Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van speelster tot hoofdtrainer

KNVB Media
KNVB Media
8 september, 10:43

Vrouwelijke hoofdtrainer geeft haar speelsters instructies - Foto: KNVB Media

Linda Nijmeijer is een voetbaldier. Jarenlang was zij de vaste linksback van het eerste vrouwenelftal van Vitesse’63 uit Koekange. Toen zij na 23 jaar actief voetballen besloot dat het welletjes was, bleef zij actief binnen de vereniging. Haar trainer en de vereniging vroegen haar of zij betrokken wilde blijven bij het elftal, in eerste instantie als assistent-trainer en op termijn als hoofdtrainer. Nijmeijer ging aan de slag en heeft inmiddels de cursus UEFA C afgerond. “Het is mooi om betrokken te blijven en dat kan op verschillende manieren”, aldus Nijmeijer.

Van speelster naar trainster

Toen Nijmeijer op haar negende begon met voetballen, was vrouwenvoetbal nog geen gemeengoed, maar met een vader die actief was als trainer bij Vitesse ’63 kreeg zij het spel met de paplepel ingegoten. Ze was fanatiek en speelde vijftien jaar in Vrouwen 1. “Het laatste jaar kwam ik steeds meer op de bank terecht”, aldus Nijmeijer. “Toen we promoveerden naar de eerste klasse, merkte ik dat ik fysiek eigenlijk niet meer mee kon komen. Ik dacht erover na om over te stappen naar Vrouwen 2, maar daar ben ik eigenlijk te fanatiek voor. Toen de trainer zei dat hij wel een assistent kon gebruiken, heb ik dat eerst een half seizoen geprobeerd.”

Dat halve seizoen smaakte naar meer. Nijmeijer: “Het was heel leuk en ik ben toen ook begonnen aan de trainerscursus. De club en de trainer stimuleerden mij daarin.” In de voetsporen van haar vader steekt Nijmeijer veel energie in Vitesse’63. "Ik ben altijd graag bezig. Wij zijn een dorpsclub met driehonderd leden, dan is vrijwilligerswerk enorm belangrijk. Ik heb vroeger ook training gegeven bij de jongste jeugd. Als je zelf voetbalt, is dat het belangrijkste, maar er zijn nog zoveel andere rollen en taken bij een club die leuk zijn en waar je voldoening uit kan halen. Het kan op veel verschillende manieren leuk zijn bij de club.”

Vertrouwen van de club

Hoewel vrouwenvoetbal inmiddels veel meer dan vroeger op de kaart staat, zijn er nog altijd veel minder vrouwelijke dan mannelijke trainers. De hoofdtrainer van Vrouwen 1 bij Vitesse’63 is vooralsnog ook een man, al komt daar in de toekomst met Nijmeijer wellicht verandering in. “Dat er nu nog meer mannen zijn, is van vroeger uit zo gegroeid”, zegt zij. “Maar als de club aandacht heeft voor vrouwenvoetbal, verandert dat op den duur. Er zijn nu al veel meiden die samen met jongens voetballen. Daar worden ze beter van en dat stimuleert ook om daar buiten het veld iets mee te doen.”

Zelf kreeg en krijgt Nijmeijer veel vertrouwen van de club: ”De trainer heeft mij zelf gevraagd om assistent te worden, omdat hij in mij iemand zag die op het veld leiding kan geven en daar staat de club ook achter. Vitesse’63 heeft voor mij de cursus UEFA C betaald.” Nijmeijer is nu twee jaar assistent-trainer bij Vrouwen 1. “Ik zou op termijn graag hoofdtrainer worden, en de huidige hoofdtrainer staat daar ook open voor, maar mede vanwege het afgelopen coronajaar heb ik nog niet veel ervaring op kunnen doen met het coachen van wedstrijden. Daar ga ik het komende jaar als assistent mee bezig en misschien maak ik ook wel de overstap naar een andere vereniging om me verder te ontwikkelen. Vitesse ’63 steunt mij in mijn ontwikkeling en staat er eventueel ook open voor als ik naar een andere vereniging zou gaan om te leren.”

De trainer heeft mij zelf gevraagd om assistent te worden omdat hij in mij iemand zag die op het veld leiding kan geven

Mannen en vrouwen

Op termijn heeft Nijmeijer ook de ambitie om trainer te worden bij Heren 1. "Maar dat is derde klasse en daar heb ik UEFA B voor nodig, dus dat kan nu nog niet.” Hoewel er volgens Nijmeijer verschillen zijn tussen mannelijke en vrouwelijke trainers, ziet zij dat niet als een drempel: “Mannen richten zich vaker op de technische aspecten van het spel, waar vrouwen iets meer aandacht hebben voor de persoonlijke ontwikkeling en situatie. Ik denk dat je prima een man voor een vrouwenelftal kunt zetten, maar ook andersom. Dat zit wel in mijn plaatje voor de toekomst.”  

Respect is het belangrijkste, vindt Nijmeijer: “Als trainer ben ik nooit vooroordelen tegengekomen. Ik was op de cursus de enige vrouw van de 22 deelnemers, maar vanaf het moment dat we begonnen, heb ik altijd respect gekregen van de heren. Dat heb ik op de cursus als heel plezierig ervaren. Ik kijk als voetballer en daar gaat het om. Ik heb op de cursus veel geleerd over bijvoorbeeld situatief coachen en positiespel, zoals wat te doen met verdedigen en wat te doen met aanvallen? Daarnaast krijg je de nodige theorie en je moet trainingen voorbereiden, uitvoeren en observeren. Dat is enorm leerzaam.”

Er zijn nog genoeg mannen die denken dat vrouwen geen verstand hebben van voetbal. Volgens Nijmeijer is het belangrijk dat verenigingen vrouwenvoetbal een gelijkwaardige plek geven: ”Vrouwenvoetbal is net zo belangrijk als mannenvoetbal en daarom heeft Vitesse’63 er ook evenveel aandacht voor. Mijn vader was op een gegeven moment trainer van Vrouwen 1 en toen heeft hij tegen de vrouwen gezegd: ‘Als je in het eerste wil voetballen, train je op maandag en woensdag en op zaterdag moet je voetballen. Daar mag niets voor wijken.' Daarmee is het binnen Vitesse’63 echt op gang gekomen. Er is nu al zeker tien jaar een technische commissie voor vrouwen. Langzamerhand zie je ook dat speelsters daarin meegroeien. Tegenwoordig hebben we een aantal meiden dat een sportopleiding doet en ook training geeft binnen de club.”

Naast ervaring in het voetbal, gebruikt Nijmeijer ook de ervaring uit haar beroepspraktijk als doktersassistente in het trainersvak: “In dat vak draait het om communicatie en je moet discreet zijn. Communicatie is als trainer belangrijk, net als de vertrouwensband met je spelers.” Nijmeijers medische achtergrond geeft haar als trainer iets extra’s. “Ik heb vier jaar als sportmasseur gewerkt bij Heren 1 van Ruinerwold, maar daar ben ik vorig jaar mee gestopt, en ik geef nog wel hersteltraining bij Vitesse ’63. Die ervaring komt wel van pas als trainer.”

Je kunt in het voetbal zoveel meer doen dan alleen zelf voetballen

Meer dan alleen zelf voetballen

Welke tip zou Nijmeijer meiden en vrouwen in het voetbal willen meegeven? “Je kunt in het voetbal zoveel meer doen dan alleen zelf voetballen. Als je twijfelt om te stoppen, of je hebt een langdurige blessure, hoeft dat niet het einde van je voetbalcarrière te betekenen. Verdiep je in wat je nog meer kunt doen en wat je ambities zijn. Als je enthousiast bent en je bent actief, dan zijn er mogelijkheden om trainer te worden van een team. Er is meer dan alleen zelf voetballen. Je hebt niet voor niets jaren in teamverband gevoetbald, Als je dat ineens loslaat, valt er best veel weg en dat hoeft niet. Er zijn trainsters nodig, scheidsrechters, grensrechters en er zijn andere vrijwilligersfuncties die mogelijk bij je passen en waar je veel voldoening uit kan halen. Als je jarenlang in teamverband hebt gesport, is het belangrijk om actief te blijven binnen de vereniging.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen