Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

HO opleidingen positief beoordeeld

KNVB Media
KNVB Media
30 maart, 16:16

Gemiddeld werden de HO opleidingen gewaardeerd met een 7,5. - Foto: KNVB Media

Uit de tussentijdse evaluatie van de cursus HO van het lopende seizoen en de eindevaluatie van het cursusjaar 2019-2020 blijkt dat de deelnemers de verschillende HO-cursussen heel positief beoordelen. Gemiddeld werden de opleidingen met een 7,5 gewaardeerd. Op de vraag of cursisten de HO-opleidingen aanbevelen aan collega HO-en reageert nagenoeg iedereen positief. We vroegen drie deelnemers naar hun ervaringen. Marco Bravenboer van Excelsior Maasssluis volgde de opleiding HO A, Wim Hagenbeek van asv Dronten deed HO B en Michel Boer van vv Dilletant deed HO C.

Waarom heb je ooit besloten dat je hoofd opleiding wilde worden? 
Marco Bravenboer (Excelsior Maassluis): “Ik ben graag actief in het voetballen op het niveau waarop Excelsior Maassluis acteert. Ik heb niet meer de behoefte om drie keer per week op het trainingsveld te staan en op zaterdag te coachen. Deze rol past beter bij me: mensen mobiliseren, ontwikkelen en motiveren. Ik ben in deze functie gestapt omdat ik wel verantwoordelijk wilde zijn en de uitdaging aan wilde aangaan om de jeugdopleiding van Excelsior Masssluis door te kunnen ontwikkelen.”

Wat was je persoonlijke motivatie om deel te nemen aan de HO-opleiding?
Wim Hagenbeek (asv Dronten): “Ik wilde graag meer kennis en ervaring opdoen om de functie van HO goed in te kunnen vullen en ik wilde de opleiding gebruiken om onze eigen jeugdopleiding al tijdens de cursus te kunnen verbeteren. In onze situatie was ging het daarbij vooral om het invoeren van het project ‘Gelijke Kansen’. Daarin hebben we inmiddels al mooie stappen gemaakt.”

een fundament voor de toekomst neerleggen

Marco Bravenboer: “Ik had de absolute overtuiging dat het noodzakelijk was kennis op te doen om een fundament voor de toekomst neer te leggen bij Excelsior Maassluis. Die kennis moet gebaseerd  zijn op de huidige ontwikkelingen binnen het voetballen en recht doen aan de status van een regionale opleidingsclub’.

Michel Boere: “Met de HO-opleiding wilde ik meer voetbaltechnische en beleidsmatige achtergrondkennis opdoen, doormiddel van de expertise van de KNVB en gesprekken met cursisten van andere verenigingen.”

Wat heeft deelname aan de HO-opleiding jou persoonlijk opgeleverd?
Wim Hagenbeek: “Dat is heel divers. Zo heb ik en daarmee ook de club, mede door te spiegelen met medecursisten, een beter beeld gekregen van mijn functie, taken en verantwoordelijkheden als HO. Een andere opbrengst is het proces waarmee de jeugdopleiding op een bepaald thema doorontwikkeld kan worden. Ook het ontwikkelen van kaderbeleid, en dan met name het begeleiden en opleiden van jeugdtrainers, is zeer waardevol en leidt tot veel enthousiasme bij de trainers. Tot slot: Deze ontwikkeling en de effecten daarvan binnen de club geven mij veel voldoening.”

Missie en visie als vertrekpunt

Marco Bravenboer: “Het inzicht om de missie, visie, normen en waarden te gebruiken als vertrekpunt voor het ontwikkelen van een jeugdvoetbalbeleidsplan was voor mij wel een eyeopener. Als mens heeft deelname aan de opleiding HO mij nieuwe voetbalrelaties opgeleverd en ik merk dat mijn inbreng in de cursus gewaardeerd wordt.”

Michel Boere: “De opleiding is heel breed. Natuurlijk gaat het om voetbal en de technische achtergronden, maar de cursus is breder dan dat. Het gaat over het opzetten en omschrijven van beleid, projectmatig werken, het verkrijgen van draagvlak en commitment binnen de vereniging. Je houdt je bezig met vragen als: hoe positioneer je jezelf in rol als HO? Hoe ga je in gesprek met de trainers? Hoe coach je je omgeving?  Als je actief deelneemt aan deze opleiding zijn er voor iedere HO zaken die je als mens en functionaris verrijken.”

Wat heeft je deelname aan de HO-opleiding de jeugdopleiding/de vereniging opgeleverd?  
Wim Hagenbeek: ‘We hebben tijdens de opleiding, die als gevolg van corona doorloopt tot het eind van dit kalenderjaar, op een gestructureerde manier een goed onderbouwde vernieuwing door kunnen voeren. Daarnaast is, op basis van een visie voor de lange termijn, planmatig werken een mooi inzicht. Heel concreet: Positieve reacties van ouders, trainers en spelers ten aanzien van de ontwikkelingen én meer vrijwilligers als trainer, leider of in een ander functie een rol in de jeugdopleiding willen gaan vervullen.”

Veel energie binnen de club

Marco Bravenboer: “Er is momenteel veel energie binnen de club en er zijn diverse programma’s, onder andere het ontwikkelen en implementeren van een speelwijze, gestart om de jeugdopleiding nog beter te maken.”

Michel Boere: “Tijdens deze opleiding zijn we als vereniging gestart om ons jeugdbeleidsplan te vernieuwen. Dit proces loopt bijna synchroon met de opbouw van de opleiding en kan ik de door de opleiding aangereikte kennis en tools hiervoor inzetten. Ik durf te stellen dat we aan het einde van het huidige seizoen een vernieuwd en door de hele vereniging gedragen jeugdbeleid hebben, dat past bij onze clubcultuur. Uiteindelijk gaan we hierdoor onze spelers en trainers nog beter ontwikkelen en wordt er door iedereen met nog meer plezier gevoetbald.”

Opleidingen tot Hoofd Opleiding Opleidingen tot Hoofd Opleiding Klik hier voor een overzicht van alle HO Opleidingen Hoofd Opleiding bij de club, een mooie uitdaging Hoofd Opleiding bij de club, een mooie uitdaging Hoe ziet de rol van een HO eruit? Klik hier voor meer informatie.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen