Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Visie op keepers bij BFC Bussum

KNVB Media
KNVB Media
15 februari 2021, 18:42

Keepersdag bij BFC Bussum - Foto: BFC Bussum

“Je moet spelers en keepers zo vrij mogelijk laten”, zegt Damian Ranzijn. Als Hoofd Keepersopleiding bij BFC Bussum werkt Ranzijn samen met Awi Mohabier (Hoofd Opleiding Onderbouw) aan een brede ontwikkeling van jeugdspelers en -keepers. Belangrijk in die visie is het rouleren van keepers in de onderbouw en het betrekken van keepers bij alle onderdelen van de teamtrainingen.

Visie

De meevoetballende keeper is bij BFC Bussum een belangrijk onderdeel van de voetbalvisie. “Bij ons staan keepers eigenlijk nooit op doel, ze voetballen altijd mee”, zegt Mohabier. Als Hoofd Opleiding Onderbouw greep hij drie jaar geleden de veranderingen van spelvormen bij de jongste jeugd aan om actief met het rouleren van keepers bij de O8 en O9-teams aan de slag te gaan. “Als we van keepers willen dat ze meevoetballen, waarom zouden we dat dan niet van kleins af aan stimuleren? Waarom zouden we spelers die het leuk vinden om te keepen, die kans niet bieden?”

Het consequent doorvoeren van deze visie gaat niet van de ene op de andere dag.

Eigen keus

De keus om af te stappen van vaste keepers bij de O8 en O9-teams kwam voort uit een visie die ook werd ondersteund door feiten. Mohabier: “We zagen dat de spelers die in de oudere selectie-elftallen op doel staan en ook de spelers die als keeper uitstromen naar BVO’s over het algemeen spelers waren die pas in de O10 of O11 zijn gaan keepen. Die keepers hebben er echt zelf voor gekozen omdat ze het zelf leuk vonden en niet omdat ze in de O8 op doel waren gezet. Bovendien hebben die keepers, omdat zij altijd hebben meegevoetbald, ook een goede basistechniek aan de bal.”

Toen Ranzijn twee jaar geleden bij BFC Bussum aan de slag ging als keeperscoördinator vond hij in Mohabier een gelijkgestemde geest. Als keeper van het eerste elftal, Hoofd Keepersopleiding en Hoofdtrainer van de JO17-1 heeft Ranzijn als geen ander oog voor de ontwikkeling van keepers. “Ik was blij dat Awi er was toen ik binnenkwam. Hij vindt dat keepers altijd moeten meevoetballen en dat is ook mijn visie. Je moet keepers en spelers zo vrij mogelijk laten in hun ontwikkeling en zoveel mogelijk verschillende dingen laten ervaren.”

Keeper doet mee

Los van het rouleren met keepers bij de O8 en O9-teams – dit gebeurt ook in de selectieteams – werken Mohabier en Ranzijn aan het integreren van de keeper in de reguliere teamtrainingen. “Als je met trainers praat, zeggen ze allemaal dat ze de keeper als onderdeel van het team beschouwen”, aldus Ranzijn, “Maar in de praktijk zie je bij veel clubs vaak dat de keeper tijdens een voetbalvorm in de hoek van het veld voor zichzelf bezig is. Zo gaat het bij ons dus niet. Ik vind dat je die keeper moet meenemen in de teamtraining.”

Om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt, sluit bij BFC Bussum op gezette tijden een keeperstrainer aan bij de groepstrainingen. Ranzijn: “Dan bespreken we met de hoofdtrainer wat hij wil bereiken met de keeper. Wat verwacht de trainer van de keeper? Wat moet de keeper leren en hoe kun je dat relateren aan de wedstrijden? Je wil werken aan een optimale onderlinge samenwerking tussen alle spelers.”

Aparte keeperstraining

Naast de reguliere groepstrainingen kunnen spelers en keepers ook naar de specifieke keeperstraining. Ranzijn: “Vanaf O10 willen we langzaam richting vaste keepers per team gaan sturen. Keeperstrainingen zijn er in alle leeftijdscategorieën tot en met de senioren. Dit jaar bieden we voor het eerst ook een keeperstraining van 45 minuten voor O9. Dat gaat veel in spelvormen. Waar je spelers in een rondo laat overpassen, moeten keepers de bal bijvoorbeeld overgooien.” De keeperstrainingen in de O9 en O10 staan open voor spelers die geïnteresseerd zijn. Ranzijn: “Ik zag laatst op de training O9 een spelertje op doel staan die echt veel ballen pakte. Die vond het leuk het eens op de keeperstraining te proberen. Op die manier geef je spelers kansen.”

Niet van de ene op de andere dag

Bij ons staan keepers eigenlijk nooit op doel, ze voetballen altijd mee

BFC Bussum heeft het rouleren met keepers en de begeleiding van keeperstrainers op de reguliere trainingen nog niet vastgelegd in het jeugdvoetbalbeleidsplan, maar dat is in de toekomst wel de bedoeling. Ranzijn: “Het consequent doorvoeren van deze visie gaat niet van de ene op de andere dag. We zijn er al meer dan twee jaar mee bezig. Het is makkelijk om trainers te vertellen dat de keeper onderdeel is van het team, maar het is een stuk moeilijker om dat ook in de praktijk in iedere training te laten zien. Voor de continuïteit is het wel belangrijk om onze werkwijze en visie uiteindelijk ook op papier vast te leggen.”

Visie op de keeper binnen het jeugdvoetbal Visie op de keeper binnen het jeugdvoetbal Binnen het jeugdvoetballeerproces is het voor een optimale en veelzijdige ontwikkeling van jeugdspelers goed als ze leren omgaan met alle vaardigheden die het voetbalspel van ze vraagt binnen aanvallen, verdedigen en omschakelen. In dit artikel uitleg over de praktische invulling van die visie.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen