Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vriendjes- en Vriendinnetjesdag DVS ‘33

KNVB Media
KNVB Media
31 maart, 10:52

Vriendjes- en vriendinnetjesdag bij DVS '33 - Foto: DVS '33

Bijna alle verenigingen organiseren naast de reguliere trainingen voor de jeugd ook in het weekend coronaproof voetbalactiviteiten. Gelukkig is er mede daardoor, geen grote uitstroom van jeugdleden. Maar corona maakt het aantrekken van nieuwe leden bij verenigingen wel lastiger dan ooit. DVS ’33 uit Ermelo heeft daar onder meer met de traditionele vriendjes- en vriendinnetjesdag vanaf het begin van de eerste lockdown veel energie ingestoken en met succes. “Zeker in de onderbouw, hebben we er alleen maar leden bijgekregen”, zegt hoofd opleiding Jack van Santen.

Het sportpark van DVS ’33 bruist in het weekend van de activiteiten, uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen. Van Santen: “We zijn vanaf dag één druk geweest met het bedenken van nieuwe dingen en we hebben vanaf het begin activiteiten georganiseerd voor de jeugd, jongens en meisjes. Daarover wordt in het dorp ook gesproken en dat geeft een positieve sfeer rond de club.”

Ontvangstcomité

Vooral met de jongste jeugd waren er de nodige aanpassingen vanwege het coronabeleid. “Ouders vonden het echt verschrikkelijk dat ze niet op het sportpark mochten komen kijken”, vertelt Van Santen. Om dat op te vangen organiseerde DVS ’33 tijdens de traditionele vriendjes- en vriendinnetjes een speciaal ontvangstcomité. “Daarmee zorgden we dat het voor de ouders en ook voor de nieuwe kinderen meteen vertrouwd was. De kinderen werden niet losgelaten bij het hek, maar gingen begeleid het sportpark op.”

Los van het feit dat de ouders niet het sportpark op mogen, is er tijdens de vriendjes- en vriendinnetjesdagen weinig te merken van de coronamaatregelen. Plezier staat voorop, zoals ook blijkt uit de videoreportage die over de dag werd gemaakt. Met een zorgvuldig opgesteld programma kregen de kinderen kans zich te ontwikkelen en aan het eind van de feestelijke dag kreeg iedereen een voetbalcertificaat mee naar huis. “Communicatie is belangrijk”, aldus Van Santen. “De foto’s en video’s slaan enorm aan bij de ouders en bij de kinderen, net als het certificaat waar vooral de echte kleintjes enorm blij mee zijn.”

Vriendjes- en vriendinnetjesdag op DVS '33

Follow-up

Tijdens de eerste vriendjes en vriendinnetjesdag van dit jaar begin maart, waren er 42 nieuwe kinderen op de club. Natuurlijk zijn dat niet allemaal nieuwe leden, maar de aanwas is behoorlijk, mede omdat de vereniging het contact niet laat verwateren. Van Santen: “Om te beginnen communiceren we de aankondiging van de vriendjes- en vriendinnetjesdag niet alleen met de kinderen, maar ook met de ouders. Dan blijft het beter hangen en je ziet ook dat er dan echt iets mee wordt gedaan. Kinderen zijn het vaak al vergeten als ze de poort uitlopen, maar als de ouders het ook weten wordt er meer mee gedaan. Sommige kinderen nemen één vriendje of vriendinnetje mee,  maar we hadden ook een jongetje dat maar liefst vijf klasgenootjes had opgetrommeld.”

Ook na afloop van de vriendjes- en vriendinntjesdag houdt de DVS ’33 contact met de kinderen die zijn komen kijken. “Met de commissie die de dag heeft georganiseerd komen we een week later bij elkaar om te bespreken hoe de dag is verlopen en we hebben de gegevens van alle deelnemers, dus daar zoeken we ook nog contact mee. Alle kinderen die de dag hebben bezocht, mogen in de weken daarna meetrainen.“ Door de nieuwe leden actief te blijven benaderen, hoopt de club zo’n tien van de 42 deelnemers aan de vriendjes- en vriendinnetjesdag ook daadwerkelijk als lid te kunnen verwelkomen.

Kracht van herhaling

Kinderen die niet meteen toehappen, doen dat wellicht op een later tijdstip nog, daarom organiseert DVS ’33 in april en mei nogmaals een vriendjes- en vriendinnetjesdag. “De kracht van herhaling is sterk”, aldus Van Santen: “En een goede sfeer. We proberen met zijn allen het gevoel te creëren dat er iets bijzonders aan de hand is, dat voelen de ouders en de kinderen ook zo.”

Volgens Van Santen is de vriendjes- en vriendinnetjesdag een uitstekend middel om nieuwe leden te werven: “Dit is echt iets dat bij iedere club kan werken. Mijn belangrijkste advies is om de ouders van je huidige leden er ook echt actief te betrekken. Als je het alleen aan de kinderen overlaat, is je opkomst de helft lager.”

Snelle, Oranje & KNVB: Kinderen, ga voetballen als Oranje! Snelle, Oranje & KNVB: Kinderen, ga voetballen als Oranje! Meer kinderen moeten gaan voetballen. Vanwege de coronapandemie hebben minder pupillen (4 tot en met 12 jaar) dan normaal zich aangemeld bij een voetbalvereniging. Het Nederlands elftal, de OranjeLeeuwinnen en de KNVB kunnen het hen echter van harte aanbevelen. De nieuwe single van Snelle is een eerbetoon aan het voetbal en zo ontstond een samenwerking met onder meer een unieke videoclip.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen