vereniging en vooral ook de jeugdopleiding verder kan ontwikkelen. “Het mooie is dat je kunt sparren met medecursisten. Je merkt dat bij veel clubs dezelfde dingen spelen. De structuur van jeugdopleidingen kan vaak beter. Dat de KNVB daar in de opleiding aandacht voor heeft, is een goed signaal.” Toch is het volgen van een HO- of ook een trainersopleiding voor veel mensen, en met name vrouwen, niet vanzelfsprekend. George: “Vrijwilligers vinden lukt vaak nog wel, maar echt kader opleiden is lastiger. Jongeren van een jaar of achttien zien het nog wel zitten om UEFA C te gaan doen, maar voor ouders die langs het veld staan is het vaak een zware belasting. Werk, thuis, kinderen, ze investeren al tijd in de club en dan is zo’n opleiding behoorlijk intensief. Ik denk dat het zou helpen als je de opleiding zou opsplitsen in modules die je kunt uitspreiden over een langere periode.”

Drempels wegnemen

Als het gaat om specifiek vrouwelijk kader, dan komt daar de extra drempel bij van onzekerheid. George: “Je ziet in trainingen al verschil tussen meiden en jongens. Meiden vragen een trainer vaak waarom ze een bepaalde oefening doen, jongens hebben minder last van twijfel, die doen gewoon. Dat geldt ook voor training geven, meiden zijn daar vaak onzekerder over dan jongens. Ondertussen groeit het meidenvoetbal explosief. Bij FC Medemblik willen we daarom ook meer meiden in het kader. We stimuleren de oudere categorieën ook echt om jongere meiden te gaan trainen en dan moeten we ze vaak echt overtuigen van hun eigen kwaliteit. Jongens hoef je vaak maar één keer te vragen of ze training willen geven, bij meiden moet je dat vaker doen. Ze durven vaak niet zo goed. We bieden ze bijvoorbeeld aan om het eerst een keer samen te doen, dan help je ze makkelijker over die drempel heen.”

Naast het persoonlijk aanspreken van meiden probeert George bij FC Medemblik ook binnen de structuur van de club de positie van meiden- en vrouwenvoetbal te verbeteren: “Voorheen werden bijvoorbeeld alleen de jongenselftallen op de website apart genoemd en de meidenteams werden op een hoopje gegooid. Inmiddels hebben alle meidenteams ook hun eigen plaats op de site. Mijn aandacht als HO ligt nu iets meer bij de meiden, maar volgend seizoen ben ik HO voor de hele club”

Gelukkig zijn er inmiddels steeds meer meiden die uitblinken en er zijn voorbeelden van vrouwen die UEFA B en UEFA A gedaan hebben, zoals Suzanne Bakker bij Ajax. George: “Het zou mooi zijn als steeds meer oud-voetbalsters de trainersopleiding gaan doen. Het kunnen goede trainsters worden en ook in de HO-rol zijn vrouwen op hun plek.”


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen