Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zaal ondersteunt veld bij Heerjansdam

KNVB Media
KNVB Media
10 juni, 10:28

VV Heerjansdam maakt zich er sterk voor dat jeugdspelers naast veldvoetbal ook zaalvoetbal spelen. - Foto: KNVB Media

“Het zit diep in onze visie”, zegt Viktor Steijger. Als bestuurslid technische zaken bij VV Heerjansdam maakt hij zich er sterk voor dat jeugdspelers naast veldvoetbal ook zaalvoetbal spelen. Afgelopen seizoen heeft de club vier O15 teams ingeschreven voor de zaalcompetitie. De spelers leren volgens Steijger in de zaal zowel in tactisch als in technisch opzicht belangrijke basisvaardigheden.

Als veldvoetbalvereniging worden we aantrekkelijker in de (directe) regio omdat we als de enige ook zaalvoetbal aanbieden.

Hoewel Heerjansdam afgelopen seizoen met de O15-teams voor het eerst echt officieel zaalcompetities ging spelen, was de vereniging al langer met veldspelers actief in de zaal. Steijger: “Als voetbalvader en sponsor organiseerde ik al drie jaar, op zondagen in de privésfeer, informele zaalwedstrijden en -toernooien voor spelers onder 14 jaar en toen ik bestuurslid werd, dacht ik: waarom zal ik dat niet breder trekken en dat in het belang van de club doen?”

Breder aanbod

Heerjansdam ziet zaalvoetbal als een aanvulling op het veldvoetbal. Steijger: “We hebben afgelopen seizoen voor de zaal ons O15 veldteam verdeeld in twee zaalvoetbal teams, de O15-1 en de O15-2. Daarnaast hebben we nog O15-3 en een O15-4 teams in de zaal met bevriende veldvoetballers uit de regio. Andere veldvoetbalclubs bieden het niet aan. Sommige clubs vinden het blessuregevoelig of krijgen het niet georganiseerd, maar wij zien de wedstrijden in de zaal als een mooie extra activiteit én opleidingskans. Het zijn wedstrijden, maar tegelijkertijd is het een training voor het veld. Als veldvoetbalvereniging worden we aantrekkelijker in de (directe) regio omdat we als de enige ook zaalvoetbal aanbieden.”

We streven attractief, aanvallend, avontuurlijk voetbal na. Winnen, op een mooie manier. Daarom sluit zaalvoetbal zo goed aan.

Cruijffiaanse visie

“Wij praten over de Heerjansdamse voetbalschool, met Cruijffiaanse opleidingsprincipes en stof van Wiel Coerver”, vertelt Steijger. “We streven attractief, aanvallend, avontuurlijk voetbal na. Winnen, op een mooie manier. Daarom sluit zaalvoetbal zo goed aan. Daarin zie je al die facetten terug.” De trainers en coaches van Heerjansdam volgden een state-of-the-art opleidingsprogramma bij topopleiders Wim Jonk en Michel Hordijk van Cruyff Football. Steijger: “In het zaalvoetbal zie je de Cruijffiaanse principes terugkomen, zoals: eerste bal diep in plaats van breed of terug; compact spelen en na de inspeelpass de derde, ‘vrije’ man zoeken.”

Ook als het gaat om techniek, is zaalvoetbal goed voor de vaardigheden op het veld. Steijger: “In de zaal kom je veel aan de bal, daar zijn cijfers over. Ook in vergelijking met een veldtraining kom je tijdens een zaalvoetbalwedstrijd nog altijd vaker aan de bal. Het draait om handelingssnelheid, omschakelen, steeds in beweging blijven, snel reageren in de kleine ruimte, passeerbewegingen en functionele techniek, zowel met links als met rechts.”

Onderscheiden

Afgelopen seizoen kon de zaalcompetitie vanaf oktober niet doorgaan vanwege corona, maar de jeugd van Heerjansdam heeft daarvoor nog in de zaal kunnen spelen. Steijger: “We hebben voordat alles weer op slot ging een onderling toernooi gespeeld verdeeld over twee zondagen met de O15 en de omliggende jeugdcategorieën. Daardoor zijn nog meer spelers enthousiast geworden voor de zaal.

Ook als het gaat om techniek, is zaalvoetbal goed voor de vaardigheden op het veld.

Heerjansdam onderscheidt zich met zaalvoetbal in de regio, bovendien leidt het naar onze overtuiging op den duur tot betere veldvoetballers. “Dat is allemaal leidend geweest bij onze keus voor zaalvoetbal. Wij kunnen op deze manier als kleine club meer aan onze leden bieden”, aldus Steijger. “Daarom willen we het ook zeker niet bij de JO15 laten. We hopen dat dit experiment spin-off krijgt. We kijken bijvoorbeeld ook of de meiden willen aansluiten. Deze maand zitten we in de indelingsfase voor het komende seizoen en leggen we bij alle teams de vraag neer of zij zich voor een zaalcompetitie willen inschrijven en verwachten daarvoor de nodige animo.”

Borgen binnen vereniging

Steijger hoopt het zaalvoetbal te kunnen verankeren binnen de vereniging: “We willen het op den duur standaard aanbieden aan alle teams, mits de ouders en betrokkenen om het team heen dit zelf organiseren en het door een sponsor wordt gefaciliteerd. Dat gaat niet om veel geld. Onze clubleden  betalen ongeveer 80 euro contributie extra voor de zaal. Volgend seizoen hopen we dus ook in de andere leeftijdscategorieën meer zaalvoetbalteams te hebben.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen