Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Doe mee en deel je oplossing voor het 'geboortemaandeffect'

KNVB Media
KNVB Media
16 maart, 16:47

De KNVB gaat de komende periode veel over het geboortemaandeffect publiceren. - Foto: KNVB Media

De KNVB gaat de komende periode veel over het geboortemaandeffect publiceren. Recent verscheen er in dit kader al een artikel over de mate waarin het geboortemaandeffect aanwezig is in het Nederlandse jeugdvoetbal. In het huidige artikel gaat het over de zoektocht naar mogelijke oplossingen en de oproep van de KNVB om die met ons te delen via de link onderaan het artikel.

Het geboortemaandeffect is een hardnekkig probleem binnen het jeugdvoetbal. Met het geboortemaandeffect bedoelen we het verschijnsel dat jeugdspelers geboren in het begin van het jaar vaker worden geselecteerd dan laatgeboren jeugdspelers. Het mag geen verrassing zijn dit effect ook aanwezig is in het Nederlands jeugdvoetbal.

De afgelopen drie decennia is binnen allerlei verschillende jeugdsporten door onderzoekers aangetoond dat het geboortemaandeffect bestaat. Na deze dertig jaar is er nog steeds geen breed toepasbare oplossing gevonden voor dit probleem. Hoewel er in de afgelopen jaren wel wat mogelijke oplossingen zijn geopperd en sommige daarvan ook zijn geprobeerd, blijkt het probleem complexer dan in eerste instantie lijkt. Omdat er maar weinig oplossingen daadwerkelijk zijn getest, is er weinig bewijs over wat wel werkt en wat niet, waardoor het geboortemaandeffect zichzelf min of meer in standhoudt.

Sterk geboortemaandeffect in het Nederlandse jeugdvoetbal Sterk geboortemaandeffect in het Nederlandse jeugdvoetbal Lees dit artikel terug als je meer wilt weten over wat het geboortemaandeffect exact inhoudt. De KNVB wil het geboortemaandeffect doorbreken. Daarom vraagt de KNVB aan iedereen die denkt een oplossing te hebben voor het geboortemaandeffect om zich te melden via de onderstaande link naar een formulier. Daar kun je door middel van een aantal korte vragen jouw oplossingen met ons delen. Door allerlei mogelijke oplossingen in kaart te brengen aan de hand van werking en haalbaarheid, kan er ook daadwerkelijk getest worden. De KNVB gaat de aangedragen oplossingen in een aantal discussierondes met experts beoordelen op werking en haalbaarheid, zodat we een zo volledig mogelijk mogelijk beeld krijgen over hoe het geboortemaandeffect te bestrijden. Het doel is uiteindelijk te komen tot de twee of drie meestbelovende oplossingen. Vervolgens is het de bedoeling om een aantal mogelijke oplossingen in de praktijk te gaan testen.

Dus denk jij graag mee over hoe we het jeugdvoetbal nog verder kunnen verbeteren? Doe mee en laat je oplossing hieronder achter!

Deel hier jouw oplossing! Deel hier jouw oplossing! Via dit antwoordformulier kun je jouw oplossing voor het geboortemaandeffect met de KNVB delen!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen