Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

"Volg je passie en je komt er wel"

KNVB Media
KNVB Media
4 augustus, 11:31

Foto: KNVB Media

Het succes van de OranjeLeeuwinnen heeft het vrouwenvoetbal in Nederland definitief op de kaart gezet. Bij de meeste verenigingen floreert het meidenvoetbal. Ook zijn er steeds meer vrouwelijke voorzitters, vrouwelijke trainers en vrouwelijke scheidsrechters actief in het voetbal. In de serie ‘Meer Vrouwen in het Voetbal’ delen diverse meiden en vrouwen hun verhaal en vertellen ze wat hun rol in het voetbal hen brengt. Vandaag: Simone Hensen, oud-keepster en keeperstrainster bij Vrouwen 1 van DTS’35 uit Ede.

Ontwikkeling ziet zij zeker, maar er is ook nog veel werk aan de winkel. Simone Hensen is oud-keepster en keeperstrainster bij Vrouwen 1 van DTS’35 uit Ede. Zij maakt zich sterk voor meer vrouwen in leidinggevende rollen in het voetbal. In vergelijking met dertig jaar geleden, toen ik zelf op een bijveldje stond, is er veel veranderd. Nu spelen de vrouwen gewoon op het hoofdveld en er is meer ruimte voor vrouwen om hun passie in het voetbal te volgen. Toch had ik misschien ergens gehoopt dat de stappen groter waren geweest.”

Kampioen als speelster en als trainster

Hensen begon op haar twaalfde met voetballen en wilde vanaf het begin af aan op doel staan: “De kick die je krijgt als je een bal tegenhoudt… een ander krijgt die kick bij het maken van een doelpunt, maar ik vind het mooi om de nul te houden. En ik was vrij groot, dus dat maakte mij ook geschikt als keepster.” Hensen vierde als keepster en als keeperstrainster landstitels met DTS’35, waar ze van 1996 tot 2014 in het eerste vrouwenelftal voetbalde.

Ik wil de ervaring die ik heb overbrengen op anderen, de jeugd en de senioren die ik train

Toen Hensen een punt achter haar actieve carrière zette, was zij nog lang niet klaar met de sport: “De passie voor voetbal is er nog altijd en ik wil de ervaring die ik heb overbrengen op anderen, de jeugd en de senioren die ik train. Ik stopte tegelijk met Linda Helbling. Zij werd hoofdtrainer bij Vrouwen 1 en vroeg mij erbij als keeperstrainer. In het begin waren er nog geen andere assistenten, dus ik was voor Linda niet alleen de keeperstrainer, maar ook de assistent met wie zij alles besprak.”

Trainerservaring

Al toen zij zelf nog voetbalde, deed Hensen trainerservaring op. “Ik werd gevraagd om training te geven op de keepersschool van Lambert Jager, die bij diverse profclubs heeft gewerkt. Daar heb ik mezelf ontwikkeld als trainer, maar toen ik als keeperstrainer aan de slag ging bij DTS, wilde ik ook een cursus doen, want je hebt daarin ook een bepaalde verantwoordelijkheid. Ik heb de keeperscoach C-cursus gedaan. Je leert daar veel over basistechniek, maar ook over trainingsopbouw en communicatie.”

Als leerkracht in het basisonderwijs heeft Hensen de nodige ervaring met het sturen en enthousiasmeren van kinderen. “Dat soort dingen komt ook aan bod op de cursus. Er zijn paralellen tussen mijn werk op de basisschool en het trainerschap. Hoe leer je kinderen bijvoorbeeld om te gaan met teleurstellingen? Maar als ik op het veld sta, ben ik geen juffrouw. Dat zijn echt twee verschillende dingen. Als trainer draait het om plezier, passie en ontwikkelen en bij Vrouwen 1 gaat het natuurlijk ook om samen presteren. Als je zelf enthousiast bent, zijn de kinderen dat ook en dat geldt ook voor de senioren.”

Ambities

Hensen wil zich als trainer graag verder ontwikkelen en DTS’35 ondersteunt ambitieuze vrouwen volledig. De vereniging vindt vrouwenvoetbal even belangrijk als mannenvoetbal. Hensen: “De faciliteiten voor Vrouwen 1 en Mannen 1 zijn volledig gelijkgetrokken. We hebben een bus, we krijgen lunchpakketten mee. Op de open dag zijn Vrouwen 1 en Mannen 1 allebei aanwezig. De club staat er helemaal achter.” Toch is de drempel voor vrouwen groter dan voor mannen. Hensen: “Ik wil mij graag verder ontwikkelen, maar we moeten ook eerlijk zijn: in het vrouwenvoetbal zijn nog niet zoveel mogelijkheden om echt je brood te verdienen en ik moet toch ook een hypotheek betalen. Ik sta open voor nieuwe uitdagingen, maar dat is toch een groot verschil met het mannenvoetbal. Als hoofdtrainer zijn er in het vrouwenvoetbal nog wel mogelijkheden, maar specifiek als keeperstrainer is dat alweer een stuk minder.”

Om ervoor te zorgen dat het vrouwenvoetbal ook in dat opzicht gelijkwaardig wordt, moet er nog het nodige gebeuren. Het succes van de Oranjeleeuwinnen van de afgelopen jaren draagt daar volgens Hensen enorm aan bij. “Ik vind dat het ook vanuit de Eredivisieclubs nog veel meer gepromoot mag worden. Het vrouwenvoetbal moet een gezicht krijgen. Daarin hebben ook amateurverenigingen een rol. Bij DTS zijn mooie initiatieven en er is in de jongste jeugd ook steeds meer aanwas van meiden.”

In eerste instantie vroeg ik mij af of ik het wel zou kunnen, maar ik ben het gewoon gaan doen

Welke tips heeft Hensen voor meiden die niet alleen willen voetballen, maar ook als trainer verder willen in het voetbal? “Volg je passie en ga ervoor. Er is vaak twijfel, maar je komt er uiteindelijk wel. Zelf ben ik als keeperstrainer begonnen omdat Lambert Jager mij vroeg op een keepersdag bij DTS. In eerste instantie vroeg ik mij af of ik het wel zou kunnen, maar ik ben het gewoon gaan doen. Je komt in eerste instantie in een mannenwereld terecht, ook op de trainerscursus bij de KNVB was ik de enige vrouw, maar uiteindelijk gaat het daar niet om. Vrouwenvoetbal is anders dan mannenvoetbal. Dat moet je niet met elkaar vergelijken, maar als het gaat om trainersfuncties, hoeft er natuurlijk geen onderscheid te zijn.”

Welke rol pak jij in het voetbal?

Ik word trainer, scheidsrechter of bestuurder bij een voetbalvereniging.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen