Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gedreven meiden met een mooie toekomst als trainster

KNVB Media
KNVB Media
16 juni, 15:34

Esmee Blik en Alma Baas van WVV 1896 uit Winschoten timmeren aan de weg als trainer. - Foto: KNVB Media

Het succes van de OranjeLeeuwinnen heeft het vrouwenvoetbal in Nederland definitief op de kaart gezet. Bij de meeste verenigingen floreert het meidenvoetbal. Ook zijn er steeds meer vrouwelijke voorzitters, vrouwelijke trainers en vrouwelijke scheidsrechters actief in het voetbal. In de serie ‘Meer Vrouwen in het Voetbal’ delen diverse meiden en vrouwen hun verhaal en vertellen ze wat hun rol in het voetbal hen brengt. Vandaag: Esmee Blik en Alma Baas van WVV 1896 uit Winschoten.

Deze meiden hebben echt iets te bewijzen. Dat zie je ook terug als je ze op het veld als trainer aan het werk ziet

“Als ik een trainer zou zoeken voor een team, zou zij mijn keuze zijn”, zegt Danny Hoekzema van WVV 1896 uit Winschoten. De trainer van MO13-1 vertelt met trots over Esmee Blik (16), die hem dit seizoen vanuit haar opleiding Sport & Bewegen niveau 4 assisteert als stagiair. Alma Baas (17), die net als Esmee zelf ook bij WVV voetbalt, doet dezelfde opleiding en is assistent-trainer bij de JO11-1. “Ik denk dat die meiden als trainer een heel eind kunnen komen”, aldus Hoekzema.

Gedreven meiden

Esmee begon op jonge leeftijd met voetballen. “Op de basisschool zat ik bij drie meiden in de klas die allemaal stoer en sportief waren. Wij wilden graag met onze vriendjes sporten, dus we gingen op voetbal.” Via SC Scheemda kwam zij uiteindelijk bij WVV 1896 terecht, waar zij op dit moment met de JO17-2 in de eerste klasse speelt en actief is als jeugdtrainer.

Esmee en Alma hebben zelf altijd op hoog niveau in gemengde teams gespeeld en toen ze zich in het kader van hun stage aanmeldden als trainer, waren ze gewild bij de trainersstaf van WVV 1896. “Het zijn gedreven meiden”, zegt Hoekzema. “Ze hebben altijd samen met jongens gespeeld en je merkt toch het verschil met de meiden die ik ken vanuit de MO15 en MO13. Deze meiden hebben echt iets te bewijzen. Dat zie je ook terug als je ze op het veld als trainer aan het werk ziet.

Zelf hebben de meiden niet het gevoel dat zij zich extra moeten bewijzen. Plezier in het voetbal stond voor hen altijd voorop. “Natuurlijk wilde ik winnen”, zegt Alma, “Maar niet anders dan de anderen en ik kon altijd leuk meekomen met de jongens, dat was nooit een punt. Er was vroeger één man op de club, die zei dat meiden niet in selectieteams hoorden, maar die is ondertussen weg”, zegt ze lachend.

Jongens en meiden

Omdat zij zelf altijd samen met jongens heeft gevoetbald, wilde Esmee in eerste instantie het liefst een gemengd team trainen, maar zij werd gevraagd voor de MO13-1. “De trainer kende mij en wist dat ik zelf voetbalde. Vanuit die ervaring kan ik de meiden veel dingen voordoen en dat is fijn.”

Alma mikte er op haar beurt in eerste instantie op om een meidenteam te trainen, maar zij werd juist voor een gemengd team gevraagd. “Ik heb zelf altijd in gemengde teams gespeeld en een oud-teamgenoot van me vroeg me of ik samen met hem de JO11-1 wilde trainen. Wij gaan altijd goed met elkaar om, dus ik vond het leuk.”

Mooie toekomst

Hoekzema voorspelt de meiden een mooie toekomst als trainer. Over zijn eigen assistent Esmee zegt hij: “Ik kan haar echt voor de groep zetten. Ze heeft goede ideeën over wat ze ermee wil en ze kan het ook overbrengen. Bovendien kan ze alles goed voordoen, omdat ze een heel goede techniek heeft.” Zelf hebben Esmee en Alma nog geen concreet pad uitgestippeld, maar op en naast het veld zijn zij continu bezig met beter worden. ”Voor nu wil ik vooral het team beter laten voetballen en ik wil ook wel verder gaan als trainer, maar niet echt als baan. Ik zie het meer als hobby”, aldus Alma.  Gevraagd naar haar ambitie zegt Esmee: “Voor mij is dat op dit moment vooral om het team beter te maken, ze goed samen te laten voetballen en ervoor te zorgen dat de meiden plezier houden in het spel.” Plezier staat voorop, maar: “Volgend jaar wil ik misschien wel een elftal trainen dat meer wedstrijdgericht is, echt om te winnen. Ik wil als trainer vooral veel leren. Ik vind het hartstikke leuk om training te geven en als mijn stage is afgelopen, ga ik er zeker mee door.”

Op het veld hebben de spelers wel respect voor ze, want ze weten dat ze van deze meiden echt iets kunnen leren

Wat vinden Alma en Esmee moeilijk als het gaat om training geven? “Soms sta ik alleen voor de groep”, vertelt Esmee, “En dan vind ik het best moeilijk om de overhand te houden.” Hoekzema ziet dat anders: “In het begin was Esmee redelijk afwachtend, dus ik haar gevraagd proactief te zijn. Wat wil je met die meiden? Dat heeft ze opgepikt. Zij doet de eerste drie kwartier van de training en dan heeft ze ook echt de leiding. Ze gaat zelf op internet op zoek naar oefeningen. Ze durft te sturen, ook in de wedstrijdbespreking en je ziet ook dat de andere meiden er een voorbeeld aan nemen. Ik weet niet hoe dat met Alma bij de JO11-1 is, maar dat zal ongetwijfeld niet anders zijn. Je merkt dat die meiden veel contact hebben met het team, ook buiten de training. Maar op het veld hebben de spelers wel respect voor ze, want ze weten dat ze van deze meiden echt iets kunnen leren.”

Begeleiding

Alma en Esmee worden vanuit WVV begeleid door de Hoofd Jeugdopleidingen, René Hulsebos. Esmee organiseerde zelf een toernooi en kreeg daarbij hulp vanuit de club. “Ik ben daar best lang mee bezig geweest. Ik had ook prijzen geregeld voor het toernooi en toen vroeg iemand van de club mij om de bonnetjes, want ik hoefde die prijzen natuurlijk niet zelf te betalen. Het was fijn dat ze met me meedachten. Ik krijg wel feedback de Hoofd Opleidingen, maar het meest van mijn stagebegeleider.” Die stagebegeleider is Hoekzema. “Ik moet haar ook beoordelen voor haar opleiding”, zegt hij. Zelf laat Hoekzema Esmee ook meedraaien bij het bespreken van de spelers in de MO13-1. “Ze ziet dingen en kan dingen verwoorden. Ze moet ook leren wat een trainer allemaal doet naast het training geven zelf.” Esmee en Alma hebben nog geen concrete plannen om aan de slag te gaan met een trainerscursus, maar Hoekzema raadt hen dat wel aan. “Zij hebben allebei de kwaliteit om dingen over te brengen. Ik kan mij voorstellen dat ze in de toekomst ook zelfstandig een selectieteam zouden kunnen trainen.”

Welke rol pak jij in het voetbal?

Ik word trainer, scheidsrechter of bestuurder bij een voetbalvereniging.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen