Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voetbalschool FC Meppel ontwikkelt jeugdspelers en kader

KNVB Media
KNVB Media
14 september, 15:02

Jonge voetballertjes voeren een voetbalvorm met de bal uit - Foto: KNVB Media

Een extra trainingsmoment om aan de voetbalvaardigheden te werken, dat was voor Dirk Jan van der Meulen negen jaar geleden de reden om bij FC Meppel een voetbalschool op te zetten voor de jeugd. Inmiddels is die voetbalschool niet meer weg te denken binnen de vereniging. Niet alleen de spelers worden er beter van, ook het kader wordt gestimuleerd in de ontwikkeling en zo plukt FC Meppel op meerdere fronten vruchten van de voetbalschool.

“We wilden vooral de jongste jeugd een extra trainingsmoment aanbieden om de ontwikkeling van de voetbalvaardigheden te bevorderen”, vertelt Van der Meulen, hoofd jeugdopleidingen bij FC Meppel. Hij zette de voetbalschool samen met een vriend op. “We zijn negen jaar geleden begonnen als commercieel bedrijf, maar ik ben een echte FC Meppeller en de insteek was altijd om het terug te geven aan de club, om ervoor te zorgen dat de club er zelf wat aan had.”

Ingebed in de vereniging

Al vanaf het tweede seizoen was de voetbalschool ook daadwerkelijk onderdeel van de club. “Aanvankelijk waren de kosten per deelnemer 55 euro,” vertelt Van der Meulen. Voor dat bedrag kregen de kinderen naast de trainingen een shirt, een broek en kousen. “Vanaf het tweede seizoen hebben we het daarom teruggebracht naar 25 euro,” gaat hij verder. “Daarvoor krijgen de kinderen alleen een shirt en de club heeft toen ook een gedeelte van de kosten op zich genomen. Ik geloof niet in commerciële voetbalscholen, waarbij kinderen voor tien trainingen per jaar evenveel betalen als de contributie bij een vereniging voor een volledig seizoen. Ik vind dat de voetbalschool ingebed moet zijn in de vereniging, dan kun je het betaalbaar houden voor iedereen.”

Ik vind dat de voetbalschool ingebed moet zijn in de vereniging, dan kun je het betaalbaar houden voor iedereen.”

Bijzondere activiteiten

Van der Meulen koos voor een aanvullende voetbalschool in plaats van een regulier extra trainingsmoment om het een bijzonder tintje te geven. “We wilden er vooral een speciale activiteit van maken”, zegt hij. Die activiteit is altijd op de vrijdagmiddag, want dat is geen reguliere trainingsavond van de club. De voetbalschool biedt in het najaar en in het voorjaar een reeks van acht trainingen aan met een vast programma, waarbinnen altijd drie trainingen vallen met extra activiteiten zoals toernooitjes, en waarbij gevoetbald wordt op verschillende ondergronden als gras, kunstgras en de straat. “Met die bijzondere activiteiten ontwikkelen de kinderen zich in motorisch opzicht veel breder dan zij alleen in de reguliere teamtrainingen doen”, legt Van der Meulen uit.

Juist het aanbieden van activiteiten die anders zijn dan op de reguliere training maakt de voetbalschool tot een succes. Niet alleen jeugd van FC Meppel, maar ook van kleinere verenigingen uit omliggende dorpen als Giethoorn en Steenwijk komt erop af. “Wij bieden de voetbalschool aan voor kinderen tot en met de O13. Zelf hebben we ruim 270 spelers in die leeftijdscategorieën en zo’n 25 procent daarvan doet mee aan de voetbalschool. Toen we begonnen hadden we ongeveer zestig deelnemers en op dit moment zitten we op 86. Dat is op dit moment wel ongeveer het maximum dat we aankunnen, want we willen de spelers in groepjes van maximaal acht tot tien kinderen training kunnen geven en daarvoor is genoeg kader nodig.”

Ontwikkeling kader

Net als voor de jeugdspelers zelf is de voetbalschool voor het kader een prachtige manier om zich verder te ontwikkelen. Van der Meulen vertelt: “Voor mij als hoofd opleidingen is er geen betere manier om het kader te scholen. We hebben stagiaires die meedraaien en zij kunnen de voetbalvormen die ze op de voetbalschool toepassen ook vertalen naar hun eigen teamtrainingen. Die vormen bieden we digitaal aan en we begeleiden de trainers er vrijdag op het veld ook bij. Bij FC Meppel hebben we in deze leeftijdscategorieën vijf of zes ervaren trainers die hun UEFA C diploma hebben. Door nieuwe trainers aan senior trainers te koppelen, leiden we nieuwe mensen op.”

Hard werken en een goede organisatie

Bij FC Meppel is de voetbalschool een groot succes, maar succes is niet gegarandeerd. Dat is het resultaat van een goede organisatie en hard werken. Van der Meulen: “Je moet er veel energie in steken. Ik heb veel initiatieven bij andere clubs gezien, maar dat stierf vaak een snelle dood omdat er onvoldoende kader was. Het succes komt voort uit een goed programma. Het moet echt iets bijzonders zijn ten opzichte van je teamtraining en ook voor het kader moet het meer zijn dan alleen een extra training op vrijdag. Het blijft elke keer weer een uitdaging om voldoende kader bij elkaar te krijgen, maar het lukt ons al negen jaar. Dat heeft te maken met de begeleiding en de mogelijkheid zich te ontwikkelen.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen