Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voetbalschool impuls voor jeugdafdeling VV Spirit

KNVB Media
KNVB Media
14 september, 16:05

Jeugdspeler van VV Spirit in actie - Foto: KNVB Media

Een impuls geven aan de jeugdopleiding, dat was negen jaar geleden de ambitie van Bas Jonker bij VV Spirit. In samenwerking met de KNVB begon de vereniging met zomerclinics. Jonker: “Na afloop van het seizoen maar voordat de zomervakantie begint, is het superlekker weer en liggen onze kunstgrasvelden er leeg bij. Daar zijn we mee aan de slag gegaan.” Met wekelijks 150 enthousiaste kinderen op het veld werd dit een groot succes. De vereniging besloot de zomerclinics jaarlijks aan te bieden en dat leidde tot een interne voetbalschool, die inmiddels ook extra trainingen en de zogenaamde Ukkenleague aanbiedt, en sinds kort ook clinics op scholen.

De KNVB had destijds een landelijke proef met voetballen in de voetballoze periode. VV Spirit ging aan de slag met de medewerker voetbalontwikkeling van de KNVB. “Voor de eerste zomerclinics, negen jaar geleden, hebben we tegen iedereen gezegd dat ze vriendjes en vriendinnetjes mochten meenemen”, vertelt Jonker. Het liep storm: “We hebben zes woensdagmiddagen georganiseerd en er kwamen elke week 150 kinderen op af. Sindsdien hebben we besloten in die periode ieder jaar voetbal aan te bieden maar dan op zaterdag. Dat hebben we zomerclinics genoemd en daar komen zo’n 220 kinderen op af, ongeveer 140 jongens en 80 meiden.”

Het mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds biedt VV Spirit met de zomerclinics een extra activiteit aan de eigen leden in een periode dat de club anders dicht zou zijn, anderzijds is het een middel om nieuwe leden binnen te halen. Dat externe effect wil VV Spirit op verschillende manieren vergroten. Jonker: “Er zijn veel kinderen die je niet makkelijk kennis kunt laten maken met de vereniging, maar die je wel kan bereiken als ze met een vriendje of vriendinnetje naar een clinic komen. Voor de kinderen die we ook daarmee niet bereiken, geven we clinics op scholen.”

Zomerclinics

Het succes van de zomerclinics leidde tot meer initiatieven. “Vier jaar geleden zijn we naast de gewone zomerclinics ook speciale meidenzomerclinics gaan organiseren, omdat we onze jeugdafdeling bij de meiden verder uit wilden bouwen”, vertelt Jonker. Naast de specifiek op werven gerichte meidenclinic, organiseert VV Spirit meer activiteiten zowel voor meiden als jongens. “We zij rond de tijd van het opstarten van de zomerclinics een aparte techniektraining gestart. Twee keer acht weken voor de jeugd tot en met O13-jaar. Dat wordt gegeven door spelers en speelsters die in het eerste en tweede elftal spelen. En voor de O6- en O7-pupillen zijn we begonnen met de Ukkenleague. Al die activiteiten samen hebben we de VV Spirit Voetbalschool genoemd, om een duidelijk onderscheid te maken tussen de reguliere trainingen en wedstrijden en deze extra activiteiten.”

Extra trainingen voor eigen leden

De extra trainingen zijn onderdeel van de voetbalschool, maar het is exclusief voor leden van VV Spirit. Jonker: “We zijn het begonnen als extra training omdat je toch ziet dat de voetbalvaardigheden soms te wensen overlaten. Kinderen voetballen niet meer zo veel op straat en in deze trainingen met extra aandacht voor voetbalhandelingen met bal, bied je een mooie aanvulling op de reguliere trainingen. De training is niet verplicht. De kinderen moeten het ook niet zien als een vervanging voor een reguliere training als ze een keer niet kunnen, het gaat om een waardevol extra moment. Vroeger werd er dagelijks op straat gevoetbald, nu bieden we langs deze weg extra voetbalmogelijkheden.” Met de aanvullingen van de voetbalschool heeft de vereniging een voetbalaanbod dat volledig is afgestemd op de behoeften van de jeugdspelers.

Vroeger werd er dagelijks op straat gevoetbald, nu bieden we langs deze weg extra voetbalmogelijkheden

Ook de Ukkenleague is in eerste instantie specifiek voor leden van VV Spirit, zij het dat het hier de allerjongste categorie betreft, de 5- en 6-jarigen. “Op die leeftijd hebben de kinderen en ouders voor het eerst contact met de club. Als je dat goed doet, en de ouders zien hun kinderen met veel plezier voetballen, hou je ze ook makkelijker vast. We spelen op zaterdag 4 tegen 4 wedstrijdjes, met clubnamen zoals AC Milan, Real Madrid en Manchester United. Alle teams hebben een leider en op die manier krijg je contact met de ouders. Dat is een mooie manier om kader voor de toekomst te werven.” De laatste jaren doen er echter ook veel teams van omringende clubs uit de Krimpenerwaard mee, die zelf niet genoeg spelertjes hebben om een eigen Ukkenleague te houden. "Op die samenwerking met andere clubs zijn we trots. Het laat zien dat clubs samen meer kunnen bereiken dan alleen."

Kader

De voetbalschool van VV Spirit levert naast nieuwe leden dus ook nieuw kader op. Jonker: “Er zijn twee coördinatoren van de Ukkenleague met acht teams, dus in totaal hebben we tien begeleiders of trainers nodig. De training doen we met ongeveer 80 kinderen in groepjes van acht tot tien op het veld, ook daar hebben we zo’n acht tot tien begeleiders of trainers voor nodig. Met de zomerclinics hebben we wel 20-25 trainers op het veld staan. Als je het allemaal goed organiseert, willen mensen het graag doen. Spelers uit het eerste elftal zien hoe enthousiast die kinderen zijn. Het is een mooie manier om degenen die een beetje affiniteit hebben met het begeleiden van jeugd of trainen, te interesseren om iets meer voor de club te doen.”

Verankeren binnen de club

Hoe heeft VV Spirit de activiteiten van de voetbalschool binnen de club verankerd? Jonker: “We hebben er bewust voor gekozen om het allemaal binnen de vereniging te houden. Je ziet ook wel dat verenigingen een commerciële organisatie inhuren voor dit soort activiteiten, maar dan zijn de ouders al gauw veel geld kwijt voor trainingen. Dat is niet onze stijl. Wij vinden dat we het als vereniging zelf moeten kunnen en we willen het voor alle kinderen mogelijk houden. De Ukkenleague kost niets extra’s, dat hoort gewoon bij je lidmaatschap en ook voor de zomerclinics vragen we niets. De inkomsten die we daarmee genereren komen uit de nieuwe leden die we eraan overhouden. Alleen voor alle extra trainingen vragen we dertig euro per seizoen. Dat geld is puur om de kosten te dekken, daarvoor krijgen de kinderen allemaal een eigen bal en zestien trainingen.”

VV Spirit heeft in het jeugdplan vastgelegd wat de club naast het reguliere aanbod aan activiteiten organiseert onder de noemer voetbalschool. “Samen met de KNVB zijn we bezig geweest met het analyseren en verder ontwikkelen van ons jeugdvoetbalbeleid. Onderdeel daarvan is een duidelijke visie hoe je jeugd wil opleiden en wat daar organisatorisch voor nodig is in een uitgewerkt jeugdplan. Bij dit soort zaken is het belangrijk dat je het er als vereniging niet zomaar bijdoet. Er wordt tijd en energie ingestopt. Het is iets waar iedereen achter moet staan, ook het bestuur. Er is geld voor nodig en materiaal. Dat moet je dus allemaal goed vastleggen. Als je het niet vastlegt, is het ook niet belangrijk. Daarom hebben we ook alles ten aanzien van de voetbalschool goed vastgelegd, opdat we daar nog vele jaren mee verder kunnen.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen